Concursul literar destinat studenților de la UMF Carol Davila și-a desemnat câștigătorii

5 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Evenimentul, aflat la a doua ediție, poartă numele medicului, filosofului și poetului buzoian Vasile Voiculescu.

 

Concursul de creație literară Vasile Voiculescu, destinat exclusiv studenților Universități de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila, și-a desfășurat, pe parcursul lunii trecute, cea de-a două ediție, încheiată cu festivitatea de premiere găzduită de aula Bibliotecii Centrale Universitare. Ediția din acest an s-a bucurat de participarea a 72 de studenți ai universității, care s-au înscris în concurs cu circa 200 de poeme. Dintre acestea, 10 au fost selecționate pentru a se califica în finală, iar după o analiză aprofundată a juriului, au fost desemnați câștigătorii, care au fost premiați în cadru festiv. Juriul a fost format din scriitorii Dan Cipariu și Florin Iaru, cărora li s-au alăturat prorectorul UMF Carol Davila, prof. Bogdan O. Popescu – scriitor, de asemenea, și medicul Ioan Mirea, câștigător al primei ediții a concursului și absolvent al aceleiași universități.

La gala de decernare a premiilor au fost prezenți circa 150 de participanți, printre care s-au numărat studenți, cadre didactice și artiști ai Ateneului Român. În cadrul evenimentului, poeziile intrate ân concurs au fost recitate pe scenă de membrii trupei de teatru a UMF Carol Davila, iar programul a fost completat de evoluția artiștilor de la Ateneul Român.

Valoarea premiilor acordate câștigătorilor acestei ediția a fost de 1.800 de euro, la care s-au adăugat și o serie de volume de beletristică și de specialitate, apărute la editura UMF.

 

Premiul trei i-a revenit studentei din anul 6, Cătălina Ceaușescu, în timp ce pe locul al doilea al podiumului s-a clasat Oana Brîndușe, studentă în anul 3. Câștigătoarea ediției din acest an a fost desemnată Amalia Georgiana Cernat-Ştefan, studentă în ultimul an a universității. Cu ocazia festivității de premiere, aceasta a spus că se bucură „nespus că am ajuns cu Concursul de Creaţie literară Vasile Voiculescu la a doua ediţie. Maturitatea şi noutatea au fost prezente din belşug în seara premierii, fiind un deliciu să audiem poeziile finaliste. Sunt foarte încântată de direcţia în care o ia acest demers al studenţilor medicinişti, de a se familiariza cu poezia până devin ei înşişi poezie. Mulţumesc pe această cale organizatorilor, juriului, trupei de teatru MD Drama şi nu în ultimul rând participanţilor, care au adus în concurs texte în diferite stiluri, teme şi limbi!”.

 

Florin Iaru

La fel de încântați de calitatea creațiilor prezentate de studenții mediciniști s-au arătat și membrii juriului, unii dintre ei scriitori cu ștate vechi. Astfel, scriitorul Florin Iaru s-a arătat surprins și de numărul mare de participanți care s-au înscris în concurs, apreciind și evoluția trupei de teatru care a dat citire creațiilor lirice ale studenților. „Surpriza a fost aici că am întâlnit voci lirice, care au şi viziune şi tehnică şi lectură şi un tip de pasiune pentru această meserie sau îndeletnicire sau nebunie, care probabil îi va duce mai departe. Am fost impresionat, în primul rând, de nişte versuri sau de nişte calupuri ale textelor lor, care erau extrem de expresive şi care conţineau în ele însele o întreagă istorie a persoanei care scrie. Din punctul ăsta de vedere, e un concurs care ar trebui să fie, într-un fel sau altul, urmat de alte facultăţi, de alte universităţi, pentru că e o mare nevoie în România de artişti, de oameni care să gândească altfel decât majoritatea sau decât marea majoritate a populaţiei, oameni care să îşi pună probleme de existenţă, de destin, de stil, de transformare, de viziune. Numai cu ei se poate construi, într-un fel sau altul, un viitor cât de cât acceptabil. Fără ei am fi o populaţie ca acum 10.000 de ani, nişte agricultori care mai vânează din când în când şi câte o zebră”, a declarat acesta.

 

Prorectorul Bogdan O. Popescu

Inițiativa organizării unui astfel de concurs i-a aparținut prorectorului UMF, prof. Bogdan O. Popescu, o personalitate cunoscută atât în lumea științifică medicală, cât și în peisajul literar, cu o pasiune pentru poezie care datează de peste 20 de ani.

Despre acesta și proiectul său, scriitorul Dan Mircea Cipariu a declarat, cu aceeași ocazie, că „sunt foarte bucuros că prietenul meu Bogdan O. Popescu, care este şi un om de ştiinţă strălucit, dar şi un scriitor care contează în ierarhiile literare din ultimii 20 de ani, a gândit acest proiect, aflat la ediţia a doua, prin care reuşeşte să pună în pagina realităţii două scopuri importante. Primul este faptul că el exersează imaginarul şi imaginea poetică pentru nişte viitori profesionişti ai medicinei, profesionişti care au nevoie în cercetarea lor şi de o imagine poetică şi de actul creativităţii, ori această formulă de a sonda realitatea prin poezie mi se pare de bun augur. Al doilea scop este că, pentru fiecare dintre cei care au scris aceste poeme, dar şi pentru cei care le-au ascultat astăzi la concurs, au însemnat un act profund de terapie şi de salvare sufletească şi iată, găsesc şi mai profund acest demers de a ne găsi geografiile interioare şi de a ne salva sufleteşte”.

 


Adaugati un comentariu


 

*