Congresul Național de Toxicologie, un reper științific despre sănătatea umană

9 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Alături de nume de referină ale toxicologiei europene, buzoianca Miriana Stan a coordonat activitatea științifică a avenimentului, din postura de copreședinte.

 

La cea de-a doua ediție a Congresului Național de Toxicologie, cu participare internațională, care a avut loc la București, au participat peste 150 de cadre medicale și farmaciști care au dezbătut provocările actuale privind Siguranța  xenobioticelor și sănătatea omului”. Evenimentul a fost organizat de Secția de Toxicologie a Societății de Științe Farmaceutice din România și a fost a fost prezidat de prof. univ. dr. farm. Daniela Luiza Baconi și șef. lucr. dr. farm. Miriana Stan (fostă Gubandru), vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din Buzău. Președintele comitetului de organizare a fost  asist. univ. drd. farm. Ana-Maria Vlăsceanu.

Manifestarea științifică s-a bucurat și de prezența unora dintre cei mai cunoscuți specialiști internaționali în domeniul toxicologiei: prof. univ. dr. Aristidis Tsatsakis din Grecia, președintele comitetului științific al acestei manifestări, dr. Carvalho Felix din Portugalia, secretarul general al Societății Europeane de Toxicologie (Eurotox), dr. Antonio Hernandez Jerez, profesor de toxicologie la Universitatea din Granada, Spania și dr. Valérie Thibert, expert în domeniul toxicologiei, din Franța.

 

Evenimentul s-a remarcat prin complexitatea și originalitatea celor peste 40 de lucrări prezentate, grupate în 7 sesiuni științifice, cu teme de maximă actualitate, precum siguranța medicamentelor și a utilizării substanțelor chimice, abordări integrative privind toxicologia analitică, clinică și medico-legală, siguranța alimentelor și a suplimentelor alimentare, toxicologia substanțelor psihoactive, farmacovigilență și managementul riscului sau toxicologia preclinică și integrarea testării in vitro.

Medicul Antonio Hernandez Jerez, profesor de toxicologie din Spania, a subliniat că „toxicologia nu este un lucru care trebuie să sperie populația”, explicând că „acest lucru se întâmplă pentru că majoriatea oamenilor nu știu cum să evalueze riscurile. Găsim o serie de chimicale în mediul înconjurător, în alimente, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că ele sunt toxicepentru toată lumea. Ceea ce contează este doza, cantitatea în care regăsim aceste chimicale.

 

Sesiunea finală s-a axat pe teme privind riscul intoxicațiilor cu paracetamol, imunotoxicitatea pesticidelor organofosforice sau măsuri de prevenire a contaminării încrucișate.

Sunt foarte multe zone în care vorbim despredomeniul toxicologiei ca fiind unul important – în cazul drogurilor, a consumului de substanțe, de abuz, în primul rând. Apoi, atunci când vorbim despre siguranța mediului, a alimentelor, despre impactul pesticidelor, de toxicitatea metalelor și până la subecte ce țin de intoxicațiile de diferite tipuri. Domeniul este unul complex, iar profesioniștii care lucrează în sfera toxicologiei trebuie să fie pregătiți și să cunoască în amănunt toate aceste aspecte. Practica în domeniul toxicologiei se dobândește în facultățile de medicină și farmacie, cu toate acestea, la nivel european, vorbim de un număr mic de specialiști în toxicologie. Astfel, întâlnirile și evenimentele de aceste gen sunt întotdeauna binevenite”,a declarat prof. dr. Felix Carvalho, secretar general Eurotox.

În finalul prezentarii „Impactul xenobioticelor asupra etiologiei tulburării de spectru autist”,  șef. lucr. dr. Laura Mateescu a cerut „ajutorul cadrelor medicale” în obținerea unor dovezi clinice, menționând că „nu putem face recomandari de a interzice alimente sau substante toxice care au efect asupra felului in care se dezvolta creierul copiilor, decât daca avem dovezi clinice”. Medicul a arătat că numai la nivelul Spitalului Obregia, unde sunt internați 4.000 de copii pe an, 70% au prezentat un diagnostic din sfera tulburărilor din spectrul autist (TSA), ceea ce înseamnă, la nivelul anului 2017, că un copil din 38 prezintă o formă de TSA, în timp ce incidența era, până spre anii ’70, de 4 copii la 1.000.

 

Siguranța alimentelor și a suplimentelor alimentare a fost una dintre temele intens dezbătute de specialiștii prezenți la eveniment.

Din păcate în țara noastră nu avem un centru acreditat în care să putem testa calitatea unui supliment, însă cei interesați pot veni în facultățile de profil  unde, în cadrul  disciplinelor de farmacognozie, pot face astfel de teste. Pe prospect, producătorul notează toate datele existente în literatura de specialitate, dar acest lucru nu înseamnă că prospectul va certifica 100% compoziția acelui supliment sau acțiunea lui terapeutică. De aceea trebuie tras un semnal de alarmă. Omul trebuie să fie informat, așa cum el primește informații referitoare la mașina pe care vrea să o achiziționeze, de exemplu, unde găsește toate datele tehnice, așa trebuie informat și asupra toxicității medicamentului, indiferent că vorbim de un produs naturist sau nu”, a atras atenția prof.univ. dr. farm. Cerasela Gîrd.

Concentrația de nitrat existentă în fructe sau legume este și de 20-30 de ori mai mare decât normele recomandate. Ionul nitrat este eliminat de organism prin urină, iar faptul că organismul nu încearcă să îl păstreze și să îl „refolosească” trebuie să ne pună multe semne de întrebare despre efectele negative ale alimentelor bogate în nitrați”, a precizat conf. univ. dr. farm Mircea Croitoru

 

Dr. Simona Carniciu

Referitor la consumul de„droguri sociale” în sarcină, conf. univ. dr. farm. Luminița Agoroaei a atras atența asupra efectelor consumului de cafea și tutun în sarcină. „Fiecare țigară fumată în trimestrul 3 de sarcină scade greutatea nou-născutului la naștere cu 27 de grame, iar consumul de cafea produce deficit de fier în laptele matern”.

Atenție la zahărul ascuns! La majoritatea produselor procesate nu se menționează pe etichetă cantitatea de zahăr adăugat, fiind menționată doar cantitatea totală de carbohidrați. Astfel, e dificil de monitorizat cantitatea totală de zahăr și implicit și în tratamentul unui diabetic”, a subliniat Dr. Simona Carniciu care a prezentat în cadrul Congresului Național de Toxicologie o cercetare despre „Siguranța îndulcitorilor hipocalorici”.

Eveniment interdisciplinar, Congresul Național de Toxicologie a reunit profesioniști din domeniul  farmaceutic, medical (preclinic și clinic), al psihologiei, al legislativului aplicat în toxicologie.

 

Riscurile consumului de droguri au constituit o altă temă incitantă abordată în cadrul celei de-a doua ediții a Congresului Național de Toxicologie. Chestorul Sorin Oprea, prezent la eveniment în calitate de lector, a adus în discuție abordările legislative în vederea introducerii sub control a noilor substanțe psihoactive.  „În România, aceste produse se promovează și se vând sub denumirea de etnobotanice, etno, adică popular și botanic – plante, pentru a crea impresia că nu există nicio problemă cauzată de consumul lor, că sunt produse natural. Acest lucru este fals! Sunt substanțe sintetice, o amenințare pentru sănătate”, a precizat chestor Sorin Oprea în deschiderea celei de-a doua zile a evenimentului.

Din partea Agenției Naționale Antidrog (ANA) au mai conferențiat sociologul Viviana Manolache și bioing. med. dr. Ruxanda Iliescu care au vorbit despre consumul de canabis în România, iar sociologul Lavinius Savacare a prezentat date referitoare la evoluția epidemiei de HIV în rândul consumatorilor de droguri înjectabile din zona București – Ilfov. Aceasta a remarcat că din fericire drogurile sunt, încă, în România, un lux. Nu există o cultură propriu-zisă a drogurilor, nu avem un model cultural de droguri, e mai de grabă un lux, o modă. Motivația de a te apuca de consum în România este curiozitatea. La nivel european, România se situează pe ultimele locuri în ceea ce privește consumul de droguri. Este nevoie însă de informare, întrucât lucrurile sunt în dezvoltare”, a punctat sociologul ANA.

 

Farm. Anca Crupariu

De la eveniment nu au lipsit nici reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Dr. Roxana Stroe și farm. prim. Anca Crupariu au adus în dezbatere teme privind farmacovigilența și managementul riscului, iar în contextul controverselor privind siguranța vaccinurilor, Anca Crupariu a dat asigurări că „în domeniul vaccinului, un subiect extrem de contoversat, legislația este extrem de bine pusă la punct. Pe site-ul ANMDM există informații complete, puse la dispoziția pacienților. Reglementările din acest punct de vedere sunt extrem de stricte. La nivel UE există o cooperare strânsă între specialiști de înaltă competență din toate statele. În România se manifestă o criză importantă cauzată de lipsa de medicamente, însă aceasta nu este la nivelul pe care îl găsim în presă. Multe dintre medicamentele care dispar au înlocuitori pe piață. La nivel legislativ, s-au luat mai multe măsuri care nu urmăresc altceva decât să protejeze pacientul român, să împiedice un export paralel. Fiecare distribuitor de medicamente trebuie să atenționeze ANMDM înainte de a exporta un produs. E nevoie de o cunoaștere în detaliu a pieței farmaceutice în România”, a subliniat reprezentanta Agenției Medicamentului.

 

Ana Vlasceanu, Daniela Baconi, Miriana Stan

Mulțumind participanților pentru interesul manifestat pe parcursul celor două zile ale evenimentului, prof. univ. dr. farm. Daniela Luiza Baconi  a subliniat că prezența unor specialiști din varii domenii a făcut ca tema să poată fi abordată din unghiuri diferite dar complementare, pentru cănu putem vorbi despre toxicologie ca fiind o entitate unică, izolată. Toxicitatea este influențată de o diversitate de factori, atât factori care țin de substanțe, cât și factori care țin de mediu, de organism. Vorbim, așadar, despre o diversitate de domenii de studiu a toxicologiei. (…) Mă bucur că am avut, pe parcursul manifestării, intervenții  practice, dar și prezentări care poate că sunt mai greu de înțeles de publicul nespecializat, referitoare la cercetările fundamentale. Sunt sigură însă că toate informațiile prezentate în cadrul congresului sunt utile tuturor cadrelor medicale care au fost prezente în sală, indiferent de specializarea pe care o au”, a declarat prof. univ. dr. farm. Daniela Luiza Baconi.

Dr. Carmen Palinkaș, medic de familie din Arad, a apreciat evenimentul ca fiind unul extrem de util activității sale și relației cu pacientul.

Managementul evenimentului a fost asigurat de compania de comunicare medicală Houston NPA.

 

(Sursa foto: Huston NPA)

 

 


Adaugati un comentariu


 

*