Consumul de cacao, recomandat pacienților cu boală arterială periferică
Datorită conținutului bogat de flavonoide, acest ingredient atenuează durerile specifice pe care acești pacienți le simt la nivelul picioarelor, atunci când se deplasează.
Ciocolată neagră, bogată în flavonoide şi cacaua neprocesată, similară cu pulberea de cacao neîndulcită utilizată în bucătărie, au fost asociate, într-un număr restrâns de studii efectuate pe animale şi oameni, cu îmbunătăţirea fluxului sangvin şi creşterea capacităţii de deplasare pe jos. În cadrul unuia dintre aceste studii, cercetătorii au dorit să afle dacă aceste ingrediente ar putea fi de folos și persoanelor care suferă de boală arterială periferică.
Este vorba de o afecţiune cauzată de întărirea arterelor, care reduce fluxul de sânge în zona picioarelor şi provoacă dureri în timpului mersului, chiar şi pe distanţe scurte, iar oamenii de știință au testat ce efect are consumul de cacao în cazul persoanelor cu astfel de afecțiune.
Studiul a avut lor în Statele Unite, iar certătorii au solicitat unui număr de 44 de vârstnici cu boală arterială periferică să consume băuturi cu aromă de cacao de trei ori pe zi, timp de şase luni.
Jumătate dintre subiecţi au primit cacao bogată în flavonoide, iar cealaltă a primit un înlocuitor de cacao, iar ulterior, în cadrul testelor de şase minute de mers efectuate la finalul studiului, persoanele din grupul care a consumat cacao au mers cu 18,4 metri mai mult faţă de distanţa parcursă la început, în timp ce participanţii care nu au consumat cacao au mers cu 24,2 metri mai puţin. Întrucât capacitatea de mers înregistrează în mod obişnuit un declin de-a lungul timpului în cazul persoanelor cu această boală, autorii studiului au apreciat că o îmbunătăţire de cel puţin 12 metri poate reprezenta o diferenţă semnificativă în viaţa de zi cu zi a pacienţilor.
Dr. Joseph Ladapo, cercetător la Universitatea din California și unul din autorii studiului, este de părere că, deși participanţilor nu li s-a spus dacă au băut cacao adevărată sau un înlocuitor, este posibil să fi simţit diferenţa şi acest lucru să fi avut un impact asupra rezultatelor. Acesta a precizat că, persoanele cu o astfel de afecțiune nu trebuie să renunțe la exercițiile fizice, sugerând că un consum ridicat de cacao, ar putea avea și unele dezavantaje. „În mod evident, exerciţiul fizic nu este la fel de atractiv cum este cacaua, dar este ieftin, mai benefic şi nu aduce calorii dăunătoare sau zahăr”, a declarat medicul.