Atitudini care ne trimit in spital

28 mai 2012 | 1 comentariu |

Neatentia, indisciplina, „lasa ca merge si asa”, ignoranta sunt atitudini care ne trimit in spital.

In urma cu circa 12 ani am fost pentru o luna, impreuna cu alti colegi,  invitatul Guvernului Flandrei de Est, in cadrul unui program de colaborare cu Consiliul Judetean Buzau. Am constatat ca pacientii sectiei de Chirurgie plastica din Belgia aveau cu totul alta patologie decat cei din Romania, in ceea ce priveste cauzalitatea: accidente auto (putine), accidente de munca (rare), accidente casnice (foarte rare). Preponderenta cazurilor o reprezentau bolile de care nu ne putem feri prea mult, adica cele care apar in mod natural.

Explicatia diferentei de cazuistica era ca atitudinea lor de zi cu zi era alta fata de cea a multor concetateni de-ai nostri.

Ca o consecinta a respectarii normelor de protectie a muncii, atat de catre angajat cat si de angajator, este scaderea in ultimii 20 de ani a numarului  internarilor care au drept cauza accidentele de la locul de munca.

Nu aceeasi situatie se poate constata in mediul casnic.

Arsurile la adult, dar in special la copii, se mentin la un numar foarte mare si nu de multe ori cu gravitate majora. Multi vor spune ca nivelul de trai este cauza, dar din pacate nu este chiar asa. Lasarea copiilor nesupravegheati sau accesul lor liber in vecinatatea focului sau a lichidelor fierbinti nu tin de nivelul de trai, ci de ignoranta. O parte din vina pentru aceste cazuri o poarta statul, deoarece programele de instruire a populatiei pe probleme sanitare,  practic, au disparut. Institutiile de ocrotire a copilului se implica foarte putin in programe de prevenire, preferand ca dupa ce se constata dezastrul familial sa preia copiii in ingrijire, cu decaderea parintilor din drepturi. Pe termen lung,  aceasta atitudine din partea autoritatilor nu face decat sa mentina ridicat numarul cazurilor de accidente casnice in care sunt  implicatii copii.

Institutionalizarea copiilor preluati determina alte doua consecinte grave: in primul rand, copii care nu cresc intr-un mediu familial vor suporta toate implicatiile lipsei parintilor atunci cand vor deveni adulti (familia adoptiva sau caminele de copii nu pot fi o solutie decat de avarie), iar in al doilea rand,  cresterea cheltuielilor sociale.

Accidentele casnice ale adultilor se mentin de asemenea la un nivel ridicat. Dupa revolutie, tot romanul a devenit „mare mester”: cumpara flex, drujba, etc. dar nimeni nu citeste instructiunile de folosire care arata clar ca uzul acestor utilaje trebuie facut cu respectarea unor reguli – in mare parte sunt aceleasi reguli de protectie a muncii din mediul industrial. Si flexul, si circularul, si drujba, oriunde, fie ca sunt folosite acasa sau la serviciu, au tot acelasi numar de rotații pe minut (circa 2.000-3.000) si produc aceleasi infirmitati. Nu de putine ori am intalnit persoane care la serviciu lucreaza cu aceste utilaje, dar accidentarea se petrece acasa deoarece, din foarte mare ignoranta, ei considera ca nu mai trebuie sa fie la fel de vigilenti sau ca pot sa lucreze sub influenta alcoolului. Consecinta este ca in fiecare an, circa 200-250 de persoane (numai in judetul nostru) se accidenteaza cu aceste utilaje, mare parte dintre ei ramanand cu infirmitati pe viata; costurile cu spitalizarea, concediile medicale  si pensionarile premature sunt si ele la un nivel ridicat, deloc de ignorat de autoritati. Probabil ca ar trebui ca vanzarea acestor utilaje sa fie restrictionata (ele sa fie vandute numai unor persoane care au dat un examen privind utilizarea lor in deplina siguranta). Iar pe de alta parte, atunci cand o persoana care nu a respectat normele de protectie sufera un accident, sa fie obligata sa-si plateasca ingrijirile (desigur, dupa o investigare a unor organe competente, dupa reguli de protectie a muncii).

Concluzia este ca in Romania mai trebuie lucrat mult la atitudine; neatentia, indisciplina, „lasa ca merge si asa”, ignoranta – sunt atitudini care ne trimit in spital si ne fac sa fim mai saraci decat ne face criza economica.

 

 

Dr. Horia Mihai Tache este medic chirurgie plastica si arsuri, in cadrul Spitalului Judetean si al Clinicii Optimed, si director medical al Spitalului Sfantul Sava.


Categorii: Actual, Editorial

Comentarii (1)

  1. stefanescu crina spune:

    Site binevenit ptr buzoieni;va urez activitate dinamica, interesanta si de lunga durata!

Adaugati un comentariu


 

*