Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea, arestată preventiv pentru 30 de zile

29 februarie 2020 | 0 comentarii |

Aceasta este acuzată că ar fi luat mită 10.000 de euro și 120.000 de lei de la un agent economic cu care încheiase un contract de prestări servicii pentru spitalul județean din Baia Mare, pe care-l manageria.

 

În loc de mărțișor, Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății în Guvernul Dăncilă, a primit din partea Tribunalului București un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, sub acuzația de mită în formă continuată. Decizia poate fi atacată în apel, dar deocamdată, fostul ministru rămâne în arest.

Sorina Pintea a fost adusă sâmbătă dimineață la sediul DNA București, pentru audieri, după ce vineri după-amiază ar fi fost prinsă în fagrant, primind mită, în biroul său de la spitalul din Baia Mare. DNA a anunțat, astăzi, printr-un comunicat, că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea care în cursul zilei de astăzi va fi prezentată judecătorilor Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În ordonanța procurorilor se arăta că există probe potrivit cărora Sorina Pintea, în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, ar fi primit, printr-un intermediar, în perioada decembrie 2019-februarie 2020, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120 de mii de lei, sumă totală care ar reprezenta 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator – sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială respectivă.

 

Direcția Națională anticorupție menționează,  într-un comunicat remis presei în cursul zilei de astăzi,  că în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect «proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente», încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.

 

În comunicatul  DNA se face mențiunea că „inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, iar în cursul zilei de sâmbără, 29 februarie, va fi prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, precizându-se totodată că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

În referatul procurorilor se menționează că Sorina Pinteacunoștea foarte bine, (…) nu doar că în punga neagră cu inscripția“ (…) „primită de la (…) se aflau bani, ci și cuantumul exact al acestei sume”. Mai mult, se menționează că ea „nu a fost de acord cu un procent de 3% din contract și recunoaște că a propus un procent de 7% din contract” și ar fi exclamat chiar „super tare” după ce a aflat „că (…) i-a trimis 120.000 de lei”, respectiv „perfect”, după ce a aflat „că (…) a fost de acord cu remiterea procentului de 7% din contract”.

 

Ionut Pintea, Liviu Pop

Avocata Sorinei Pintea nu a dorit să facă declaraţii, dar Ionuț Pintea, fiul fostului ministru, a postat mai multe înregistrări pe facebook şi susţine că s-ar fi întâlnit cu cel care ar fi denunţat-o pe mama sa. „Dimineață am fost sunat de senatorul PSD Liviu Marian Pop și m-a rugat să mă întâlnesc cu cineva. M-am înregistrat înainte să mă întâlnesc, deoarece nu știam cu cine mă întâlnesc. A venit la mine un domn mic de înălțime, cu părul grizonat. Mi-a spus că urmează să se întâlnească cu Marius, fiul primarului din Ulmeni, și mi-a spus că are informații care o pot ajuta pe mama. Zice: Știi că, de fapt, eu nu am mai spus de ceilalți bani. Mi-a spus că a fost vorba de alte 4 tranșe de bani, pe care el le-a făcut către Liviu Marian Pop: o dată 40.000 de euro, anul trecut, și o dată câte 5.000 de euro tot către Liviu Pop. Bani care, am înțeles, urmau să ajungă la mama mea. I-am spus: Stați, despre ce vorbiți. Zice: eu sunt denunțătorul. Nu am avut ce să fac, pentru că mie mi-a făcut flagrant la București”, susține fiul Sorinei Pintea, care mai spune că bărbatul ar fi afirmat că nu știe dacă banii au ajuns la fostul ministru, dar că a avut înţelegere cu Liviu Marian Pop.

Senatorul PSD Liviu Pop a negat orice implicare, dar a recunoscut că îl cunoaşte pe fiul Sorinei Pintea și că a vorbit cu el, dar susține că doar pentru a-l întreba ce face mama lui şi pentru a-i spune că îi doreşte să treacă cu bine peste „toată povestea”. Pop a recunoscut că-l cunoaște și pe denunțător, despre care spune că ar fi „părintele unor fini de-ai noștri”și prieten cu Sorina Pintea, declarându-se surprins că „domnul Costea avansează lucruri care nu sunt adevărate”.

 

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății în Guvernul Dăncilă, a fost adusă cu mandat, în această dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție București, pentru audieri.

Aceasta a fost ridicată de procurori de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, unde este manager și unde ar fi fost prinsă în flagrant, în timp ce ar fi primit o sumă importantă de bani, care i s-ar fi oferit ca o formă de cumpărare a bunăvoinţei pentru un contract încheiat de unitatea medicală cu o societate comercială, pentru realizarea unor lucrări .

Sorina Pintea a devenit ministru al Sănătăţii pe 29 ianuarie 2018, în Guvernul condus de Viorica Dăncilă. A fost ministru până octombrie 2019, când a revenit în funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgentă Baia Mare, pe care a ocupat-o şi înainte de a face parte din Executiv.

Sorina Pintea a anunţat recent că a fost diagnosticată cu dermatomiozită, o boală în care agresiunea imună are loc la nivelul vaselor din învelisul conjunctiv al fasciculelor musculare.

 

Sorina Pintea

În mai 2019, în timp ce era ministru al Sănătății, Sorina Pintea declara, în cadrul unei dezbateri despre șpaga din spitale, că ea crede că „suntem un popor de infractori”, subliniind că nu înțelege de ce unii s-au revoltat după ce a modificat amenzile pentru nerespectarea măsurilor igienico-sanitare și depășirea timpilor de așteptare la UPU. „Sper să nu mă citeze nimeni, eu cred că suntem un popor de infractori. În momentul în care cresc amenzile, protestăm. Păi, dacă eu n-am de gând să încalc legea, de ce să fiu supărat că cresc amenzile?” – susținea atunci, fostul ministru al Sănătății.

Mai mult, Sorina Pintea considera că problemele sistemului sanitar vor putea fi rezolvate doar prin măsuri coercitive, invocând experiența ca manager de spital, în susținerea acestei afirmații. „Am constat și de-a lungul carierei mele că, dacă nu există măsuri coercitive, nicio problemă nu se rezolvă. Și nu mă refer doar la sesizarea organelor de cercetare penală, trebuie să fie ceva mai mult decât atât”, era de părere Sorina Pintea.

Ulterior și-a cerut scuze, public, pentru afirmațiile făcute, iar la mai puțin de un an, ea însăși este acuzată de corupție.

Sorina Pintea a anunţat recent că a fost diagnosticată cu dermatomiozită, o boală în care agresiunea imună are loc la nivelul vaselor din învelisul conjunctiv al fasciculelor musculare.

 


Adaugati un comentariu


 

*