Congresul Multidisciplinar „Împreună construim excelența”, un regal al celor mai moderne abordări terapeutice

16 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Cea de-a V-a ediție a Congresului Multidisciplinar organizat de Clubul Regal al Medicilor a oferit ocazia unui număr de peste 1.200 de medici și asistenți medicali să afle noutățile din peste 20 de specialități medicale, de la renumiți medici români și peste 15 lectori din străinătate.

 

Dr. Dan Ulmeanu

Cea de-a V-a ediție a Congresului „Împreună construim excelența”, care a avut loc la București, în perioada 10-12 octombrie, s-a dovedit un succes, ca și edițiile precedemnte. Lucrările Congresului au fost prefațate de două zile de simpozioane, cursuri și manifestări științifice pre-Congres, la fel de apreciate de participanți.

Inedit a fost, anul acesta, un curs cu activitate practică pe animale de laborator, care a fost posibil datorită parteneriatului realizat, pentru prima dată, între Clubul Regal al Medicilor și Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale (ARCE).

Ediția 2019 a evenimentului științific a pus accentul pe contribuția fiecărei specialități în cadrul abordului multidisciplinar: medici din peste 20 de specialități au prezentat cazuri și tehnici care să-i ajute pe ceilalți membri ai echipei multidisciplinare să obțină reuzultate mai bune pentru pacient.

Conf. dr. Dan Ioan Ulmeanu, președinte Clubul Regal al Medicilor și co-președinte Congres, a subliniat că devine tot mai clară necesitatea unui dialog între clinician, chirurg și echipa lui compusă din imagist (și am discutat despre raportul structurat în imagistică), anatomopatolog  s-a discutat despre raportul structurat al anatomopatologului, sprijinit de date clinice) – practic s-a deschis o nouă arie de comunicare multidisciplinară. Întrucât Clubul Regal al Medicilor sprijină și promovează interdisciplinaritatea, consider că cel mai mare câștig al anumitor sesiuni este faptul că anatomopatologul și imagistul se pun la aceeași masă a discuțiilor cu clinicianul, cu chirurgul, cu ceilalți membri ai unei echipe care tratează pacientul”.

 

Dr. Cătălin Copăescu

Cursul pre-Congres organizat în Surgical Training Institute a fost dedicat tehnicilor de tratament modern al herniilor inghinale, cu antrenament pe model animal anesteziat, cu demonstrații operatorii, în care medicii au putut să ia parte la discuții și să vadă intervențiile operatorii, dar și să pună mâna, efectiv, pe instrumente foarte moderne, să le folosească, să se antreneze și să înțeleagă tehnicile avansate de electrochirurgie, de sutură mecanică, etc., așa cum au explicat organizatorii.

„Degeaba avem echipamente, și știm că există un interes al tuturor decidenților să contribuie, dacă nu ne concentrăm asupra celor care lucrează în unități moderne cu astfel de instrumente avansate. Degeaba se fac investiții dacă noi nu ajutăm medicii să fie mai buni pentru pacienții lor, utilizând cele mai noi tehnologii, comunicând ce au descoperit la pacienții lor, și împărtășind experiența lor cu colegi mai tineri sau din alte specialități. Credem cu tărie că educația este esențială, încercăm să convingem medicii să fie antrenați, încercăm să convingem decidenții din echipele manageriale să rezerve un loc special pentru aceste evenimente educaționale. Este o obligație a noastră, a tuturor, dacă ne gândim la Spitalul Viitorului, ca o parte din exercițiul financiar să-l alocăm educației. Vrem să prelungim speranța de viață a pacienților noștri, la o calitate superioară”, a explicat prof. dr. Copăescu, președinte Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale (ARCE) și co-președinte al Congresului .

 

Vorbind despre „arta diagnosticului și tratamentului în dermatologie – despre psoriazis”, prof. dr. Olga Simionescu a reamintit participanților la eveniment că psoriazisul este cea mai veche afecțiune cunoscută, fiind o boală cronică, cu evoluție în pusee, pe care stresul școlar o agravează. Tocmai de aceea, specialiștii avertizează că boala poate avea mulți factori declanșatori, iar stresul este un factor agravant, atât la adulți cât și la copii.

Studiile arată că stresul școlar poate să agraveze psoriazisul la copii mult mai mult decât la adulți. La un copil care are psoriazis, chiar și gutat, dacă el persistă și se cere performanță școlară de către o familie mai insistentă, atunci riscul ca boala să se agraveze este semnificativ”, a atras atenția medicul dr. Olga Simionescu.

De asemenea, infecțiile, episoadele gutate declanșează puseele, medicii americani recomandând amigdalectomia la copii, cu mențiunea că doar 60% din cazuri răspund pozitiv la această intervenție.

Tratamentul psoriazisului este complicat la persoanele cu comorbidități, cu sindrom metabolic (cu care se asociază adesea), hipertensiune arterială, diabet zaharat, cancer și alte dependențe, nu doar alcool. Astfel de cazuri presupun o abordare multidisciplinară, o discuție cu aparținătorii și, mai ales, o luptă a pacientului cu dependențe, uneori foarte greu de dus. De exemplu, alcoolismul nu este un viciu, ci o boală, care are baze puternice fundamentale moleculare, biochimice și genetice și interesează orice pătură socială”, a mai spus medicul dermatolog.

 

Dr. Adrian Săftoiu

Participanții la simpozionul „Sedarea în afara blocului operator”, organizat pe 10 octombrie, au concluzionat că endoscopia este o muncă de echipă.

Stânga trebuie să știe ce face dreapta și dreapta trebuie să știe ce face stânga. Este un pachet de cunoștințe medicale care trebuie să fie comune și pentru colegii asistenți și pentru colegii medici, astfel încât să vorbească același limbaj. (…) Și pilotul sau co-pilotul să recunoască atunci când ceva nu merge bine din timp, astfel încât lucrurile să fie remediate cât mai rapid. Aceasta este munca în echipă, în care fiecare suntem pe picior de egalitate”, a explicat conf. dr. Florin Turcu.

Asupra necesității abordării interdisciplinare a pacienților cu patologie pancreatico-biliară, într-o echipă complexă formată din gastroenteorolog, imagist, anatomopatolog, oncolog, au căzut de acord toți participanții la sesiuniea „Bolile pancreatico- biliare: intervenții ghidate imagistic”.

Întotdeauna, dacă există colaborare și o echipă complexă, atunci evaluarea pacienților este cea mai bună. (…)  Prezentările susținute în cadrul acestei sesiuni au fost la un nivel ridicat, de înaltă ținută științifică, în primul rând prin prisma invitațiilor, care au venit atât de la celelalte centre universitare din țară, dar și din străinătate”, a afirmat prof. dr. Adrian Săftoiu.

Despre riscul răspândirii hepatitelor virale prin intermediul pacienților încă nediagnosticați, despre astmul bronșic la copii și adolescenți, tulburări de deglutiție la copii, neonatologi și îngrijirea copiilor prematuri, vaccinare antigripală, cauze și soluții pentru infertilitate, chirurgia endoscopică în afecțiuni ORL, artroza la vârsta mijlocie, actualități în oftalmologie, abordări diagnostice și terapeutice în endometrioză, tumori mamare și alte teme interesante dezbătute în cadrul evenimentului vom reveni cu detalii în perioada următoare.

 

Sursă foto: Congres / Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*