Complex de servicii comunitare pentru copii cu dizabilități, inaugurat la Buzău

7 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Investiția, de aproape 10 milioane de lei, realizată de DGASPC Buzău și Consiliul Județean Buzău, din fonduri europene, face ca Buzăul să devină un exemplu de bune practici în domeniul serviciilor comunitare, la nivel național.

 

În casă nouă își vor petrece Sărbătorile Crăciunului și Anului Nou, 48 copii cu dizabilităţi care vor beneficia de rezidenţă în cadrul a două case duplex de tip familial, iar alți 90 de copii cu dizabilităţi vor beneficia de servicii de recuperare în cadrul unui Centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi, în urma finalizării primului Complex de servicii comunitare din România realizat cu fonduri europene, în Buzău, de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului (DGASPC) și Consiliul Județean (CJ) Buzău.

Proiectul, având ca obiectiv îmbunătățirea calităţii infrastructurii serviciilor sociale oferite de către DGASPC Buzău, prin trecerea de la asigurarea serviciilor de îngrijire instituţionalizate către servicii la nivelul comunităţii, a fost inaugurat miercuri, în prezența președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), secretar de stat Elena Tudor, a președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a conducerii DGASPC și a numeroși invitați.

 

Complexul de Servicii Comunitare nr. 9 Buzău a fost înfiinţat prin implementarea proiectelor europene „Casă nouă, în drumul spre acasă, în valoare de 4.528.484,29 lei, şi „Servicii sociale pentru un viitor mai bun, în valoare de 5.301.608,93 lei, la care Consiliul Județean Buzău a contribuit cu 196.601,86 lei.

Proiectul Casă nouă, în drumul spre acasăinclude patru case de tip familial – „Piatra Soarelui”, „Piatra Lunii”,  „Ochi de tigru” și „Ochi de şoim” -, în care 48 copii cu dizabilităţi vor beneficia de rezidenţă şi de servicii sociale de calitate, adaptate nevoilor acestora, și Centrul de zi „ONIX”, în care 90 copii cu dizabilităţi vor beneficia de servicii de recuperare. Centrul de zi este deschis și pentru familiile din Buzău ai căror copii au nevoie de servicii de recuperare.

Ca urmare a identificării „celor mai bune alternative care să permită asigurarea bunăstrării, dezvoltarea deplină şi armonioasă a benficiarilor de măsură de protecţie” su fost dezvoltate servicii de specialitate adresate copiilor beneficiari ai măsurii de protecţie în cadrul fostului Centrului rezidenţial pentru copilul cu handicap (CRCH) nr. 9 Buzău, se arată în descrierea proiectului.

 

Prin proiectul „Servicii sociale pentru un viitor mai bun” se urmărește asigurarea tranziţiei de la servicii de îngrijire instituţionalizate către servicii la nivelul comunităţii. S-a urmărit astfel dezvoltarea unui serviciu social de tip rezidenţial în cadrul a 4 case de tip familial pentru 48 copii/ tineri, beneficiari ai măsurii de protecţie în cadrul fostului CRCH nr. 9 Buzău; dezvoltarea unui serviciu social de îngrijire organizat ca centru de zi pentru recuperarea copiilorr cu dizabilităţi, pentru 90 de beneficiari, și dezvoltarea reţelei de asistenţi maternali profesionişti prin recrutarea, evaluarea şi atestarea a 10 persoane interesate (din care 5 din mediul rural).

Proiectul se adresează unui grup țintă de 110 persoane, respectiv „48 copii/ tineri instituţionalizaţi în cadrul centrului CRCH nr. 9 Buzău, prin tranziţia către 4 case de tip familial, serviciu rezidenţial care oferă îngrijire de tip familial; 42 copii expuşi riscului de separare de familie şi cei 48 de beneficiari ai caselor de tip familial ce vor beneficia de servicii de recuperare/ reabilitare în cadrul unui centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi; 10 copii instituţionalizaţi în cadrul CRCH nr. 9 Buzău ce vor beneficia de măsură de protecţie la asistent maternal profesionist; 10 asistenţi maternali profesionişti”.

 

Directorul general al DGASPC Buzău, Loredana Dorobanțu, a explicat că „în noile căsuțe realizate prin cele două proiecte implementate de DGASPC Buzău împreună cu Consiliul Județean Buzău locuiesc deja 48 de copii și tineri cu dizabilități, care au părăsit de curând clădirea veche a Centrului și a căror viață, sperăm noi, se va schimba în bine. Acum lucuiesc câte 12 copii în fiecare căsuță, într-un mediu apropiat de cel familial, iar serviciile de recuperare și reabilitare de care ei au nevoie se defășoară în cadrul Centrului de zi”.

De sistemul de protecție beneficiază copii și tinerii până la 18 ani, dar și după această vârstă, dacă sunt cuprinși într-o formă de învățământ. „Echipele noastre de profesioniști lucrează în permanență cu ei, astfel încât atunci când se pregătesc de viața adultă să aibă la dispoziție niște soluții viabile pentru ei. În unele cazuri se întâmplă revenirea în familie, în alte situații are loc integrarea în comunitate, iar noi le oferim sprijin, inclusiv în găsirea unui loc de muncă și integrarea în piața muncii”, a mai spus directoarea DGASPC.

 

Loredana Dorobanțu a subliniat că „nimic nu s-ar fi putut face dacă nu am fi avut sprijinul Consiliului Județean. Și nu mă refer doar la contribuțiile financiare pentru aceste proiecte, ci la întreaga susținere pe care o primim pentru toate serviciile sociale, indiferent dacă acestea sunt destinate copiilor, adulților sau bătrânilor”.

În completare, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, a afirmat că el crede că „împrenă suntem o adevărată familie și încercăm să facem să fie un pic mai bine pentru acești copii care sunt absolut deosebiți. Ce înseamnă, de fapt, viața? Este cumva o poveste care se termină într-un punct, dar continuă cu ceva fatastic în altă parte, este ceva frumos sau cel puțin ar trebui să fie frumos. Acești copii și tineri sunt absolut nerăbdători și mai buni, și nu vorbim doar de spiritul Sărbătorilor de Iarnă care ne marchează pe toți, ci și de faptul că ei așteaptă să beneficieze de noile condiții și servicii cu sufletul deschis și au o speranță mult mai mare decât au avut până acum, în prezentul și viitorul lor”.

 

Implementarea celor două proiecte este considerată de Elena Tudor, secretar de stat, ANPDCA, o oportunitate de care Consiliul Județean Buzău și DGASPC Buzău au știut să profite și pe care alte județe nu au valorificat-o. „Și aș vrea să mai spun ceva, este primul proiect care se încheie la nivel național, depus pe POR. Și a fost destul de greu pentru ei, știm cu toții că nu este ușor să implementezi proiuecte cu fonduri europene, dar aici, o echipă minunată, a reușit. Vă felicit pentru ceea ce faceți și am și satisfacția că s-a îndeălinit un vis. Chiar cred că dezinstituționalizarea nu este doar un obiectiv, ci trebuie să fie un deziderat pentru noi toți. Am fost în căsuță mai devreme și am văzut cum arată, se vede diferența”, a spus secretarul de stat.

 

Noile căsuțe au fost deja pregătite de sărbătoare, iar pentru că inaugurarea oficială a avut loc în preajma zilei în care Moș Nicolae aduce daruri copiilor cuminți, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, care și-a asumat și rolul de emisar al acestuia, le-a dăruit celor 48 de copii și tineri care locuiesc în cele patru case de tip familial, daruri dulci și i-a invitat pe toți, pe 21 decembrie, la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”, la întâlnirea cu Moș Crăciun.

Complexul de Servicii Comunitare nr. 9 Buzău a fost înfiinţat după închiderea Centrului rezidenţial pentru copilul cu handicap (CRCH) nr. 9 Buzău şi construirea în imediata vecinătate a două noi clădiri – case familiale de tip duplex și înființare unui un centru de zi pentru recuperarea copiilor cu dizabilități prin reabilitarea /modernizarea unui imobil aflat în administrarea DGASPC Buzău. Noile servicii au primit licență de funcționare provizorie în data de 10.10.2022.

 

Foto: Ciprian Sterian


Adaugati un comentariu


 

*