România are cea mai mare mortalitate prin boli cardiovasculare din Europa

28 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Mortalitate prin boli cardiovasculare reprezintă 57% din totalul deceselor înregistrate în fiecare an, la nivel național, deși acestea pot fi prevenite prin felul în care avem grijă de noi înșine, printr-un stil de viață sănătos.

 

În fiecare an, la data de 29 septembrie, este marchată, la nivel global, Ziua Mondială a Inimii, sărbătorită pentru prima dată în anul 2000. Evenimentul este organizat de Federația Mondială a Inimii – World Heart Federation (WHF), care doreşte ca astfel să contribuie astfel la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globale asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare – principala cauză de deces în lume- şi să determine, treptat, o schimbare în comportamentul oamenilor și adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cauza majoră a mortalității anuale la nivel mondial, impactând viața a zeci de milioane de oameni. În fiecare an, WHF stabilește o temă de acțiune prin care bolile cardiovasculare pot fi prevenite și ținute sub control.

Tema Zilei Mondiale a Inimii 2023 este „Use hearth know herth” – „Folosește-ți inima, lasă-ți inima deschisă” și se concentrează pe pasul esențial de a ne cunoaște mai întâi inimile, amintind fiecărei persoane că pentru a reuşi oprirea celui mai mare ucigaș din lume – boala cardiovasculară -, este nevoie de cunoştinţe legate de inimă şi de funcţionarea ei. Cei care organizează campania își pot alege domeniul de interes – mediul, accesul la asistență medicală, sănătatea mintală sau factorii de risc prioritari – și își pot provoca audiența cu întrebări relevante și interesante pentru ei.

 

De Ziua Inimii, organizaţii de sănătate, societăţi specializate în cardiologie, fundaţii, instituţii guvernamentale şi de sănătate organizează diferite manifestări, cum ar fi împărţirea de pliante, plimbări colective pe jos sau cu bicicleta în parcuri, concursuri sportive, crosuri, mese rotunde, conferinţe, pentru a informa populaţia asupra prevenirii bolilor cardiovasculare care fac, anual, milioane de victime. Decesele cauzate de bolile cardiovasculare, la nivel mondial, au crescut cu 60% în ultimii 30 de ani, de la 12,1 milioane în 1990 la 20,5 milioane în 2021, potrivit unui nou raport al Federației Mondiale a Inimii (WHF – Raport GENEVA, 20 mai 2023). Dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se estimează că, până în 2030, afecțiunile cardiovasculare vor ucide, anual, 23 de milioane de oameni.

Într-o lume în care cunoștințele despre sănătatea inimii sunt limitate și politicile sunt insuficiente sau lipsesc, WHF și-a propus să spulbere, împreună cu profesioniștii din sănătate, barierele legate de prevenția și tratamentul bolilor cardiovasculare, dându-le oamenilor posibilitatea de a prelua controlul asupra bunăstării lor. Acţiunile organizate cu acest prilej îşi propun să evidenţieze factorii de risc în afecţiunile cardiovasculare şi modul în care pot fi prevenite aceste afecţiuni.

 

Prof. dr. Dragos Vinereanu

Fundația Română a Inimii (FRI), în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie (SRC), Fundația Împreună Pentru Educație și Sănătate (FIES), Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) și Cluburile Rotary – Districtul 2241 organizează, de Ziua Mondială a Inimii 2023, o serie de acțiuni de informare și conștientizare a problemelor care pot favoriza bolile cardiovasculare, precum și de educare a populației cu privire la gestionarea riscurilor potențiale asociate cu aceste boli, cu accent pe o dietă dezechilibrată, fumat (activ sau pasiv) și lipsa activității fizice, în vederea soluționării acestor probleme grave de sănătate. România deține recordul european la mortalitatea prin boli cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral etc.), care reprezintă 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național.

„Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare”, atrage atenția prof. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog, membru corespondent al Academiei Romane, prorector UMF „Carol Davila”, șef Clinică de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgență din București, președinte FRI.

 

Cel mai important mesaj al campaniilor și acțiunilor dedicate inimii este acela că bolile cardiovasculare sunt prevenibile și chiar dacă bolile cardiovasculare sunt foarte frecvente, 80% dintre ele sunt prevenibile, iar acest fapt ține de modul în care avem grijă de noi înșine, mâncând sănătos, făcând mișcare zilnic, nefumând, dar și urmând un control periodic la medicul curant”, completează profesorul Vinereanu.

Tensiunea arterială crescută, nivelul de zahăr din sânge crescut, obezitatea sau supraponderalitatea sunt toate efecte secundare ale unui stil de viață nesănătos și pot dăuna inimii. Peste 20% dintre români nu știu că au valori tensionale crescute și nu se tratează, dar pot avea, deja, complicații ale acesteia. În acest context, populația din 36 de orașe din România, dar și din Chișinău, este invitată să participe la evenimentele organizate de Ziua Mondială a Inimii, pentru a înțelege necesitatea unui stil de viață sănătos, prima verigă a unei atitudini preventive, și pentru a beneficia, gratuit, de măsurarea tensiunii arteriale, a indicelui glicemic .

„Promenada Inimilor”, acțiune organizată de cluburile Rotary, este inţiata de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementată deja în peste 10 ţări europene, „Din fericire, aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viaţă! Noi ne-am pus inima la treabă, celebrând Ziua Mondiala a Inimii. Tu ce faci?” – întreabă retoric prof. dr. Dan Gaiță, șeful Clinicii de Cardiologie din IBCV Timișoara, inițiatorul evenimentului.

 

Promenada Inimilor” este un concept simplu şi inovator ce are scopul de a încuraja publicul de toate vârstele şi preocupările să meargă pe jos pentru a-şi menţine sănătatea. Proiectul implică amenajarea, în parteneriat cu autoritățile locale, a unei rute accesibile prin care publicul de toate vârstele este încurajat să facă mișcare.

La București, în zilele de 29 și 30 septembrie, la Palatul Copiilor din sectorul 4, iar participanții au la dispoziție workshopuri și activități interactive menite să promoveze un stil de viață sănătos și să crească conștientizarea cu privire la importanța măsurilor preventive: Tehnici de Resuscitare de Bază – workshop în care se pot învăța tehnici esențiale de resuscitare care pot face diferența în situații de urgență; Stil de Viață Sănătos – importanța controlului hipertensiunii și a nivelului de grăsimi din sânge, sfaturi despre renunțarea la fumat, la consumul de alcool și riscul cardiovascular pentru pacienții cu diabet de tip II; Activități de screening Cardiovascular – simbolizată de un cort în formă de inimă, studenții mediciniști și medicii oferă măsurători gratuite ale tensiunii arteriale, frecvența cardiacă, greutatea și factorii de risc cardio-vascular; Desene pe Asfalt – o modalitate creativă și distractivă de a exprima sprijinul pentru sănătatea inimii; Crosul Inimilor – promovează activitatea fizică și sănătatea inimii și include organizarea unui cros al inimilor, pe categorii de vârstă. Evenimente similare au loc în 36 de orașe din țară.

 

Ziua Inimii (arhiva SB)

De Ziua Mondială a Inimii, Ministerul Sănătații confirmă că Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare va fi aplicată începând de anul viitor, având ca obiectiv principal reducerea mortalității evitabile prin bolile cardiovasculare și cerebrovasculare în România, până în 2030.

Palatul Facultăţii de Medicină a UMF „Carol Davila”, Biblioteca central Universitară şi spitalele Universitar, Colentina, CC Iliescu, Colțea din București vor fi iluminate în roşu în seara de 29 septembrie, odată cu transmiterea mesajului foarte important despre diagnosticul precoce al hipertensiunii arteriale – „ucigașul tăcut”.

* Fundația Română a Inimii a fost înfiinţată de către medicii cardiologi din România, membri ai Societăţii Române de Cardiologie. Scopul înfiinţării acestei fundaţii a fost acela de a implementa strategia naţională în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare şi de a susţine campaniile de sănătate a populaţiei din România. La scurt timp de la înfiinţarea să, în luna mai a anului 2010, Fundaţia Română a Inimii (FRI) a devenit afiliată a European Heart Network (EHN), principalul for de lobby în domeniul sănătăţii pe lângă Parlamentul European şi autoritate reprezentativă sub aspectul prevenţiei bolilor cardiovasculare, cu sediul la Bruxelles.

 


Adaugati un comentariu


 

*