Conferința Națională Multidisciplinară de Oncologie în Practica Medicală

10 mai 2018 | 0 comentarii |

Peste 650 de medici din specialitățile implicate în patologia oncologică sunt așteptați la București, în perioada 24-26 mai, la cea de-a doua ediție a Conferinței.

 

În contextul în care afecțiunile oncologice constituie a doua cauză de mortalitate după cele cardiovasculare, Societatea Academică de Medicină a Familiei (SAMF) și Societatea Română de Radioterapie (SRR) organizează, în perioada 24-26 mai, la Crystal Palas Ballrooms București, a doua ediție a Conferinței Naționale Multidisciplinare de Oncologie în Practica Medicală.

Specialiști din domeniile medicale implicate în patologia oncologică se vor reuni pentru a discuta noutățile în prevenția și depistarea precoce a cancerului, din dorința de a stabili un dialog activ și proceduri clare pentru abordarea pacientului oncologic în ambulator și spital, prin asocierea cu medicul de familie ca interfață și reprezentant al pacientului. Manifestarea va cuprinde atât sesiuni științifice generale, cât și sesiuni pe specialități medicale prin care vor fi aduse la zi metodele de prevenție și depistare precoce, dezbateri și studii privind tratamentele actuale, ghiduri și protocoale ce stau la baza activității medicului.

 

Prof. dr. A. Restian

Organizatorii subliniază că participanții au ocazia realizării unui schimb de cunoștinte cu specialiști și practicieni în domeniu, conferința având și caracter de curs, cu dezbateri interactive -interdisciplinare pe marginea subiectelor incluse în programul știintific.

Deşi medicul de familie este confruntat cu foarte multă birocraţie şi cu foarte multe probleme medicale, cum sunt bolile cardiovasculare, bolile metabolice şi bolile degenerative, ca să nu mai vorbim de boli psihice precum boala Alzheimer şi autismul, Societatea Academică de MF şi-a propus să organizeze în fiecare an o conferinţă privind problema cancerului în practica medicală, deoarece, cu toate progresele care s-au realizat, cancerul înregistrează o creştere îngrijorătoare”, spune Prof. Dr. Adrian Restian, preşedinte al SAMF, care subliniază că medicul de familie este, de altfel, cel care monitorizează afecțiunile, în strânsă corelație cu factorii fizici, psihici, socio-culturali și existențiali ai pacientului.

 

În cadrul manifestării științifice, prof. dr. Adrian Restian va aborda tema „De la mutaţiile genetice la mutaţiile epigenetice în etiopatogenia cancerului”, despre „Rolul medicului de familie în prevenirea cancerului de col uterin” va conferenția prof. dr. Dumitru Matei (Bucureşti), prof. dr. Rodica Anghel (Bucureşti) va aduce în atenția participanților „Noutăţi şi inovaţii în tratamentul cancerelor ginecologice, iar prof. dr. Florin Mihălţan, împreună cu asist. univ. dr. Ancuţa Constantin (Bucureşti) vor vorbi despre „Cancerul pulmonar şi tuberculoza – o combinaţie problematică”.

 „Particularităţi de debut şi management multidisciplinar în sarcoame la copileste tema abordată de conf. dr. Monica Dragomir (Bucureşti), despre „Locul chirurgiei laser în tratamentul metastazelor pulmonare multiple” va aduce lămuriri dr. Dan Mihail Nicolau (Cluj-Napoca), iar „Clasificarea tumorilor cerebrale” va fi prezentată de șef  lucr. dr. Dan Teleanu (Bucureşti).

Evaluarea geriatrică a pacientului oncologic din perspectiva abordării terapeutice”, o altă temă de mare interes, aparține conf. dr. Laurenţia Galeş (Bucureşti), iar despre „Managementul curent al glioamelor de grad înalt – către o dublare a speranței de viață” vor prezenta ultimele noutăți medicii Mihai Crăciun, Radu Berceanu-Ion și Iulia Berceanu (Bucureşti).

 

Prof. dr. Rodica Anghel

În Conferinţa de anul acesta, mai spun organizatorii, se va insista asupra mijloacelor de prevenire oferite de noile descoperiri ale ştiinţei contemporane, aposibilităţilor actuale de depistare precoce, cu ajutorul numeroşilor markeri de care dispunem, asupra viziunii integrative a cancerului, precum şi asupra colaborării în timp util cu specialiştii de profil, în lupta cu una dintre cele mai perfide, mai agresive şi mai invazive boli ale omului contemporan”, subliniază prof. dr. Rodica Anghel, președinte SRR.

În acest context, despre oportunitatea, necesitatea și eficiența înAbordul chirurgical în cancerul ovarianva vorbi  conf. dr. Alin Cristian Rancea (Cluj-Napoca), iar noutățile în „Managementul reacţiilor adverse ale tratamentelor oncologice vor fi prezentate de conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu (Bucureşti).

Cum se fac „Transferuri în urgenţă în secţia de chirurgie din radio- şi chimioterapie, pentru complicaţii chirurgicale nou-apărutevor explica dr. Sînziana Ionescu și prof. dr. Eugen Brătucu (București), iar despre „Analizele moleculare în diagnosticul de rutină al leucemiilor acute mieloide: Implicaţii în managementva prezenta amănunte esențiale prof. dr. Daniel Coriu (Bucureşti).

 

Problemele de mare actualitate în „Tratamentul metastazelor hepatice, de la cancer colorectal, potential rezecabile” vor fi prezentate de dr. Florina Buică și conf. dr. Adina Croitoru (București), iar O nouă metodă în evaluarea prognosticului și agresivității cancerului de prostată: Dozarea imunohistochimică a markerului seminal MSMB (beta-micro-semino-proteina)” va fi explicată de asist. univ. dr. Traian Grozescu (Bucureşti). Despre Manifestări cutanate paraneoplazice” aduce lămuriri șef lucr. dr. Mihaela Adela Iancu (Bucureşti), iar șef lucr. dr. Camelia Diaconu (Bucureşti) va prezenta „Legătura diabet zaharat – cancer:  „A Double Trouble” care impune abordare interdisciplinară”.

Conferința va fi creditată EMC de către CMR, iar concluziile vor fi publicate în Practica Medicala – CNCS/CNCSIS B+.

*Detalii despre eveniment, taxe de participare și înscieri, pe site-ul oficial al evenimentului http://onco.medica.ro/2018/invitatie/

  


Adaugati un comentariu


 

*