INTERVIURILE SB: Omul de afaceri Constantin Alexandru, in exclusivitate despre investitiile Spitalului Sfantul Sava la Patarlagele

16 iunie 2012 | 2 comentarii |

Omul de afaceri Constantin Alexandru a investit, initial, in primul spital privat din Buzau si intr-un ambulatoriu dotat cu aparatura medicala de ultima generatie. Trecand prin mari dificultati cu tatal sau, dupa un accident vascular cerebral, si marcat de lipsa posibilitatii bolnavilor cronic grav sau irecuperabili de a beneficia de terapie si recuperare medicala, a infiintat Spitalul Sfantul Sava, unitate medicala moderna, unde bolnavii beneficiaza de conditii hoteliere, de investigatii si de tratament la standarde europene. Marcat de desfiintarea spitalelor de pe Valea Buzaului si vrand sa extinda serviciile Spitalului Sfantul Sava, a preluat fostul Spital din Patarlagele, unde a investit peste 350.000 de euro. Dupa indelungi piedici birocratice, noul edificiu se afla la un pas de inaugurare. Constantin Alexandru a acceptat sa ofere detalii despre Spitalul din Patarlagele, intr-un interviu in exclusivitate pentru Sanatatea Buzoiana.

 

Reporter: Spitalul din Patarlagele este la un pas de inaugurare, dupa  un an si jumatate de la desfiintare. Cat de greu a fost?  

Constantin Alexandru: A fost greu, mai ales din cauza birocratiei. Primarul Ion Gherghiceanu si consilierii din Patarlagele au raspuns imediat solicitarii noastre de  preluare a spitalului. A durat insa mai mult de un an pana cand am obtinut scoaterea acestuia din structura Ministerului Sanatatii, pentru a putea demara investitiile. Fara sprijinul senatorului liberal Cristi Bigiu si al deputatului George Scutaru, probabil ca nici la ora actuala nu am fi putut incepe lucrarile de consolidare, recompartimentare, modernizare si dotare de care acum vor beneficia locuitorii de pe Valea Buzaului. Suntem pe ultima suta de metri, iar in curand speram sa putem interna primii pacienti, pentru ca deja avem o lista de asteptare.

 

Rep: Ce v-a determinat sa investiti la Patarlagele?

C. A.: In primul rand a fost nevoia de extindere a Spitalului Sf.  Sava, pentru ca avem numeroase solicitari pe care nu le putem onora din lipsa de spatiu. In plus, zona este extrem de atragatoare, am gasit disponibilitate la autoritatile publice locale si ne-am gandit sa compensam faptul ca pe Valea Buzaului au fost desfiintate doua spitale, iar peste 50.000 de oameni sunt nevoiti sa mearga la Nehoiu sau la Buzau pentru orice problema medicala, sau sa solicite ambulanta chiar si pentru urgente minore, care se pot rezolva in  ambulatoriu, daca exista conditii terapeutice si personal specializat. Noua unitate medicala va functiona ca sectie exterioara a Spitalului Sf.  Sava si va dispune, pentru inceput, de 50 de paturi: 30 pentru spitalizare continua si 20 pentru spritalizare de zi, precum si de un ambulatoriu integrat.

 Intentionam sa extindem activitatea si sa infiintam acolo si un asezamant medico-social pentru batrani, cu o capacitate de 20 de locuri. Exista spatiu suficient, curtea este generoasa, are 11.000mp. Am amenajat-o deja cu pomi fructiferi si arbusti coniferi, cu alei, ronduri de flori, bancute pentru odihna la aer curat. Iar nevoia unor astfel de edificii in zona, ca de altfel in toata tara, este mare.

 

Rep: Care va fi statutul noului edificiu?

C. A.: Totul va fi altfel. Chiar daca vorbim despre un spital privat, bolnavul va beneficia de servicii medicale acordate in sistemul asigurarilor publice de sanatate. Pacientul, nu numai ca nu va mai fi nevoit sa-si cumpere medicamentele cu bani din buzunar, ci se va bucura si de o ingrijire de nivel occidental, pentru ca in ciuda unor zvonuri false, serviciile medicale nu vor fi conditionate de achitarea unor taxe. Spitalul va fi dotat cu ecograf, ecocardiograf, electroencefalograf si aparatura radiologica minimala, iar pentru cazurile grave avem la dispozitie doua ambulante echipate, cu care putem transporta bolnavii imediat, la un spital de categorie superioara.

 Doar anumite servicii sau investigatii medicale solicitate in plus, pe care noi le putem asigura in Buzau, ar putea implica anumite costuri, iar bolnavul va fi transportat cu propriile noastre ambulante. In rest, totul va fi decontat prin sistemul asigurarilor de sanatate.

 Serviciile de laborator si cele farmaceutice vor fi externalizate, iar mancarea va fi asigurata in sistem catering, la fel ca la spitalul din Buzau.

 

Rep: Cum este structurat noul spital si care sunt specialitatile medicale de care vor beneficia viitorii pacienti?

C. A.: Vor fi10 paturi pentru boli cronice, alte 10 pentru ingrijiri paliative si inca 10 pentru recuperare neurologica. Bolnavul va fi cazat in rezerve cu unul, doua sau trei paturi cu grup sanitar propriu, televizor si aer conditionat, iar <atentiile> fata de personalul medical vor deveni amintire. Spitalul va avea si o linie de garda, pe specialitatea Medicina Interna, astfel ca vom acorda si servicii de urgenta. Alte 20 de paturi vor fi disponiblile spitalizarii de zi, astfel incat un pacient cu probleme acute (febra, sindrom dispeptic, alergie etc.) sa poata primi ingrijiri si sa se poata linisti.

Unitatea va dispune  si de ambulatoriu de specialitate, in care vor functiona cabinete de Medcina Interna, Cardiologie, Neurologie, Ortopedie si Fizioterapie. Va fi si un psiholog care va acorda servicii de specialitate, dar si personal specializat in BFT si recuperare, pentru baza de tratament si recuperare a bolnavilor cu afectiuni neurologice.

 

Rep: V-ati confruntat si cu un furt, chiar inainte de inaugurare. Cum s-a intamplat?

C.A.: Asa este. Am cumparat 21 de paturi de spital ultramoderne, din Olanda, si mobilier specific pentru dotarea spitalului din Patarlagele, la sfarsitul lunii trecute. Pentru ca nu erau finalizate lucrarile de reabilitare, am lasat totul intr-un depozit de sub podul Dragaicii din Buzau, al unui prieten. Din pacate, aici nu era asigurata paza permanenta, iar 16 paturi, care costa fiecare 1.000 de euro, ne-au fost furate. De la alte patru au fost luate motoarele de  rabatare a partii superioare si de ridicare/coborare a intregului ansamblu. Furtul a fost descoperit intamplator, de muncitorii care lucreaza la Patarlagele si care, vrand sa ia din depozit unele materiale necesare constructiei, au descoperit lipsa paturilor si a altor bunuri.

 

Rep: Circula zvonul ca a fost vorba despre un sabotaj. Cum comentati?

C.A.:  Este, asa cum ati spus, un zvon. Nu cred ca putem vorbi despre un sabotaj, ci mai degraba despre inconstienta unor hoti care, vedem zilnic la stirile de la ora cinci, fura din buzunare, din masini sau masinile cu totul, pana  la cabluri electrice sau sine de cale ferata, punand in pericol siguranta a mii de catateni. Politistii de la Investigatii Criminale din cadrul IPJ Buzau investigheaza furtul si spun ca au deja un cerc de suspecti. Sper din tot sufletul ca paturile sa poata fi recuperate, pentru ca avem nevoie de acest mobilier, specificul spitalului fiind unul care se adreseaza unor bolnavi cu nevoi speciale. Astfel de paturi nu se fabrica in Romania, asa ca va fi dificil sa achizitionam altele. Temerea mea cea mare este sa nu fi fost distruse si vandute la fier vechi. Prejudiciul total se ridica la aproximativ 20.000 de euro.

 

*Spitalul de Boli Cronice Patarlagele a fost mai intai trecut in administrarea Primariei din localitate, dupa care a fost desfiintat in martie 2011, impreuna cu spitalele Parscov si Vintila-Voda, de fostul ministru Cseke Attila, odata cu alte 65 de unitati din tara.

Pentru ca Spitalul Patarlagele era unul cu mare adresabilitate, iar peste 50.000 de locuitori din zona si-au exprimat dorinta de a fi pastrat cu aceeasi destinatie, primarul Ion Gherghiceanu si Consiliul Local Orasenesc au cautat un investitor privat.

A fost convins sa investeasca aici omul de afaceri Constantin Alexandru, care in 2008  deschidea la Buzau Spitalul Sf. Sava, cu 40 de paturi, cotat drept unul dintre cele mai moderne din tara, in care actul medical nu face rabat de la calitate. Au fost necesare, insa, mii de drumuri la „portile imparatiei” Boc pana cand, dupa mai bine de un an, s-a semnat scoaterea unitatii medicale din circuitul public. Si, se pare, nici atunci nu s-ar fi intamplat fara insistentele liberalilor buzoieni Cristi Bigiu si George Scutaru care au reusit sa-l convinga de minsitrul Ritli Ladislau sa semneze hartia care a permis deblocarea situatiei si demararea investitiei.

Noul edificiu ar putea fi dat in folosinta luna viitoare.

 



Comentarii (2)

  1. Octavian spune:

    Si ati angajat-o ca asistenta sefa pe Corina Donescu, data afara de la SJU pentru ca facea credite fictive pe baza buletinelor pacientilor internati la upu. Conditiile din spitalul Sf Sava sunt execrabile, asistentele si infirmierele sunt sub orice critica. Tatal meu a fost internat 2 saptamani acolo si l-am externat deoarece nimeni nu se ingrijea de el, era neglijat, nu treceau asistentele pe la el cu orele. In salon mirosea a urina etc. saloanele sunt inghesuite, amenajate aiurea in diverse camarute dintr-o casa istorica din centurl buzaului. Preturi uriase (in ianuarie erau 6000 de lei pe luna, cu medicamente aduse de acasa, pampersi etc). la externare nu i-am mai gasit toate lucrurile, i-au furat chiar si cutia cu mancare din frigider. Nu mai spun ca asistentele habar nu au sa monteze o sonda urinara.
    Tentativa s-a incheiat cu o internare a tatalui meu la sju dupa ce asistentele i-au rupt uretra.

  2. Madalina spune:

    Se pare ca se fac pasi importanti in ridicarea calitatii serviciilor medicale si la noi in judet.
    Felicitari invstitorului!

Adaugati un comentariu


 

*