Medicii endocrinologi ne sfătuiesc să mergem cu „Tiroida la control!”

15 mai 2018 | 1 comentariu |

 O campanie de conștientizare a problemelor medicale la care duce funcționarea defectuoasă a acestei glande a fost lansată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, în parteneriat cu Societatea Naţională de Medicina Familiei.

 

Rozalina Lăpădatu

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a relansat o campanie de conştientizare privind bolile tiroidiene, care a fost lansată anul trecut, iar acum va fi implementată, timp de câteva luni, împreună cu Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF). Cu prilejul conferinţei de presă de lansare, că prin campania „Tiroida la control” se încearcă o creștere a gradului de conştientizare a oamenilor asupra afecţiunilor tiroidiene şi a amintit că se pot face analize decontate de CNAS pentru a depista disfuncţiile tiroidiene, a precizat Rozalina Lăpădatu, președintele APAA. Ea a subliniat că afecțiunile tiroidiene sunt subdiagnosticate şi este important ca oamenii să se prezinte la medic la primul simptom, iar primul pas necesar este către medicul de familie. „«Tiroida la control» este o continuare a campaniei începute anul trecut. Analizele de bază pentru stabilirea diagnosticului fiind gratuite, decontate prin CNAS la medicul de familie, inclusiv la medicul endocrinolog, vom încuraja persoanele care parcurg chestionarul nostru, iar dacă răspunsul este pozitiv la cinci dintre întrebări, înseamnă că există un semn de întrebare vizavi de o afecţiune tiroidiană. Primul pas este să meargă la medicul de familie”, a declarat Rozalinda Lăpădatu, menționând că pe site-ul http://www.apaa.ro există o hartă cu lista endocrinologilor din România, rugând totodată medicii endocrinologi care nu se regăsesc aici să contacteze asociația şi să trimită datele unde ei consultă.

Este suficient să se dea click pe oraşul din care provine persoana interesată şi acolo se pot vedea medicii şi dacă pot fi găsiți la spital, la clinică etc.

 

Conf. Dr. Diana Loreta Păun

În cadrul conferinței, medicul endocrinolog Diana Păun, secretar de Stat în cadrul Administrației Prezidențiale, a subliniat că bolile tiroidiene sunt frecvente în România și afectează persoane din toată țara, indiferent de vârstă şi sex, subliniind că cele mai recente statistici ale Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că 86% dintre pacienţii români cu hipotiroidie sunt femei.

Potrivit dr. Păun „țara noastră e cunoscută pentru deficitul de iod, ceea ce explică prevalenţa crescută a patologiei tiroidiene în raport cu alte ţări ale Uniunii Europene. Deficienţei de iod i se adaugă însă şi alţi factori, între care cel nutriţional, factorii infecţioşi, poluarea, stresul etc. Cele mai recente statistici indică o creştere a numărului de cazuri pentru România. În 2016 s-au înregistrat 83.413 cazuri noi de boli tiroidiene, de peste două ori mai multe decât în 2010. Datele Institutului Naţional de Sănătate Publică de la sfârşitul anului 2017 arată că incidenţa tiroidei cronice autoimune a crescut cu 71% în intervalul 2010 – 2016, incidenţa tumorilor maligne tiroidiene a crescut cu 22%, a hipotiroidiei cu 51%, iar a hipertiroidiei cu 31%. Prevalenţa guşei simple sau nodulare, raportat la 100.000 de locuitori, a crescut cu 30% în cei 6 ani de analiză”, a mai spus consilierul prezidențial. Medicul consideră că o creştere a numărului de bolnavi înregistraţi poate avea la bază şi o mai bună colectare a datelor și îmbunătăţirea tehnicilor de diagnostic, dar şi creşterea gradului de conştientizare a publicului privind aceste afecţiuni. Apreciind acțiunile asociației conduse de Rozalina Lăpădatu, consilierul prezidențial a promis sprijinul Administrației Prezidențiale în toate demersurile sale și a recomandat populației să meargă cu „Tiroida la control”.

 

Prof. Dr. Corin Badiu

Prof. univ. dr. Corin Badiu, medic primar endocrinolog și președintele Societății Române de Psihoneuroendocrinologie, a subliniat că ar în contextul în care săpîmâna viitoare este Săptămâna Mondială a Tiroidei, iar pe 25 mai este Ziua Mondială a Tiroidei „nu ântâmplător avem astăzi această întâlnire, dar tiroida este importantă în fiecare zi, în acțiune a noastră, fie că vorbim de latura de comportament, de elementele de patologie metabolică sau altele, tiroida este imediat pusă sub semnul întrebării. Și, întrucât intervine în atât de multe procese biologice, de dezvoltare, dar și de acțiune, este important să avem tiroida la control. Sfatul este să aducem în atenția publicului larg importanța tiroidei, printr-o investigare standardizată, atât din punct de vedere funcțional (aici cele mai sensibile metode sunt dozările hormonale de TSH și Tiroxină liberă)și efectuarea ecografiei tiroidiene, ca un standard minim de explorare morfologică, pentru că aparatele pe care le avem la dispoziție pun în edidfență inclusiv noduli de 3-5mm. Va trbui apoi, cu mare grijă, să deosebim situațiile în care chiar necesită să fie operate, care sunt din ce în ce mai puține, de cele care necesită urmărire consecventă a morfologiei și funcției tiroidiene. Și pentru că discutăm de urmărire dinamică, sfatul profesioniștilor în domeniu este să existe o colaborare constantă, în timp, între pacient și doctorul său, astfel încât să avem o stabilitate a imaginii, care ne permite să stabilim un diagnostic corect”, a explicat medicul, subliniind că dezvoltarea sistemului medical și posibilitatea efectuării unor investigații specifice va permite atât medicului cât și pacientului să țină sub control afecțiunile tiroidiene.

 

Dr. Rodica Tănăsescu – SNMF

Confirmând afirmațiile dr. Păun și ținând sema de recomandările dr. Badiu, privind diagnosticarea și urmărirea bolilor tiroidiene, dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie și vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei a spus că, în cazul analizelor și investigațiilor, pacienții nu au întotdeauna acces, pentru că fondurile alocate laboratoarelor se epuizează în primele zile ale fiecrei luni și în ţară se întâmplă frecvent ca numai câteva zile pe lună pacienţii să beneficieze de investigaţiile decontate de CNAS. Medicul consideră însă că, din fericire, în ceea ce pruvește tratamentul, bugetul pentru programul naţional al tiroidei nu constituie o problemă, pentru că medicamentele fiind foarte ieftine, pacienții și le cumpără, de multe ori, necompensate. După mulţi ani de eforturi, am reuşit acum câţiva ani să convingem CNAS să introducă între investigaţiile pe care medicul de familie le poate recomanda FSH şi Free T4. Sigur că noi ne-am dorit să putem recomanda şi ATPO-ul, pentru că sunt multe tiroidite. Din păcate, aici nu am mai reuşit, a explicat medicul Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte al SNMF.

Aceasta a menţionat că „Tiroida la control” reprezintă o campanie de informare a pacienţilor şi de încurajare a acestora să vină la medic atunci când apar unele semne clinice sau când există factori de risc.

 

Tiroida este o glandă în formă de fluture care poate fi simțită la baza gâtului, chiar sub laringe. Cei doi lobi ai tiroidei (aripile „fluturelui”) se află poziționați de o parte și de alta a traheei. Tiroida este una dintre cele mai importante glande ale organismului uman, iar atunci când nu funcționează corect, poate determina nervozitate și oboseală, slăbiciune musculară, pierdere sau creștere ponderală, probleme de memorie și modificarea fluxului menstrual. O tulburare a tirodei poate detrermina chiar avort spontan și infertilitate.

Femeile sunt mai expuse de cinci până la opt ori la afecțiuni tiroidiene decât bărbații, dar multe dintre ele nu știu că au aceste probleme, pentru că ignoră simptomele sau consideră că sunt simptome ale altor afecțiuni. Astfel, mai mult de jumătate dintre afecțiunile tiroidiene rămân nediagnosticate, deși se estimează că una din opt femei va avea, la un moment dat, probleme cu tiroida.

Glanda tiroidă produce și depozitează hormon tiroidian, cunoscut și sub numele de hormonul metabolic al corpului. Printre altele, hormonul tiroidian
stimulează enzimele care combină oxigenul și glucoza, un proces care crește rata metabolismului bazal și producerea de căldură a organismului. De asemenea, ajută la menținerea tensiunii arteriale, reglează creșterea tisulară și dezvoltarea, fiind foarte important pentru dezvoltarea scheletului și a sistemului nervos. Tiroida joacă un rol important și în dezvoltarea sistemului reproducător, așa că sfatul specialiștilor este să mergem cu „Tiroida la control”.

 Comentarii (1)

  1. Marcel spune:

    Cum si unde se fac programari pt analizele din campanie, pt persoane din Bucuresti?
    Multumesc!

Adaugati un comentariu


 

*