Cum influenteaza emotiile pozitive sanatatea fizica si psihica

Cercetatorii au stabilit ca frumusetea unei melodii, a unui peisaj sau a unei opere de arta are efecte benefice asupra starii fizice si psihice a organismului.

 

expozitieIn urma unui studiu efectuat pe cateva sute de tineri, o echipa de cercetatori de la  Universitatea Berkeley din San Francisco a ajuns la concluzia ca emotiile pozitive au o influenta benefica asupra sanatatii, regland functii importante ale organismului. Conform teoriei cercetatorilor americani, corpul omenesc se „hraneste” si din frumusetea unei melodii, a unei opere de arta sau a unui peisaj, iar momentele de incantare produc un efect pozitiv psihologic, dar si fizic.

Participantilor la studiu li s-a cerut sa tina un jurnal in care sa noteze zilnic situatiile in care au avut sentimente de incantare, fascinatie, admiratie in fata unor opere de arta si a naturii. In acelasi timp, cercetatorii le-au prelevat esantioane pentru a le masura nivelurile de interleukina-6 o citokina foarte importanta in sistemul de aparare.

 

concertIn cazul unor infectii, citokinele intervin ca semnale de alarma, declansand mobilizarea sistemului imunitar, jucand un rol de mesageri intre celulele „luptatoare”. Totusi productia excesiva si prelungita de interleukina-6 actioneaza negativ, in lipsa unei infectii nivelurile sale ridicate putand dezvalui un proces inflamatoriu.

Echipa americana a observat ca nivelurile de interleukina-6 au scazut in zilele in care participantii la studiu au notat o experianta pozitiva  precum incantare, uimire sau contemplare. Altfel spus, aceste emotii influenteaza in mod benefic functionarea organismului, avand un fel de efect anti-inflamator si, prin urmare, un impact pozitiv asupra sanatatii. Sfatul cercetatorilor este ca oamenii sa caute sa aiba cat mai des astfel de emotii.


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*