Vrei sa devii sponsor? Afla cat de darnic poti sa fii ! ( I I )

23 martie 2013 | 0 comentarii |

 

Sponsorizarea nu  te costa nimic. Trebuie sa respecti insa conditia de a o face in limitele admise de lege,adica  0.3%  din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit ( venit ). Orice suma oferita ca sponsorizare peste aceasta limita o faci din propriul tau buzunar.

 

Multi dintre cei care vreti sa oferiti o sponsorizare, ati intrebat ce costuri implica aceasta si cum este cel mai corect de realizat din punct de vedere financiar-fiscal. Pe adresa redactiei am primit si numeroae intrebari despre felul in care se poate obtine o sponsorizare sau o donatie.

Cateva reguli generale despre sponsorizare, donatie si mecenat v-am prezentat in articolul de saptamana trecuta. Astazi vorbim despre mecenat si donatii, sperand ca informatiile sa va fie utile.

 

Ce este mecenatul ? Este un act de liberalitate, prin care o persoana fizica sau juridica numita mecena transfera, fara obligatie de contrapartida, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, sub forma de activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific.

Pentru mecenat, obiectul il reprezinta institutia, mecenatul bazandu-se pe finantare fara o contraprestatie. Operatiunea de mecenat se realizeaza cat mai discret posibil.

Mecenatul ar avea asadar o motivatie sociala, impactul sau pozitiv realizandu-se pe termen mediu si lung, prin asocierea numelui companiei (sau persoanei) cu implicarea in sustinerea activitatii respective, in ideea de a dobandi un capital de simpatie sau, pur si simplu, in dorinta de a face un bine.

Ca si beneficiari, spre deosebire de sponsorizare, in cazul mecenatului acestia nu pot fi decat persoane fizice, iar contractul de mecenat trebuie autentificat la notar.

Daca sponsorizarea poate fi acordata pentru orice activitati legale cu scop nepatrimonial, mecenatul s-a impus doar in legatura cu sprijinirea unor domenii precise. Domeniile in care se poate face un act de mecenat sunt: cultural; artistic; medico-sanitar; stiintific – cercetare fundamentala si aplicata.
1. Conform legii, daca beneficiarul sponsorizarii este o persoana fizica, acesteia trebuie sa i se „recunoasca” in prealabil activitatea anterioara in domeniul in care se face sponsorizarea. Recunoasterea poate veni formal, din partea unei institutii publice sau a unei persoane juridice non-profit.
2. O exceptie importanta este aceea in care de pe urma sponsorizarii beneficiaza emisiuni ori programe ale posturilor radio-tv sau edituri, in cazul in care sponsorizarea este destinata precis editarii unor carti sau publicatii.

In cazul mecenatului, beneficiarul nu are obligatia de a aminti compania/persoana care l-a sprijinit.

Limitele admise de lege sunt ca si pentru sponsorizare, de 0.3% din cifra de afaceri si 20% din impozitul datorat pe profit (pe venit ). Pentru PFA, CMI  cheltuielile de sponsorizare, mecenat, precum si pentru acordarea de burse private, efectuate conform legii, in limita unei cote de 5% din baza de calcul.

Baza de calcul se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol, cotizatiile platite la asociatiile profesionale (ex.: cotizatii CECCAR, Colegiul medicilor, Colegiul farmacistilor, OAMMR , etc.).

 

Ce reprezinta donatia? Conform Codului Civil, donatia este un contract „prin care o persoana, donatorul, transmite, de regula in mod gratuit si irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun catre o alta persoana, donatarul, care il accepta si nu implica existenta unor beneficii”. Donatia este un act gratuit, unilateral, iar beneficiarul unei donatii are obligatia sa foloseasca bunurile exclusiv in scopul declarat. In cazul actiunilor de donatie, beneficiarul nu are obligatia de a aminti compania sau persoana care l-a sprijinit.

Asadar, prin donatie, una dintre parti transmite dreptul sau de proprietate asupra unui bun celeilalte parti, micsorandu-si astfel patrimoniul sau. Contractul astfel incheiat este irevocabil, trebuie incheiat in forma autentica, iar partea care a facut donatia nu urmareste nici o contraprestatie.

Important de retinut: sumele acordate ca donatii nu sunt cheltuieli deductibile fiscal. Deductibile din impozitul pe profit sunt doar cheltuielile de sponsorizare si mecenat.

Recomandare: consulta contabilul pentru a sti exact care sunt sumele maxime care pot fi acordate ca sponsorizare si mecenat.

 

*Nu uita! Afli in fiecare sambata, de la consultantul nostru financiar, tot ce te intereseaza, daca trimiti intrebarile tale pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*