Criterii de diagnostic
Scoala medicala moderna, in special cea anglo-saxona, a introdus criteriile de diagnostic (unele minore, altele majore). Practic, orice boala are un numar de semne prin care poate fi confundata cu alta boala, dar si un numar de semne care prin insumare incep sa o defineasca. Mai exact, sa zicem ca boala X are sapte semne; daca sunt prezente la un moment dat doar trei, atunci doar suspicionezi o boala. Daca sunt prezente sase semne, atunci ai certitudinea bolii.
Semnele bolii politice:
- Una sau mai multe facultati terminate la o „privata” si intr-un timp cat mai scurt (se numeste studiu pe „repede inainte”);
- Unul sau mai multe „doctorate” cu plagiat;
- Satisfactia de a linge acolo unde pana mai zilele trecute ai scuipat;
- Bucuria a primi alaturi de tine tradatori, respectiv bucuria de a te gudura pe langa noul stapan pentru a primi un mic ciolan;
- Un mic stagiu de teatru prin care inveti sa plangi la comanda pe umarul cuiva (de fapt e un stagiu in care se invata „noua limba de lemn”, promisiunile ce nu vor fi niciodata realizate, etc);
- Etc.
Prin asocierea unor astfel de semne poti sa-ti dai seama daca cineva poate deveni politician sau deja este politician „adevarat”.
Din pacate, astfel se poate caracteriza intreaga noastra clasa politica, de multi ani incoace si pentru inca multi ani de acum incolo. Este, de fapt, o chestiune care caracterizeaza poporul roman – capul plecat, sabia nu-l taie.
Tot din aceasta cauza ne lipsesete si bunastarea pe care o asteptam de multi ani. Prin comparatie, daca te uiti la altii, constati ca mai exista verticalitate: ministrii care isi dau demisia pentru ca intr-un an de zile trenurile au acumulat intarzieri de ordinul a cateva minute (Japonia), pentru ca au acceptat o sponsorizare ilegala pentru campania electorala de cateva sute de euro sau dolari, pentru ca nu au reusit sa-si indeplineasca proiectele sustinute in fata electoratului etc…
Avand in vedere cele spuse mai sus, si pana la proba contrarie, pot finaliza, intr-o nota optimista, citand (pentru a nu fi plagiat) o vorba straveche: „Schimbarea regilor, bucuria nebunilor”.
Dr. Horia Mihai Tache este medic chirurgie plastica si arsuri in cadrul Spitalului Judetean si al Clinicii Optimed, director medical al Spitalului Sfantul Sava.