Cum ne influenteaza sanatatea, trecerea la ora de iarna
In noaptea de sambata spre duminica, 25/26 Octombrie, ora 4:00 devine ora 3:00. Cu toate ca vom dormi mai mult cu o ora, trecerea la ora de iarna poate declansa tulburari de metabolism si depresii.
In ultima duminica a lunii octombrie, Romania trece la ora de iarna, ora normala, de altfel, a meridianului la cer ne aflam. In acest an, in noaptea de 25 spre 26 octombrie, vom da ceasul cu o ora inapoi, astfel ca ora 4:00 devine ora 3:00. Dormim astfel cu o ora in plus si ar trebui sa fim multumiti pentru asta, dar organismul nu este de aceeasi parere, aceasta trecere putand provoca diferite tulburari de bioritm.
Specialistii spun ca desi trecerea la ora de iarna ne afecteaza mai putin decat trecerea la ora de vara, cand noaptea devine mai scurta cu o ora, organismele fragile, cu prioritate, precum copiii si batranii, resimt si aceasta schimbare. „Perturbarile produse pot tulbura somnul, dar si pofta de mancare, capacitatea de munca, concentrarea si starile de dispozitie. Pentru a diminua efectele cat mai mult, mai ales asupra starii psihice, este bine sa ne luam o serie de masuri preventive. Spre exemplu, regland ceasul inca din ajun, persoanele supuse stresului nu vor mai resimti stare de angoasa generata de faptul ca uita sa schimbe ora si mai ales de faptul ca trebuie sa regleze ora la toate echipamentele electronice. Desi majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se regleaza automat, ceasurile trebuie reglate manual si este bine sa se faca cu anticipatie. A schimba ora in ajun prezinta avantajul de a obisnui organismul inainte de a se produce schimbarea”, ne sfatuieste dr. Carmen Nistor, medic de familie.
O alta recomandare pe care medicii ne-o fac este de a merge la culcare cu o ora mai tarziu sambata seara, astfel incat, organismul, beneficiind de aceleasi ore de somn, trezirea de dimineata se va face la o ora considerata ca obisnuita.
„Nu este insa recomandabil sa se leneveasca in pat prea mult, duminica dimineata, pentru ca riscam ca duminica seara sa nu ne fie somn la ora cand ar trebui sa mergem la culcare, iar luni dimineata vom fi obositi. Unele persoane acuza o oboseala puternica dupa schimbarea orei, insotita eventual de o senzatie de disconfort si chiar de dureri de cap. Pentru a depasi aceasta stare este nevoie de odihna si de adoptarea unui ritm de viata (munca, ore de masa si de culcare) ce corespund schimbarii orare. Schimbarile orare pot genera anumite modificari psiho-fizice. Este momentul in care se instaleaza Seasonal Affective Disorder, sau astenia de toamna, care loveste mai ales femeile intre 30 si 40 de ani. Simptomele sunt diferite de la o persoana la alta, insa printre cele mai frecvente se numara dificultatea in a se trezi dimineata, stari de rau general, astenie, nervozitate generala”, explica la randul sau, dr. Karmencita Pricop, medic medicina interna.
Psihologii si psihiatrii, la randul lor, spun ca cele mai afectate de schimbarea orei sunt persoanele mai fragile, cum ar fi copiii si varstnicii, dar si persoanele diagnosticate cu anumite tulburari psihice, aflate in tratament, care in aceasta perioada pot resimti o acutizare a afectiunii de care sufera.
„Rectiile determinate de schimbarile orare pot fi diverse. Cel mai acut aceste schimbari vor fi resimtite de persoanele matinale, care au activitati intense in primele ore ale zilei, in timp ce persoanele asa-zis nocturne reactioneaza mai bine si se adapteaza mai usor acestor modificari. Cu toate ca vom dormi cu o ora mai mult, trecerea la ora de iarna poate declansa un tip de depresie temporara, cunoascuta ca tulburare afectiva sezoniera. Depresia de iarna sau tulburarea afectiva sezoniera incepe sa se manifeste odata cu scurtarea zilelor, iar intunericul de seara si dimineata pot afecta starea psihica fie pentru cateva zile, pana cand organismul se obisnuieste cu noul program, in timp ce in alte cazuri poate dura pana in primavara”, spune dr. Maria Cristache, medic psihiatru, mentionand insa ca trecerea la ora de iarna nu se manifesta la fel pentru toata lumea si nu ar trebui sa ne ingrijoreze decat in momentul in care simptomele devin alarmante.
Cateva dintre efecte negative ale trecerii la ora de iarna sunt: lipsa de energie, apetitul crescut, somnolenta si irascibilitatea si stress.
Medicii spun ca trecerea la ora de iarna, care deregleaza ceasul biologic, face ca organismul sa devina confuz si sa reactioneze ca atare. O ora in plus de somn, intr-o singura zi, poate da senzatia de lipsa de energie, randament scazut la serviciu, oboseala accentuata si incapacitate de concentrare.
O cura cu fructe si legume proaspete poate reda insa organismului energia de care are nevoie pentru a functiona normal, pana cand se acomodeaza cu noul program, iar nivelul de energie revine la normal.
Schimbarea orei, cumulata si cu scaderea temperaturii, in aceasta perioada a anului pot duce si la cresterea nevoii de a consuma mai multi carbohidrati, cum ar fi painea, cartofii, pastele fainoase, fasolea, produsele de patiserie, merele si bananele, iar un exces ar putea fi nesanatos.
„Sa nu privim insa numai partea goala a paharului, prin trecerea la ora de iarna putem dormi cu o ora in plus. Aceasta trecere ne ajuta sa folosim mai bine orele luminoase ale zilei si sa recuperam o ora de somn care poate fi cruciala pentru copii si pentru adolescenti, pentru care trezitul de dimineata reprezinta o problema si care poate duce la incapcitatea de concentrare pe intreg parcursul diminetii”, mai spune dr. Carmen Nistor, sfatuindu-ne sa tinem cont de cele cateva recomandari, pentru a evita neplacerile.
Medicii mai spun ca respectand programul de somn si rutina zilnica, nu vom avea motive sa intram in panica, iar buna dispozitie nu ne va fi prea mult afectata, pentru ca organismul va accepta mai usor trecerea la ora de iarna.