Concurs național de călărie terapeutică pentru copii cu dizabilități, de Ziua Copilului

1 iunie 2024 | 0 comentarii |

Concursul „Cupa MOL pentru sănătatea copiilor”, ajuns la a VIII-a ediție, a reunit participanți din 17 organizații ale copiilor cu diferite dizabilități, care s-au întrecut în patru probe specifice, pe trei categorii de vârste.

 

Ediția a VIII-a a primului și singurului concurs național de călărie terapeutică pentru copii cu dizabilități din România s-a desfășurat sâmbătă, 1 iunie, ca un cadou de Ziua Copilului, la manejul Asociației Recuperare și Agrement prin Călărie, Leorinț, din județul Alba, cu scopul de a crește stima de sine a participanților și de a fi motivați să devină modele pentru semenii lor.

Potrivit organizatorilor, la ediția din acest an s-au înscris 17 organizații care oferă hipoterapie copiilor cu dizabilități, cu echipe formate din câte trei copii, însoțiți și ajutați de terapeuți. Probele au fost organizate astfel încât toți copii să reușească să participe și să rezolve sarcinile stând pe cal.

Concursul a constat în patru probe specifice de călărie pentru copii cu dizabilități: voltijă (gimnastică pe cal); călărie individuală pe un traseu marcat cu obstacole pe care copilul conduce singur calul, supravegheat de terapeut; probă individuală de îndemânare și călărie în echipe formate din trei copii, pe un traseu combinat cu probe stabilite, la categoriile de vârste 5-8 ani, 9-12 ani și 13-16 ani.

 

Concursul pe echipe a fost câștigat de echipa „SKAI Oradea, urmată de Asociația Autism Baia Mare și Asociația Kavalkada din Galați, dar toți copiii participanți au fost recompensați cu diplome, medalii și cadouri.

„Nici nu am visat să aducem Cupa Mol de hipism la Oradea, dar elevii care au concurat în numele Asociației SKAI au facut magia, compensând lipsa de experiență prin curaj, entuziasm și hotărâre”, au transmis reprezentanții Centrului Școlar de Educație incluzivă nr. 1 Oradea și ai celor două asociații orădene participante, pe pagina de socializare, urându-le „La mulți ani, copiilor și copilului din fiecare!”.

„Din experiența celor opt ani pot afirma că în urma concursului crește stima de sine și motivația copiilor participanți. Copiii care se înscriu și se prezintă la acest concurs, transmit curaj, bucurie și împlinire, și astfel pot deveni modele pentru semenii lor, pentru alți copii cu nevoi speciale, pentru participanții din anii următori”, a declarat Csilla Balogh, inițiatoarea concursului.

 

Echipele participante: Asociația Kavalkada din Galați; Asociația Social-Culturală Dedalis din Balc, Bihor; Asociația Clubul Sportiv Ambasadorii Speranței din Timișoara; Centrul de Zi de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități din Vaslui; Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea; SKAI – Sprijinim, Clădim, Antrenăm, Oradea; Asociația CES – Colaborăm, Educăm, Sprijinim din Oradea; Asociația Hip-Tep din Aiud; Asociația Recuperare și agrement prin călărie, Leorinț, Alba; Asociația New Life Therapy, Miercurea Ciuc; Autism Baia Mare – Centrul de echitație Curtuiuș; Asociatia Sportiva Főnix; Eliseni, Harghita; Asociația Vis, Iubire, Speranță, Râmnicu Vâlcea; Asociația Kanthaka – Centrul de echitație Zarándok Nyargaló, Dârjiu, Harghita; Kopiterápia; Sânnicolau de Munte, Bihor; Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, Alba Iulia; Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2, Alba Iulia.

Inițiat în 2015, concursul de echitație terapeutică se desfășoară anual, în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, organizat de Fundația Pentru Comunitate, din fondurile asigurate de Compania MOL România.

 

Foto: Fundatia Pentru Comunitate și Centrul Școlar de Educație incluzivă nr. 1 Oradea/Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*