Conferința „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, la a VIII-a ediție
Evenimentul, organizat anual, de Fundația Regală Margareta a României, reunește anul acesta peste 120 de specialiști din domeniul public și privat, implicați în crearea unor schibări pozitive în viața persoanelor vârstnice.
Teatrul Național din București găzduiește, pe 1 octombrie, cea de-a VIII-a ediție a onferinței naționale „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, care marchează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, unul dintre cele mai longevive evenimente dedicat specialiștilor în domeniul senectuții.
Reper important pentru cei implicați în crearea unor schimbări pozitive în viața vârstnicilor din țară, Conferința reunește peste 120 de specialiști din toată țara – asistenți și lucrători sociali și furnizori de servicii sociale -, din mediul public și privat, organizații neguvernamentale și platforme naționale sau internaționale care lucrează cu seniori, instituții de referință și parteneri instituționali, precum și vârstnici care inspiră prin atitudinea și mentalitatea lor, având ca scop creșterea calității vieții seniorilor.
Specialiști în asistență socială din ONG-uri și instituții publice implicați în servicii de suport pentru seniori, companii cu produse și servicii dedicate vârstnicilor, medici și personal medical, publicul interesat să afle despre provocările vârstnicilor și soluțiile existente și reprezentanți media vor fi prezenți la eveniment.
Conferința, organizat ca în fiecare an, de Fudația Regală Margareta a României, este structurată în 4 paneluri, având ca teme: Statistici și politici naționale privind situația vârstnicilor din România; Servicii dedicate seniorilor și soluții disponibile pentru vârstnicii vulnerabili; Oportunități de implicare accesibile celor care vor să se mențină activi la vârsta a III-a; Modele inspiraționale ale unor seniori remarcabili, susținute de 15 speakeri – experți din sfera autorităților publice, societății civile, serviciilor private, media – diseminează, prin prezentări tematice și dialoguri, modele de intervenție de succes, soluții sociale inovative și eficiente în domeniul senectuții.
Pe parcursul evenimentului vor fi trecute în revistă cele mai recente statistici, se va discuta despre tendințe și provocări actuale, sunt aduse în atenție nevoile seniorilor înregistrate la Telefonul Vârstnicului, care a înregistrat de curând 100.000 de convorbiri telefonice în aproape 9 ani de existență. De asemenea, vor fi discutate cele mai inovative și eficiente soluții – inclusiv la nivel internațional, se va pune pe agendă dialogul despre imaginea seniorilor în presă – stereotipuri și realitate și se va oferi spațiu de interacțiune și schimb de idei întregii comunități de specialiști activi în domeniul asistenței sociale pentru seniori și îmbătrânirii active.
Popularizarea informațiilor privind situația vârstnicilor din România; Informarea specialiștilor interesați de problematica vârstnicilor cu privire la soluțiile disponibile și împărtășirea de bune practici în vederea implementării în comunități în beneficiul seniorilor; Creșterea gradului de conștientizare în rândul comunității – societatea civilă, instituții publice, responsabili de strategia de CSR (Corporate Social Responsibility) sau ESG (Environment, Social, and Governance), a companiilor preocupate de viața seniorilor României) referitor la problematica îmbătrânirii accelerate a populației și provocările cu care se confruntă seniorii sunt principalele obiective urmărite.
„Credem că schimbările sunt posibile atunci când suntem implicați și uniți. Ne pasă de vârstnici și nu îi lăsăm la greu. Împreună putem aduce o schimbare în viața vârstnicilor care aunevoie de sprijin urgent” transmit organizatorii.