Consiliul Județean Buzău cumpără microbuze electrice pentru transportul elevilor din județ

Vor fi achiziționate 61 de microbuze prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus, iar primele astfel de vehicule vor asigura transportul copiilor la începutul anului viitor.

 

Consilierii județeni au aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de hotărâre prin care vor fi achiziționate cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 61 de microbuze electrice pentru școlile și grădinițele din tot atâtea localități buzoiene.

Valoarea totală a proiectului este 66.406.186 lei (TVA inclus), din care valoarea totală eligibilă nerambursabilă din PNRR este de 30.172.560 lei.

Consiliul Județean Buzău și-a asumat responsabilitatea unei contribuţii financiare neeligibile proprii de 36.233.626 lei, în scopul implementării proiectului, deoarece costurilor de achiziție a microbuzelor electrice care „depășesc cu mult valoarea estimată prin Ghidul Solicitantului pentru achiziția unui microbuz electric (ghidul prevede la nivel național suma de 250.000.000 euro pentru achiziția unui număr de 3.200 microbuze electrice, ceea ce înseamnă un cost aproximativ de 78.125 euro/bucată, ori costurile rezultate din studiul de piață necesar pentru bugetarea proiectului pun în evidență un cost mediu de 185.000 euro fără TVA, respectiv 220.000 euro cu TVA)”.

 

Petre Emanoil Neagu

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a precizat, la finalul ședinței,  căîn curând va fi depusă cererea de finanțare nerambursabilă pentru «Dotarea cu microbuze școlare verzi (electrice) pentru unități de învățământ preuniversitar din județul Buzău», iar primele astfel de mijloace de transport școlar vor fi date în folosință la începutul anului viitor. În urma analizei realizată de Inspectoratul Școlar Județean Buzău în teritoriu, anterior lansării apelului de proiecte, s-a stabilit că sunt 69 unități administrativ teritoriale eligibile, însă 8 UAT-uri au renunțat, din motive de resurse bugetare, a numărului de copii în scădere sau din cauză că dețin în prezent astfel de mijloace de transport, astfel că doar 61 de microbuze electrice vor fi achiziționate prin PNRR”, iar mii de elevi din județ vor putea merge la școală cu microbuze „verzi”, mai confortabile și mai prietenoase cu sănătatea și mediul, începând de anul viitor.

 

Noile microbuze vor avea o capacitate de 16 + 1 (inclusiv un loc special amenajat pentru persoane cu dizabilități), iar încărcarea lor va fi asigurată prin stații amenajate în fiecare comună, sarcină ce revine fiecărei primării inclusă în proiect.

Localitățile eligible sunt: comunele Amaru, Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brădeanu, Breaza, Buda, C.A. Rosetti, Calvini, Cănești, Cătina, Chiliile, Chiojdu, Cilibia, Cislău, Costești, Gălbinași, Ghergheasa, Glodeanu Sărat, Glodeanu Siliștea, Grebănu, Gura Teghii, Largu, Lopătari, Luciu, Măgura, Mânzălești, Mărăcineni, Merei, Mihăilești, Murgești, Pârscov, Podgoria, Poșta Câlnău, Robeasca, Rușețu, Scorțoasa, Viperești, Pietroasele, Puiești, Săgeata, Săhăteni, Săpoca, Sărulești, Scutelnici, Siriu, Smeeni, Tisău, Topliceni, Țintești, Unguriu, Vadu Pașii, Vâlcelele, Valea Râmnicului, Vernești, Vintilă Vodă, Zărnești și orașele Nehoiu, Pătârlagele și Pogoanele.

Pe lângă confortul copiilor, eliminarea poluării și un consum energetic redus, microbuze electrice vor contribui la diminuarea riscului de abandon școlar în zonele defavorizate. Durata de implementare a proiectului este 08.07.2023 – 31.12.2024.

 

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*