Câștigătorii celei de-a XIX-a ediție a Festivalului BUZĂU/ IUBEȘTE/ TEATRU au fost premiați

2 iunie 2024 | 0 comentarii |

Trei dintre cele cinci premii acordate au fost câștigate de Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, unul a revenit Teatrului „Toma Caragiu” Ploiești și unul Teatrului „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe.

 

Ediția din acest an a Festivalului BUZĂU/ IUBEȘTE/ TEATRU, care s-a desfășurat în perioada  25 mai – 1 iunie, având ca temă „Iubirea a oferit publicului buzoian nu mai puțin de 22 de evenimente. Pe scena Teatrului „George Ciprian” din Buzău au urcat teatre de repertoriu, precum – Teatrul „Maria Filloti” Brăila, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul „Act” București, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe –, dar și teatre independente – Compania 111 Film & Entertainment București, Compania Sublime București. Toate spectacolele s-au jucat cu sala plină și s-au încheiat cu aplauze.

Pe parcursul a 8 zile, publicul s-a putut bucura de un program variat. Sala „Paul Ioachim” a găzduit 10 spectacole – 2 adresate copiilor, 6 producții în competiție și 2 prezentate în deschiderea și închiderea festivalului. Alte 12 evenimente outdoor și conexe7 activități în aer liber (reprezentații ale robotului OGMIOS Z42 -instalație interactivă pentru copii și reprezentații ale spectacolului de magie „MAGITOT”), 2 lansări de carte, 1 workshop de teatru pentru adolescenți au atras publicul buzoian.

 

În primele două zile ale festivalului, curtea Teatrului „George Ciprian” s-a transformat într-un „tărâm magic pentru aproximativ 400 de copii. Aici au explorat jocuri de imaginație, memorie, spontaneitate și creativitate, ghidați de Ogmios Z42 – robotul teatral și de asistentul său – robotul N.A.E. Prietenul lui Ogmios a fost construit (în doar câteva zile) special pentru acest eveniment de către echipa de robotică HomoSapiensColegiului Național „B.P. Hasdeu ” Buzău.

Ziua Copilului a fost marcată cu o serie de evenimente gratuite dedicate copiilor.

Pe 1 iunie, 250 de copii și-au început ziua cu spectacolul  În față la O 12. Ulterior, aproximativ 500 de copii au avut parte de o atmosfera plină de distracție și voie bună la cele trei reprezentații ale spectacolul de magie „Magitot, susținute pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

 

În perioada 29-31 mai s-a desfășurat workshop-ul de exprimare teatrală „În inima cărții”, coordonat de regizoarea Iris Spiridon, dedicat adolescenților. Participanții au avut ocazia de a-și exprima creativitatea și talentul artistic, iar la final au susținut un performance autentic și emoționant, care a încântat și inspirat publicul.

Pe 28 și 31 mai, în foaierul Teatrului „Gorge Ciprian” au avut loc lansări de carte: „Bulgări de timp teatral”, de Tamara Constantinescu, respectiv, „Strada Chopin – teatru scurt” și „Calea către scenă – inițiere în arta actorului” de  Andrei Vizitiu.

Tot în cadrul festivalului a fost lansat al doilea număr al revistei festivaliere ARTACTIV, realizată exclusiv de voluntari, coordonați de PR-ul Teatrului „George Ciprian”, Georgiana Vlădoiu.

 

La Academie – marele castigator

În ultima zi a Festivalului, într-o atmosferă de gală, au fost premiați câștigătorii, desemnați de juriul format din profesioniști ai artei tetrale, din care au făcut parte Irina Zlotea (critic de teatru), Tamara Constantinescu (actriță) și Mădălin Hîncu (regizor):

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, care s-a aflat în competiție cu spectacolul „La Academie”, a fost chemat la ramapă de trei ori, pentru „Cel mai bun spectacol, „Cel mai bun regizor Andrei MĂJERI și „Cel mai bun scenograf” – Adrian BALCĂU.

Premiul pentru „Cea mai bună actriță” a fost atribuit Oanei JIPA, pentru rolul „Lizica” din spectacolul „Mobilă și durere” – Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe;

Premiul pentru „Cel mai bun actor” a revenit lui Bogdan FARCAȘ, pentru rolurile: „Thomas, Cedric și Jules” din spectacolul „O idee genială” al Teatrului „Toma Caragiu” Ploiești.

Festivitatea de premiere a precedat spectacolul „Soțiile noastre”, o comedie spumoasă, în a cărei distribuție, spectatorii l-au putut vedea pe îndrăgitul actor cu origini buzoiene Lucian Ghimiși, alături de Cosmin Seleși și Răzvan Oprea, cu care s-a încheiat Festivalul, sâmbătă seara, pe 1 iunie, în aplauze frenetice.

Ulterior, publicul a fost invitat la o degustare de produse tradiționale, vinuri rafinate și delicii dulci, pentru o încheiere perfectă a unei săptămâni de teatru, artă și frumos, o adevărată terapie pentru minte și suflet.

Pe parcursul Festivalului, sala Teatrului „George Ciprian” a găzduit peste 2000 de spectatori, iar aproximativ 1000 de spectatori au fost prezenți la evenimentele în aer liber și conexe dedicate copiilor. 

Peste 60 de voluntari, provenind de la licee și  colegii buzoiene, au contribuit activ la buna desfășurare a evenimentului, implicându-se atât în organizare, cât și ca fotografi și cronicari de teatru.

Evenimentul este organizat anual de Teatrul „George Ciprian”, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău.

 

Foto credit: Ștefania Carpen & Andreea Iordache/ Voluntari Teatrul George Ciprian

 


Adaugati un comentariu


 

*