Construirea unui nou spital în Buzău, între oportunitate, disponibilitate și necesitate

18 februarie 2022 | 0 comentarii |

Primarul Buzăului, Constantin Toma (PSD) spune că va „face” noul spital cu orice preț. Lebralii și useriștii susțin și ei un astfel de proiect, așa că prefectul județului, Daniel Țiclea, a invitat la discuții reprezentanții autorităților locale și județene, parlamentarii și specialiștii în sănătate publică, pentru a identifica soluții.

 

Despre necesitatea construirii unui Spital Municipal în Buzău se discută de vreo de 15-20 de ani. S-a încercat transformarea fostului Spital Brătianu într-un astfel de edificiu, dar anumite interese și dorința unora de a valorifica în scopuri mai mercantile terenul de aproape 1 hectar în centrul municipiului a făcut imposibilă punerea în practică a acestei idei. Noroc că nici intenția de face un mall în „buricul târgului” nu i-a ieșit fostului președinte al Consiliului Județean, Victor Mocanu… Acesta și-a impus însă voința mai târziu, când toată lumea cerea să se construiască în proximitatea Spital Județean, o Maternitate în care să poată fi respectate circuitele, să fie asigurat un confort sporit și să se poată realiza cu ușurință consultul interdisciplinar. Terenul pe care s-ar fi putut  realiza construcția a fost însă atribuit unei firme private, iar o nouă Maternitate, proiectată la standardele actuale, a fost construită într-o locație mai puțin generoasă. În plus, Mocanu a inaugurat-o neterminată și dotată cu aparatură închiriată, deși costurile s-au ridicat la vreo 12 de milioane de euro și s-a dovedit că au fost supraevaluate, motiv pentru care atât el cât și cei cu care a colaborat au primit condamnări penale (ce-i drept, cu suspendare) și au fost obligați să restituie prejudiciul constatat de procurorii care au anchetat cazul.

 

Model de campus medical

Acum pare să se contureze însă disponibilitatea de a se construi un nou spital în municipiul Buzău, iar cel care a lansat ideea și chiar s-a angajat că va „face un spital municipal” în ciuda oricăror dificultăți, este primarul Constantin Toma, care a identificat deja un teren aflat în proprietatea municipalității, pe care s-ar putea construi un campus medical, adică un spital și locuințe pentru medici. În bugetul pe anul în curs al Consiliului Local Municipal a fost inclusă deja o sumă destinată realizării studiului de fezabilitate pentru acest proiect și a fost lansat un apel către toate autoritățile, să sprijine municipalitatea, pentru ca proiectul să poată fi realizat.

Necesitatea construirii unui nou spital este recunoscută de toată lumea, mai ales după ce s-a văzut că Spitalul Județean de Urgență, în ciuda numeroselor investiții, reabilitări și dotări se dovedește insuficient pentru tratarea tuturor bolnavilor. În pandemie s-a văzut acest lucru cu ochiul liber. În vârful valului 4, mulți pacienți infectați au așteptat zeci de ore să se elibereze un loc pentru a putea fi internați, iar mulți pacienți cu afecțiuni cronice au rămas netratați.

În acest context, ideea primarului Toma pare să fi atras atenția tuturor factorilor de decizie, iar pentru prima dată în ultimii 30 de ani, actualul prefect, Daniel Marian Țiclea, a reușit să așeze, la aceeași masă, toți actorii care s-ar putea implica în realizarea unui astfel de proiect, indiferent de coloratura politică sau de prioritățile individuale.

 

La întâlnirea organizată joi, în Sala Filipescu a Consiliului Județean, alături de prefectul Buzăului au participat primarul municipiului, Constantin Toma, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, parlamentari din toate partidele care reprezintă Buzăul în Legislativul României și factorii de decizie din zona medicală.

Există, așadar, voință unanimă, dar mai trebuie analizați și conștientizați o serie de factori la care este nevoie să se găsească soluții. Iar asta, ca să nu punem „carul înaintea boilor”, cum s-a întâmplat de multe ori în România, mai ales după 1990, și să fie bine analizate necesitatea, disponibilitatea și oportunitatea realizării unui astfel de proiect.

Probabil că cea mai mare nevoie ar fi, la ora actuală, de un spital de boli cronice și îngrijiri paliative, astfel încât Spitalul Județean de Urgență să poată trata doar urgențele, știut fiind faptul că aproximativ 70% dintre cazuri sunt non-urgente, iar pacienții cronici trebuie tratați tot în acest spital. Un factor cheie de care va depinde succesul realizării un astfel de proiect este însă găsirea unei soluții la criza de specialiști cu care se confruntă la ora actuală sistemul medical. Altfel, ne-am putea trezi că avem un spital modern, în care se vor investi zeci de milioane de euro, dar care va sta cu lacătul pe ușă, pentru că nu va avea cine să asigure serviciile medicale, așa cum se întâplă, spre exemplu, la Moinești, unde deși totă lumea spune recunoaște că a fost adus „Occidentul”, specialiștii nu se înghesuie să profeseze aici, pentru că medicii, mai ales cei tineri, își doresc să poată avea și o viață culturală și socială ca în „Occident”, nu doar condiții moderne de a profesa. 

 

Dezbaterea de joi, organizată de prefectul Daniel Țiclea, a fost organizată „la adăpost” de ochii presei, dar potrivit unui comunicat post-eveniment transmis de Prefectură, toți factorii politici și-au exprimat sprijinul pentru proiectul construirii unui nou spital, iar specialiștii din domeniul Sănătății au expus problema deficitului de cadre medicale, în special a medicilor specialiști, context în care s-au propus mai multe variante de lucru.

Salut faptul că pentru prima dată s-au așezat la masa discuțiilor senatori și deputați din toate partidele care reprezintă Buzăul în Parlamentul României, alături de specialiști din Sănătate, cei care dețin cea mai clară imagine a ceea ce înseamnă sistemul medical și problemele cu care se confruntă spitalele. S-au analizat mai multe variante de lucru: fie comasarea Spitalului Județean cu  viitorul spital, fie ca acest nou spital să fie destinat ori bolnavilor cu afecțiuni cronice ori bolnavilor cu forme acute de boală. Nu a fost exclusă nici varianta și necesitatea unui spital de pediatrie. Ceea ce e sigur e că e extrem de necesar un astfel de proiect iar toți factorii decidenți îl sprijină. Terenul pe care Primăria Buzău l-a identificat e suficient de vast, 6,6 hectare, astfel încât să poată fi ridicat, acolo, un spital. Ce ne rămâne de făcut, în această primă etapă de lucru, este să aflăm exact de ce unitate medicală are nevoie Buzăul”, a declarat prefectul de Buzău, Daniel Marian Țiclea, citat în comunicatul remis de Biroul de Presă al Prefecturii.

 

Daniel Ticlea – Prefect

Desigur, cei care conștientizează cel mai bine faptul că este necesară găsirea unei soluții la criza de specialiști, au fost reprezentanții sistemului medical prezenți la dezbaterea organizată de prefectul Buzăului. Una dintre propunerile acestora a fost că modificarea legislației referitoare la rezidențiat ar putea ajuta sistemul medical din orașele medii, să diminueze criza de specialiști. Ideea nu este nouă, a fost abordată și în anii trecuți, de mulți reprezentanți ai sistemului medical, dar și de unii politicieni, dar a rămas la nivel de discuție, nimeni nu a făcut niciun pas în această privință. Acum parlamentarii de Buzău ar avea ocazia să demonstreze că nu ocupă fotoliile din Casa Poporului degeaba și că-și merită banii pe care-i primesc de pe urma contribuabililor care i-au trimis acolo pentru a le reprezenta interesele.

Discuțiile au mers și spre necesitatea ca legislația privind Rezidențiatul să fie modificată în sprijinul schimbării strategiei pentru găsirea unor soluții ca medicii să vină și în spitalele din orașele mijlocii, așa cum este Buzăul. Iată cum, coagulând o mare parte din parlamentarii buzoieni și reprezentanți ai sistemului medical, s-a punctat un lucru extrem de util care poate fi soluția pentru acoperirea deficitului de medici din județele unde nu există centre universitare”, a mai spus prefectul Țiclea.

 

Constantin Toma, Petre Emanoil Neagu

Rămâne de văzut dacă această idee generoasă se va concretiza, dar dacă toți factorii administrativi și politici se vor implica și mai ales dacă vor ține cont de părarile și sfaturile specialiștilor, primarul Constantin Toma va rănmâne în istorie ca cel care a construit un spital în municipiul Buzău, iar prefectul Daniel Țiclea, ca cel care a reușit, în perioada postdecembristă, să-i așeze la aceeași masă, pe toți cei care într-un fel sau altul pot contribui la realizarea unui proiect atât de necesar, după cum au căzut de acord toți participanții la primele discuții.

În ceea ce privește „forma” sub care se va creiona acest proiect, prefectul Țiclea se bazează pe „studiul de fezabilitate pe care Primăria l-a prins la finanțare”, prin care se va stabili dacă oportunitatea se îndreaptă către construirea unui spital multidisciplinar, de pediatrie, de oncologie sau pe o secție exterioară a Spitalului Județean, destinată pacienților cronici și îngrijirilor paliative. „Partea bună este că terenul pe care Primăria Buzău a identificat terenul, are 6,6 ha, poți face multe lucruri pe o astfel de suprafață“, este de părere prefectul de Buzău, care admite că mai sunt necesare multe discuții cu profesioniștii și cu cei care au mai făcut spitale, dar și cu Casa de Asigurări de Sănătate – pentru a vedea ce posibilități de finanțare vor exista, precum și o analiză asupra structurii pe vârste și necesităților de îngrijire a pacienților.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*