Evaziunea Fiscala te poate baga la inchisoare!

13 aprilie 2013 | 0 comentarii |

 „…se considera  infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa”.


In Romania, legislatia fiscala este atat de stufoasa si se schimba atat de des, incat iti vine sa te intrebi daca cineva poate sa tina pasul si daca nu cumva evaziunea fiscala e obligatorie?

Actul normativ care reglementeaza prevenirea si combaterea evaziunii fiscale in Romania este Legea 241/2005, cu modificarile si completarile ulterioare. Se instituie astfel, masuri pentru prevenirea evaziunii fiscale si masuri impotriva celor care au savarsit infractiunea de evaziune Fiscala.

In sensul legii 241, orice persoana fizica sau juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica care datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume bugetului general consolidat, poate savarsi infractiunea de evaziune fiscala.

 

 Infractiunea poate fi pedepsita cu amenda cuprinsa intre 50.000 -300.000 de lei sau cu inchisoarea, de la 6 luni pana la 15 ani.

Cateva exemple de fapte care constituie infractiune: distrugerea cu buna stiinta a unor documente contabile, refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, impiedicarea organelor fiscale de a intra in sedii cu scopul efectuarii verificarilor fiscale.

Deasemenea, constituie infractiune tiparirea, detinerea sau punerea in circulatie a unor formulare tipizate, a timbrelor speciale utilizate in domeniul fiscal, cu regim special, falsificate.

Cea ce trebuie sa stim cu totii, cei care avem salariati, este ca se considera  infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unul la trei ani sau cu amenda, retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa. Aici este vorba despre contributiile si impozitele calculate la staele de plata, retinute salariatiilor: impozitul pe salarii, CAS salariat, Fond sanatate salariat, somaj salariat.

 

Alte fapte considerate infractiuni:

stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea fara drept a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat, sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale prin  ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;

– omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;

– evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;

– alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale;

– executarea de evidente contabile duble;

– sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate.

 

In ce situatii se pot reduce pedepsele  pentru evaziune fiscala?

Legea prevede si o facilitate pentru evazionisti, in cazul in care acestia achita integral prejudiciul cauzat, pana la primul termen de judecata. In aceasta situatie, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.

 Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.

Conditia este ca persoana respective sa nu fi mai fost in aceasta situatie in ultimii 5 ani.

Pentru incasarea sumelor reprezentand prejudiciul cauzat si recuperat, exista un cont deschis la unitatile Trezoreriei Statului.

Dimensiunile evazionismului s-au putut vedea in urma unor actiuni de identificasre si recuperare a sumelor sustrase de la plata catre bugetul; consolidat al statului: daca soldul disponibil in luna decembrie 2012 din sumele incasate era de 6.580.816 lei, iar in luna februarie 2013, in urma recuperarii prejudiciilor descoperite de Fisc si garda Financiara, soldul disponibil la buget a crescut la 36.682.470 lei.

Recomandare: Apelati la specialist pentru optimizarea impozitelor si taxelor, pentru a gasi solutiile cele mai conveniabile pentru specificul activitatii.

 

*Nu uita! Afli in fiecare sambata, de la consultantul nostru financiar, tot ce te intereseaza, daca trimiti intrebarile tale pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*