Cum contabilizam Martisorul si Ziua Femeii ?

2 martie 2013 | 0 comentarii |

 

In martie, doamnele sunt in avantaj, pentru ca zilele de 1 si 8 martie permit conducatorilor de institutii/firme sa-si recompenseze angajatele care au dat dovada de seriozitate si au performat la locul de munca.

 

Performanta organizatiei dumneavoastra este in directa legatura cu nivelul de pregatire al oamenilor care o formeaza si isi aduc mai mult sau mai putin, contributia la prosperitatea ei. Studiile de specialitate au aratat ca pe masura ce nivelul de pregatire al oamenilor, responsabilizarea si motivatia cresc, performanta organizatiei se indreapta catre valori optime.

Asadar, este indicat sa acordati o atentie permanenta problemelor legate de personalul angajat. Trebuie sa cautati sa imbunatatiti pregatirea profesionala a salariatilor din firma/institutia pe care o conduceti, sa stabiliti responsabilitati in limita competentelor si nu in ultimul rand, sa-i motivati material.

Sarbatorile de la inceputul lunii primaverii, 1 si 8 Martie, constituie o ocazie buna sa recompensati femeile din organizatie. Printre putinele venituri neimpozabile si la care nu sunteti obligati sa calculati contributii sociale sunt aceste cadouri, acordate in limita sumei de 150 lei / persoana, cu conditia sa se  incadreze cu total sume acordate cadou in cursul anului 2013 in procentul de 2% din fondul de salarii anual.

 

Inregistrarea in contabilitate se face pe baza unui tabel nominal care contine numele salariatelor, sumele acordate si semnatura de primire.Tabelul astfel intocmit constituie document justificativ si se opereaza pe coloana de plati din registrul de casa. Cei care tin evidenta contabila in partida dubla , vor evidentia aceste sume in balanta contabila intr-un cont special, simbol  6458, „Alte cheltuieli cu asigurari sociale”. Este bine sa se tina evidenta in acest fel, pentru ca managerul sa detina informatia sigura asupra sumelor acordate in cursul anului, sub forma de cadouri sau ajutoare ,si incadrarea lor in limita de 2% din fondul de salarii.

Acest cadou, in suma de 150 de lei /persoana, poate imbraca diverse forme: poate fi acordat sub forma de tichete cadou, poate fi o petrecere la restaurant platita de catre organizatie, poate fi sub forma de bunuri (flori, cosmetice, etc.). In toate cazurile, cheltuiala trebuie justificata cu documente contabile (facturi, chitante, tabel nominal semnat, etc.) si cu un calcul matematic cu privire la suma maxima care poate fi alocata evenimentului  (numar salariate x 150 lei ). Orice suma ce va excede valorii de 150 lei/ persoana va fi introdusa in statul de plata sub forma de venit salarial, va fi impozitata si se vor calcula contributiile sociale.

Aceste reglementari sunt valabile pentru toti angajatorii, indiferent de forma de organizare (SRL, PFA, CMI,SA,etc. ).

 

In afara de aceste cadouri au mai ramas putine avantaje care se pot acorda salariatilor si care sa nu se impoziteaza:

– Folosinta locuintei sau contravaloarea chiriei, acordata in cazul in care, prin repartitia de serviciu, numire potrivit legii sau specificitatii activitatii, se asigura angajatilor o resedinta in localitatea sau incinta unde se afla locul de munca si care presupune prezenta permanenta in acel loc;

– Contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta si nu se suporta contravaloarea chiriei;

– Contravaloarea cheltuielilor de delegare, deplasare in limita de 2.5 ori fata de cel stabilit pentru institutii publice;

– Contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport in comun pentru angajatii a caror activitate presupune deplasarea frecventa in interiorul localitatii;

– Cheltuieli efectuate de angajator privind pregatirea profesionala sau perfectionarea angajatului, legata de activitatea desfasurata de acesta pentru angajator;

– Costul abonamentelor telefonice si al convorbirilor telefonice efectuate in vederea indeplinirii sarcinilor de serviciu.

Recomandare: Daca aveti salariati care fac naveta din alte localitati, este mai avantajos din punct de vedere financiar sa suportati  cheltuielile cu abonamentul lunar, decat sa acordati o crestere salariala cu scopul acoperirii costului abonamentului.

 

*Nu uita! Afli in fiecare sambata, de la consultantul nostru financiar, tot ce te intereseaza, daca trimiti intrebarile tale pe adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*