Contabilitatea, intre mirajul cifrelor si realismul cotidian

9 martie 2013 | 0 comentarii |

 

Agentii economici trebuie sa tina  evidenta contabila, nu numai pentru a-si respecta obligatiile legale, ci si pentru a monitoriza sanatatea societatii, urmarind atent situatia veniturilor si a cheltuielilor.

 

Voi lasa pentru alta ocazie informatiile despre principiile contabile si importanta lor, despre inregistrarile contabile sau situatiile financiare.  Articolul de astazi este destinat nespecialistilor, este o incercare de a va familiariza cu profesia contabila si rolul pe care profesionistii contabili il pot avea in viata dumneavoastra, in monitorizarea si sanatatea firmei si activitatii pe care o conduceti sau in care lucrati.

 

Incep, de aceea, cu un scurt istoric: Contabilitatea, ca forma a unei evidente economice primare (numarare) dateaza din cele mai vechi timpuri. Desi originea contabilitatii nu poate fi stabilita cu precizie, din cercetarile istorice s-a constatat aparitia si intrebuintarea ei chiar din comuna primitiva. Urme de registre si sisteme de contabilitate au fost lasate de egipteni, fenicieni, greci si romani. La romani, registrele comerciale erau obligatorii si s-au gasit urme de registre foarte regulat tinute. Aceste registre se tineau nu numai de catre bancheri si comercianti, ci si de fiecare cap de familie (pater familias). Aceasta obligatie a sefului familiei, in general morala, putea deveni in anumite imprejurari juridica.

Contabilitatea era tinuta sub forma de registre de unul dintre sclavi, numit „celarius”, iar in intreprinderile mari exista si un sef contabil numit „dispensator”. Materialul folosit pentru registre era, la inceput, confectionat din bucati de lemn acoperite cu un strat subtire de ceara. Mai tarziu, tabletele cerate au fost inlocuite cu foi de papirus si abia mai tarziu a aparut hartia. Impreuna cu economia in dezvoltare s-a perfectionat si „arta tinerii socotelilor”, punctul de cotitura reprezentandu-l modelul matematic elaborat de Luca Paciolo di Borgia acum mai bine de 500 de ani, cand tinerea registrelor s-a transformat in contabilitate si a devenit o disciplina indispensabila pentru comercianti si pentru societate.

 

Acum, sa vedem care este utilitatea contabilitatii: In secolul al XVII-lea, filozoful englez J. Locke spunea despre contabilitate ca „serveste administrarea intreprinderii, dupa cum serveste pe navigator – busola”.

Registrele contabile serveau ca proba in justitie,  stabileau in orice moment situatia intreprinderii, controlau permanent miscarea si existenta patrimoniului, serveau pentru lichidarea intreprinderilor, in caz de succesiune, dizolvarea asociatiunilor, in cazuri de falimente, etc., serveau drept calauza intreprinzatorului pentru operatiunile viitoare, fiscului in materie de impunere a impozitelor si taxelor, in justitie pentru a aprecia daca un comerciant merita sa i se acorde beneficiul concordatului preventiv (o solutie pentru evitarea intrarii firmelor in insolventa).

In prezent, tinerea evidentei contabile este impusa in primul rand prin lege, dar informatiile furnizate de contabilitate sunt folosite atat de conducatorii si proprietarii societatilor, pentru a aprecia „marimea averii”, calitatea managementului si altele, cat si de catre utilizatori externi, precum investitorii, salariatii, creditorii, finantele sau publicul larg.

 

Cine trebuie sa tina evidenta contabila? Pe parcursul dezvoltarii  societatii si a economiei au aparut norme care reglementeaza cine si prin ce metoda trebuie sa tina evidenta contabila. Din anul 1991, avem o noua Lege a contabilitatii, care precizeaza ca toti cei care desfasoara o activitate producatoare de venituri, indiferent de forma de organizare, au obligatia sa conduca evidenta contabila.

Aceste persoane pot fi impartite in doua grupe mari: persoane fizice si persoane juridice. Persoanele fizice (PFA, AF, CMI, Intreprindere individuala, etc.) trebuie sa tina o evidenta simpla, pe baza de registre contabile. Aceasta metoda de a tine contabilitatea se cheama evidenta contabila in partida simpla.

Persoanele juridice (societati comerciale, regii autonome, institutii publice, ONG-uri, societati cooperatiste,etc.) au obligatia sa organizeze evidenta contabila intr-o forma mai complexa, denumita contabilitate in partida dubla, si sa intocmeasca situatii financiare periodice.

 

Rolul contabilului in tinerea evidentei contabile: In Romania, de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, inexistenta unui cadru legal care sa reglementeze profesia contabila a permis ca aceasta munca sa fie exercitata de persoane necalificate. Se impunea din ce in ce mai acut organizarea unui sistem informational de contabilitate, atat la nivel de firma cat si la nivel national. Avand in vedere utilitatea sociala a informatiilor furnizate de registrele contabile, s-a impus nevoia unor specialisti, pentru evitarea erorilor grave si in scopul de a beneficia de informatii corecte prin datele furnizate. Aceasta stare a grabit procesul de organizare a profesiei contabile. Astfel, in anul 1921 a aparut prima lege de reglementare a profesiei de contabil autorizat si expert contabil – „Lege pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizati si Experti Contabili in Romania”.

Dupa 30 de ani, in 1951, prinr-o Hotarare a Consiliului de Ministri condus de Dr. Petru Groza, se desfiinteaza Corpul contabililor autorizati si expertilor contabili din Romania.

 

Ulterior, evidenta contabila a fost incredintata absolventilor facultatilor economice sau persoanelor cu studii medii de specialitate. Dupa 1991, organizatia profesionala s-a reinfiintat sub denumirea de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR). Aceasta asociatie profesionala este singura recunoscuta ca organism care gestioneaza profesia contabila. CECCAR, ca orice organism profesional, se ocupa de organizarea examenelor pentru obtinerea competentelor de expert contabil si contabil autorizat, prin organizarea examenelor de acces, precum si de organizarea perioadei de 3 ani de stagiu si al examenului final prin care se acorda titlul de profesionist. Tot organizatia obliga membrii sai la perfectionarea profesionala permanenta, prin organizarea unor cursuri, simpozionae si conferinte de specialitate, elaboreaza coduri de conduita si norme profesionale si urmareste respectarea lor.

 

In vremurile actuale, contabilitatea trebuie sa raspunda la o serie de cerinte care impun profesionistului contabil un anumit bagaj de cunostinte, indemanare, pricepere si tehnica. Reglemetarile legale obliga persoanele juridice si fizice sa incredinteze evidenta contabila specialistilor. Astfel, conform Legii contabilitatii nr.82/1991, evidenta contabila se tine in cadrul compartimentului de contabilitate, condus de o persoana cu studii economice superioare. O alta varianta permisa de lege este incheierea contractelor de prestari servicii cu profesionisti contabili, care sunt membri in organizatia profesionala  Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania -CECCAR. In cazuri de exceptie, daca cifra de afacere este mica – pana la suma de 35.000 euro -, contabilitatea poate fi incredintata,  pe baza de conventie civila, unor persoane fizice care au studii economice superioare.

 

Recomandare: Indiferent cui incredintati evidenta contabila, trebuie sa va asigurati ca documentele dvs. au ajuns „pe maini profesioniste”, pentru a avea informatii corecte despre situatia societatii sau a organizatiei si sa nu uitati ca raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii le revine conducatorilor societatiilor sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.

Surse: Scritube.com, ceccar.ro, appub.ro, Doctrina si deontologia Profesiei contabile – autor Prof. Univ. Dr M. Toma.

*Nu uita! Afli in fiecare sambata, de la consultantul nostru financiar, tot ce te intereseaza, daca trimiti intrebarile tale pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*