Cum ne afecteaza stresul la locul de munca

19 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Studii recente arata ca stresul zilnic la serviciu poate fi la fel de nociv pentru sanatatea individului, ca si fumatul pasiv.

 

stresConcluziile unei analize recente a cercetatorilor de la Harvard arata ca un angajat care este stresat in majoritatea timpului petrecut la serviciu este expus riscului de a se imbolnavi, in aceeasi masura ca si unul nestresat, dar care isi petrece timpul la birou in compania unui coleg fumator.

Teama de a nu-si pierde locul de munca, programul supraincarcat, sefii autoritari sunt tot atatea surse de stres care le creeaza probleme de sanatate angajaţilor, care au aceleasi sanse de a se imbolnavi, pe care le are un fumator pasiv.

Cercetatorii de la Universitatea Harvard au realizat in acest sens o analiza in care au inclus date provenite din 228 de studii efectuate pe tema stresului in mediul profesional. Ei au studiat cu precadere impactul negativ pe care il pot avea factorii de stres asupra sanatatii, tinand cont daca angajatul este amenintat de somaj sau nu, daca programul de lucru este respectat sau nu si daca exista un conflict intre viata profesionala si viata personala, acestia fiind considerati principalii factori de stres. S-au luat in calcul si factori subiectivi din mediul profesional, cum ar fi  controlul pe care angajatul il are asupra propriei activitati.

 

oboseala somnA fost apoi analizat analizat impactul acestor factori de stres asupra unor parametri de referinta, urmarindu-se cum isi evalueaza individul starea de sanatate fizica, cum estimeaza sanatatea psihica, posibilitatea de a fi diagnosticat cu o problema de sanatate si riscul de a muri la o varsta precoce.

Cercetatorii au aratat ca exista legaturi intre anumiti factori de stres si unele probleme de sanatate. Ei au dezvaluit ca factori precum somajul, sentimentul de a nu avea control asupra muncii si faptul de a nu avea asigurare de sanatate cresc riscul de moarte prematura mai mult decat fumatul pasiv. In plus, munca peste program si viata profesionala care perturba viata personala sunt alti factori care cresc riscul de deces prematur, cu 20 la suta. Impactul stresului la locul de munca este la fel de grav ca riscul fumatului pasiv spun cercetatorii, care mai subliniaza necesitatea programelor de sanatate pe care multe companii incep sa le ofere anagajatilor, in Statele Unite. Aceste programe presupun de obicei cursuri de yoga, dezvoltare personala, abonamente la cluburi de sport.

 

Cecilia Manolescu

Cecilia Manolescu

Tema stresului la locul de munca este tratata mult mai pe larg intr-un volum lansat in toamna anului trecut de ITM Buzau, cu ocazia unui simpozion national ce a avut ca subiect principal acest factor major de risc.

Cecilia Manolescu, sefa ITM Buzau, care este si psiholog, spune ca stresul la locul de munca reprezinta in primul rand o problema organizationala ce nu poate fi imputata angajatilor, iar acestia trebuie sa inteleaga acest lucru si sa nu-l interpreteze ca pe un semn al propriei neputinte. „Riscurile psihosociale si stresul la locul de munca se numara printre cele mai mari provocari in materie de securitate si sanatate in munca si au un impact semnificativ asupra sanatatii angajatilor. In ciuda eforturilor specialistilor, persista inca o confuzie accentuata cu privire la riscurile psihosociale la locul de munca si efectele acestora asupra starii de sanatate, indeosebi a sanatatii mintale. Un sondaj european efectuat recent privind riscurile noi la locul de munca, arata ca 40 la suta dintre angajati considera riscurile psihosociale mai greu de gestionat decat riscurile traditionale, si considera stresul un factor uzual la locul de munca”, a mai precizat Cecilia Manolescu.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*