Cum au grija pomii din oras de sanatatea locuitorilor
Un studiu recent arata ca sanatatea fizica si psihica a oamenilor sunt direct proportionale cu numarul de copaci plantati pe marginea strazilor pe care locuiesc sau circula frecvent.
O echipa mixta formata din cercetatori americani si canadieni a stabilit, pe baza unei asocieri statistice, ca oamenii care locuiesc pe strazi cu multi copaci platati pe margine au o sanatate fizica si psihica mai buna decat locuitorii din zonele in care copacii sunt mai rari sau lipsesc cu desavarsire.
Cercetatorii au realizat studiul in doua etape, facand calcule complexe. In primul rand, cu ajutorul unor imagini luate din satelit, s-a determinat densitatea copacilor din cartierele orasului canadian Toronto. Datele au fost apoi corelate cu raspunsurile catorva zeci de mii de locuitori, care au participat la o cercetare asupra perceptiei starii de bine, tulburarilor cardiace si metabolice, precum si a sanatatii mentale.
Dupa ce s-au luat in considerare o serie de parametri precum varsta, statut socio-economic etc, cercetatorii au ajuns la concluzia ca densitatea copacilor de la marginea strazilor este corelata cu starea fizica si psihica. Mai precis, cu cat sunt mai multi pomi, cu atat rezultatele sunt mai bune.
Chiar daca nu pot stabili o legatura de la cauza la efect, specialistii emit totusi ipoteze, cum ar fi calitatea aerului, scaderea stresului sau incurajarea activitatii fizice, de la simple plimbari, la alergare pe distante mai scurte sau mai lungi.
Admitand ca studiul lor are limite, oamenii de stiinta afirma ca acest efect pare evident si recomanda plantarea unui numar cat mai mare de copaci pe cat mai multe strazi posibil si, totodata, sa nu se mai taie fara motive temeinice pomii care exista deja.