Concluziile ministrului Sanatatii, la final de mandat

14 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Vlad Voiculescu spune ca administratia este punctul cel mai slab al sistemului de Sanatate din Romania si spera ca reformele incepute de el isi vor face efectul.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Avand in vedere rezultatul alegerilor de duminica, zilele guvernarii tehnocrate sunt, evident, pe sfarsite, iar pana la finele acestui an vom avea, cel mai probabil, un nou prim ministru, dupa ce PSD va desemna un candidat „nepatat” pentru aceasta functie, care sa fie agreat si de presedinte.

Odata cu plecarea de la Palatul Victoria a premierului Dacian Ciolos vor pleca, de la ministere, si cei care au detinut pana in prezent mandatele respectivelor institutii, iar locul acestora va fi luat de noii ministri, numiti politic.

Printre cei care se pregatesc sa elibereze biroul ministerial se numara si Vlad Voiculescu, detinatorul portofoluilui de la Sanatate, care a creionat cateva concluzii la final de mandat, intr-o postare pe contul sau de Facebook. El spune ca pe parcursul celor sase luni de mandat si-a servit tara si se considera onorat  ca a fost ales sa faca acest lucru din postura de ministru al Sanatatii.

In contextul in care noul ministru va fi numit politic, Voiculescu precizeaza ca diferenta privind bunul mers al sistemului nu o va face un partid sau altul ci „medicii onesti care stiu in ce fel de sistem vor sa lucreze si sunt dispusi sa lupte pentru asta, asistentele medicale dedicate, societatea civila si jurnalistii care stiu sa ceara, sa caute adevarul si care stiu sa critice acolo unde este cazul”.

 

vlad voiculescu si ciolosUn rol important ii revine, in opinia ministrului, si administratiei centrale si locale. Vlad Voiculescu opineaza ca punctul cel mai slab al sistemului de Sanatate este in administratie, iar orice reforma trebuie inceputa de aici.

Acesta face un apel atat catre personalul medical din sistem cat si catre intreaga societate civila spunand ca „nu trebuie sa ne lasam pacaliti”, aducand in prim-plan o problema finantarii, pe care anumiti profesionisti si societatea civila au spus-o de nenumarate ori, in ultimii ani. „Sistemul nu este atat de subfinantat pe cat este de haotic, de corupt si de lipsit de mecanisme de control care sa asigure siguranta pacientilor si a medicilor, iar medicii tineri nu pleaca doar din cauza platii, ci o fac pentru ca au de ales intre a pleca si a face compromisuri care le-ar putea anula chiar satisfactiile meseriei nobile pe care au ales-o”, mai precizeaza in acest sens Vlad 

spital holIn continuare, acesta vorbeste despre reformele pe care le-a initiat in cele sase luni de mandat, spunand ca acestea isi vor arata efectele, desigur, in cazul in care succesorii sai vor intelege acest lucru si le vor continua. „Mecanismele de transparenta precum publicarea contractelor de achizitii, noul mecanism de feedback al pacientilor, mecanismul de raportare a lipsei medicamentelor si cele anti-coruptie cum sunt hotline-ul anti-coruptie, protocolul comun dintre Ministerul Sanatatii, DGA, DNA si Parchet, precum si alte masuri din Strategia Nationala Anticoruptie, sunt deja implementate la Ministerul Sanatatii in ultimele luni si ar putea – cu o supraveghere stricta din partea societatii – sa isi arate efectele mai devreme decat ne asteptam”, mentioneaza Vlad VoiculescuAmintind si decizia privind selectarea managerilor de spitale prin concursuri publice, comisiile de speciaitate alcatuite pe criterii obiective si investitiile in spitalele regionale pregatite cu bani europeni de catre Banca Europeana de Investiti, care, impreuna cu alte proiecte incepute in mandatul sau, pot schimba radical sistemul de Sanatate din Romania, Vlad Voiculescu conchide spunand ca „bulgarele a pornit, nu va putea fi oprit atat de usor. Nu exista insa garantii. Sistemul de sanatate si aceasta tara ne apartin tuturor. Fiecare dintre noi poate schimba lucrurile in bine”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*