Covid-19 se poate transmite și prin lacrimi

2 mai 2020 | 0 comentarii |

Cercetătorii unui prestigios institut de boli infecțioase din Roma au descoperit prezența noului coronavirus în secrețiile oculare ale unui pacient cu conjunctivită, confirmat pozitiv.

 

Rezultatele unei cercetări efectuate de specialiști de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Lazzaro Spallanzani din Roma indică faptul că ochii pot fi nu doar o poartă de intrate în organism a noului coronavirus, ci și o sursă de contaminare, prin intermediul lacrimilor provenite de la pacienții infectați.

Ipoteza a fost avansată după ce medicii italieni au recoltat mostre de secreție oculară de la un pacient cu Covid-19 care suferea de conjunctivită bilaterală, la momentul la care a fost internat la institutul din Roma. Examinând probele în laborator, specialiștii au descoperit prezența coronavirusului în secrețiile oculare, fapt ce demonstrează că acesta se poate replica și în țesuturile conjunctivale, iar lacrimile pacienților infectați pot constitui o altă sursă importantă de contaminare.

Această investigaţie arată că ochii, nu numai că sunt o poartă de intrare pentru ca virusul să pătrundă în corp, ci şi că ei sunt o sursă potenţială de contagiere. Prin urmare, este necesară utilizarea adecvată de dispozitive de protecţie în situaţii precum examinările oftalmologice, considerate relativ sigure, în contextul noului risc de contagiere pe care îl reprezintă virusul”, a declarat dr. Concetta Castilletti, directorul Unităţii Operative a Virusurilor Emergente de la Laboratorul de Virusologie Spallanzani.

 

Mai mult de atât, studiul desfăşurat la institutul Spallanzani arată că mostrele oculare pot avea rezultate pozitive, în timp ce probele nazale nu prezintă urme de virus, întrucât pacientul care a făcut obiectul investigaţiei la trei săptămâni după internare, a avut rezultate negative la testul nazal, şi slab pozitive la cel ocular şi la 27 de zile după spitalizare. Specialiștii institutului italian susțin că au făcut o descoperire majoră, cu implicaţii importante pentru sănătatea publică, o dovadă în acest sens fiind și faptul că Organizația Mondială a Sănătății a solicitat informaţii detaliate despre acest studiu.

Specialiștii mai spun că unt necesare şi alte studii pentru a verifica perioada de timp în care virusul rămâne activ şi este potenţial infecţios în secreţiile oculare


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*