Cum facturam in 2013?
Au trecut sarbatorile, toata lumea s-a intors la munca. Se intocmesc deja primele facturi pe anul in curs. Ce trebuie sa stim despre facturare in 2013?
In primul rand trebuie sa ne asiguram ca am nominalizat o persoana prin decizie interna scrisa, o persoana care sa aiba atributii privind alocarea si gestionarea numerelor aferente facturilor emise. Dupa care stabilim numarul de la care se va emite prima factura. Factura va avea o serie si un numar de ordine. In functie de necesar, putem aloca inervale de numere pentru mai multe facturi. De exemplu, putem aloca serie si numar SSS nr.001-SSS nr.200 pentru factura de la sediul societatii, iar pentru punctul de lucru SSS nr.201-SSS nr. 400, si asa mai departe. Factura pe care o intocmim trebuie sa cuprinda obligatoriu cateva informatii: denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului si codul unic de inregistrare.
Modelul de decizie interna privind numerotarea documentelor contabile pentru anul 2013 gasiti AICI (fisier DOC)
In cazul societatilor cu raspundere limitata, facturile vor contine si capitalul social, iar pe facturile emise de societatile pe actiuni trebuie mentionate capitalul social subscris, dar si cel varsat.
Amenda pentru incalcarea acestor prevederi este cuprinsa intre 2.500 lei si 5.000 lei.
*Gasiti detalii despre facturare AICI.
Ce modificari aduce anul 2013? Daca nu sunteti platitor de TVA, facturile se intocmesc la fel ca si pana acum, fara alte mentiuni pe ele. Daca sunteti platitor de TVA, va trebui obligatoriu sa scrieti cateva mentiuni pe factura , cum ar fi: mentiunea «TVA la incasare», in cazul in care ati intrat in sistemul fiscal TVA la incasare, mentiunea «taxare inversa», atunci cand este cazul , mentiunea «autofactura», in cazul in care factura este emisa de beneficiar in numele si in contul furnizorului (in situatii speciale, in baza acordului intre parti) sau mentiunile specifice comertului cu bunuri second hand si cu opera de arta si antichitati.
Alta completare adusa reglementarilor privind facturarea este aceea ca in situatia in care denumirea bunurilor livrate/serviciilor prestate nu poate fi inscrisa pe o singura pagina, factura poate fi intocmita pe mai multe pagini. In aceasta situatie, pe prima pagina, in afara de toate informatiile obligatorii privind intocmirea facturilor, trebuie sa mentionam si numarul de pagini pe care le contine factura, precum si numarul total de pozitii cuprinse in factura respectiva.
Termenul limita pana la care se intocmesc facturile este data de 15 a lunii urmatoare pentru care se intocmeste factura.
Potrivit Legii contabilitatii (82/1991), facturile trebuie sa fie arhivate, odata cu celelalte documente justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara, timp de 10 ani.
*In fiecare sambata, consultantul nostru ofera raspunsuri la intrebarile din sfera contabilitatii (nu au caracter de consultanta juridica), transmise pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro.
Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.