Copiii cu ADHD prezinta risc sporit de a deveni parinti in adolescenta
Studii recente au relevat ca acest risc este mai crescut in special in grupa de varsta 12 – 15 ani, fetele fiind cel mai predispuse.
Un studiu amplu efectuat de cercetatori din Danemarca a relevat faptul ca persoanele diagnosticate cu sindrom hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD) au un risc mai mare de a deveni parinti in perioada adolescentei, in comparatie cu semenii lor care nu sufera de aceasta tulburare.
Riscul se manifesta in special la la grupa de varsta de 12-15 ani, unde s-a observat ca fetele cu ADHD aveau un risc de 3,5 ori mai mare, iar baietii de aproape doua ori mai mare de a deveni parinti in adolescenta. Cercetatorii spun ca se asteptau sa constate un risc mai sporit in cazul persoanelor cu ADHD, insa au fost surprinsi de valorile ridicate constatate.
Cercetari anterioare asociasera deja simptomele de neatentie si impulsivitate ale celor cu ADHD cu un comportament riscant din punct de vedere sexual, insa nu era clar daca acest lucru se traducea prin cresterea numarului de sarcini si de maternitate si paternitate in cazul adolescentilor.
Alte studii anterioare au asociat maternitatea si paternitatea la varsta adolescentei cu veniturile scazute ale parintilor si copiilor, cu somajul, cu riscuri mai mari pentru starea de sanatate si cu problemele comportamentale, insa acest fenomen nu fusese pana acum asociat cu sindromul ADHD.
Cercetarea a cuprins informatii de la 2.698.052 de persoane nascute intre 1960 si 2001 in Danemarca, printre acestia numarandu-se 27.479 de subiecti diagnosticati cu ADHD.
Oamenii de stiinta au concluzionat ca adolescentii cu ADHD au un risc de cel putin doua ori mai mare de a deveni parinti la varste de 12-15 ani (fete) si 16-19 ani (baieti), in comparatie cu semenii lor care nu au fost diagnosticati cu acest sindrom. De asemenea, acestia au un risc crescut de a avea un numar mai mare de copii pana la varsta de 25 de ani.
Cercetatorii au subliniat, totodata, ca rolul de parinte la varsta adolescentei poate fi o povara atat pentru parinti cat si pentru copii, acest statut fiind de multe ori dificil pentru indivizii cu ADHD.
Aceasta noua descoperire indica faptul ca o crestere a nivelului de educatie sexuala in cazul copiilor si adolescentilor cu ADHD ar putea fi benefica, pentru a diminua fenomenul adolescentilor diagnosticati cu acest sindrom care devin parinti la varste atat de tinere.