Controlul LDL-Colesterolului reduce rata complicațiilor după infarctul miocardic
Prin Programul „Alegerile majore care pot salva vieţi”, Fundația Română a Inimii propune un model de scrisoare medicală personalizată pentru pacienții externați după tratarea unui infarct, în care să se specifice ţintele de atins pentru LDL-colesterol şi asumarea acestora de către pacienți și medici.
La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct miocardic, o complicaţie prevenibilă şi tratabilă a aterosclerozei. Pe lângă tratamentul fiecărui factor de risc cardiovascular, scăderea LDL-colesterolului (cu atingerea țintelor în cel mult 12 săptămâni), la pacienții ce au suferit un infarct acut de miocard, reduce rata de complicații cardiovasculare și crește supraviețuirea, atrage atenția Fundația Română a Inimii (FRI).
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din ţara noastră. „În România decesele cardiovasculare răspund de 60% din mortalitate. Dacă este să comparăm cu cancerul, în România mortalitatea prin boli cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer”, a atras atenția prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Fundației Române a Inimii, care a precizat că „peste 560.000 de pacienţi, adică circa 4,7% din populaţia de peste 35 de ani, are diagnosticul de insuficienţă cardiacă”, în fiecare an fiind diagnosticați cu această afecțiune aproximativ 45.000 de români.
În acest context, reducerea mortalității evitabile, creșterea finanțării și a numărului cadrelor medicale în domeniul cardiologiei, îmbunătățirea modalităților de recuperare – sunt principalii indicatori ai Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardio și Cerebrovasculare.
„Principalul indicator al Strategiei este reducerea mortalității evitabile cu cel puțin 5% până în 2030. Vom putea obține acest lucru prin controlul factorilor de risc și al dislipidemiei, prin prevenția secundară, creșterea finanțării Acțiunilor Prioritare ale Ministerului Sănătății și a programelor CNAS cu cel puțin 20%, prin creșterea pregătirii și a numărului de rezidenți în cardiologie, pregătirea de asistente medicale specializate în bolile cardio și cerebrovasculare (20- 30%), creșterea cu cel puțin 10% a diagnosticului precoce în bolile cardio și cerebrovasculare și înscrierea în registre epidemiologice a măcar 90% din pacienții care fac parte din Acțiunile Prioritare și programele naționale”, a explicat prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Fundației Române a Inimii, care subliniază că este necesară actualizarea cu Strategia Națională de Sănătate și celelalte documente pe care Ministerul Sănătății le are în pregătire, între care foarte importante sunt cel legat de Strategia privind studiile clinice în România și creșterea reabilitării prin telemedicină cu cel puțin 15%.
Prin Programul „Alegerile major care pot salva vieți”, lansat vineri, Fundația Română a Inimii propune ca, pe lângă tratamentul intensiv, pacienții care au suferit un infarct să primească, la externare, o scrisoare medicală în care să fie menționate țintele LDL-Colesterol care tebuie atinse și asumarea atingerii lor, de către pacienți și medici, controlul rapid şi optim al factorilor de risc și în special al nivelului de LDL-colesterol având un rol vital.
Pacienţii cu infarct miocardic sunt trimişi, la externarea după tratamentul în clinicile specializate, către medicii „medicul de familie, care trebuie să verifice dacă toate elementele legate de prevenția secundară și controlul factorilor de risc sunt respectate. Prima vizită la cardiolog trebuie să fie între 4-6 săptămâni”, informează FRI.
Medicii cardiologi atrag însă atenția că mulți dintre cei care supraviețuiesc unui infarct nu primesc tratamentul corespunzător sau îl întrerup, ajungând adesea să sufere un al doilea infarct, care poate fi fatal. După externare, mulți pacienți nu revin la control și nu urmează tratamentul necesar pentru tot restul vieții. În plus, lipsa cardiologilor în multe zone ale țării agravează această problemă.
Specialiștii atrag atenția asupra importanței traseului medical pe care pacienții trebuie să-l urmeze după externare, iar în acest scop au întocmit un ghid destinat atât pacienților, cât și medicilor, subliniind rolul prioritar al comunicării şi colaborării eficiente între cardiolog – pacient – medic de familie şi orice optimizare a acestui proces. În acest scop, Fundaţia Română a Inimii implementează un model optimizat de Scrisoare Medicală, în cadrul unui proiect dedicat centrelor ce fac parte din Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut derulat de Ministerul Sănătăţii.
„Această fișă nu numai că limpezește pacientului niște semne de întrebare, dar este și un instrument de responsabilizare. Este important să ne convingem pacienții că tratamentul trebuie urmat permanent, împreună cu schimbări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, combaterea sedentarismului și obezității”, a explicat prof. dr. Dan Gaiță, şeful Clinicii de Cardiologie din Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, membru în Comitetul Director al European Heart Network.
În primă etapă, în Proiectul Fundației Române a Inimii, dedicat centrelor care fac parte din Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut derulat de Ministerul Sănătăţii, sunt incluse 5 unităţi sanitare: Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Centrul de Cardiologie din Craiova, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iaşi, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş şi Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.
„Utilizarea unei Scrisori Medicale personalizate la externarea pacienţilor cu infarct miocardic, cu specificarea ţintelor de atins pentru LDL-colesterol, precum şi cu asumarea acestora, nu doar de către medicul cardiolog, ci şi de către pacient şi de către medicul de familie, va reprezenta un succes important, într-un parteneriat pentru viaţă”, a menționat prof. dr. Dragoş Vinereanu, în conferința de presă de lansare a Proiectului.
Dr. Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, a subliniat că acest gen de scrisoare medicală dedicată este un instrument de responsabilizare a pacientului, care va avea o mai bună înţelegere a ceea ce înseamnă un anume nivel de colesterol, cu ce medici trebuie să lucreze, ce medicamente trebuie să ia şi cum anume. „De valorile colesterolului bun depind riscurile. Aşadar, implicarea medicilor cardiologi şi a medicilor de familie, precum şi informarea clară a pacienţilor cu privire la paşii terapeutici de urmat după un infarct miocardic, sunt priorităţi ale acestui proiect. E nevoie de medicul curant şi de medicul de familie care să urmărească ajungerea la ţintă, acea valoare a LDL-ului la care riscurile de a face un alt infarct sau un accident vascular sau o altă boală severă să fie cât mai mici. Şi se poate, avem cu ce. Putem prescrie medicamente de bună calitate, la fel ca în ţările de vest ale Europei sau în Statele Unite. Important este să ne convingem pacienţii că ele trebuie luate permanent, toată viaţa, împreună cu câteva schimbări legate de stilul de viaţă”, a punctat medicul.
Prof. dr. Dan Gaiţă a explicat că, prin acest proiect „comunicăm o problemă importantă, problema sensibilă a nivelului crescut de colesterol, de fapt a LDL-colesterolului”, subliniind că „misiunea oricărei organizaţii ce sprijină pacienţii cu boli cardiovasculare este nu doar să informeze corect şi să ajute la conştientizarea riscurilor de complicaţii şi deces, ci mai ales să faciliteze accesul către atitudinea optimă ce reduce la minim aceste riscuri”.
Un studiu realizat în urmă cu 4 ani arăta că, în România, mai puțin de 13% dintre supraviețuitorii unui infarct ajungeau la un nivel optim al colesterolului, astfel încât viața să nu le mai fie pusă în pericol. Între timp, doar 9% dintre pacienţii cu factori de risc cardiovascular mai ating ţinta pentru LDL-colesterol – unul dintre cele mai mici procente din Europa -, conform rezultatelor unui studiu comunicat recent prezentat la Congresul European de Ateroscleroză.
Autoritățile încă lucrează la strategia de boli cardio și cerebrovasculare.
* Societatea Romana de Cardiologie (SRC) este o asociatie profesional – știintifică a medicilor cardiologi și de alte specialități, dar cu activitate clinică și științifică recunoscută în domeniul cardiologiei, a medicilor din servicii de explorări funcționale din laboratoare de cateterism cardiac și cardiologie intervențională și a rezidenților în cardiologie, ale cărei principale obiective vizează stimularea cercetării științifice, educația medicală continuă și programe de screening și de prevenire și asistență medicală.
* Fundaţia Română a Inimii a fost înfiinţată de medicii cardiologi membri ai Societăţii Române de Cardiologie, cu scopul de a implementa Strategia naţională în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare şi de a susţine campaniile de sănătate a populaţiei din România.
La scurt timp, în luna mai 2010, Fundaţia Română a Inimii (FRI) s-a afiliat la European Heart Network (EHN), principalul for de lobby în domeniul sănătăţii pe lângă Parlamentul European şi autoritate reprezentativă sub aspectul prevenţiei bolilor cardiovasculare, cu sediul la Bruxelles.