Trecerea la ora de vara iti poate da sanatatea peste cap

29 martie 2014 | 1 comentariu |

Ritmul biologic ni se da peste cap, creste riscul de infarct si se accentueaza tendintele suicidale. In noaptea de sambata spre duminica 29/30 martie 2014, ceasurile se dau inainte, ora 3.00 devenind ora 4.00.

 

tracem la ora de varaIn aceasta noapte, Romania trece la ORA DE VARA. Ceasurile se dau inainte cu o ora, astfel ca ziua de duminica, 30 martie, va fi cea mai scurta din an, avand doar 23 de ore. Desi pierderea a 60 de minute de somn nu este foarte mare, mai ales ca se intampla in week-end, cand se poate prelungi somnul de dimineata, medicii spun ca organismul intra intr-o bucla temporala care ii deregleaza functionarea, dandu-i peste cap ritmul biologic si rutina zilnica. Organismului ii sunt necesare, astfel, cel putin cateva zile pentru a se adapta la noul program. Specialistii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen sustin ca efectul trecerii la ora de vara este mai accentuat in cazul persoanelor care obisnuiesc sa se trezeasca foarte devreme dimineata.

Revista Science  a publicat un studiu efectuat cercetatorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis , in care acestia arata ca in aceasta perioada se deterioreaza calitatea somnului. Ei sustin ca au descoperit o legatura intre lipsa de somn si sanatatea mentala, cercetarile aratand ca pierderea unei ore de somn duce la cresterea nivelului de stres si genereaza dificultati de concentrare si invatare, creand astfel dificultati la serviciu sau la scoala.

Un alt studiu, publicat in Sleep and Biological Rhythms, arata ca si tendintele suicidale sunt accentuate de schimbarea orei. Barbatii se pare ca sunt mai vulnerabili, riscul acestora de a se sinucide la cateva saptamani dupa trecerea la ora de vara fiind mai mare cu aproximativ 10% fata de restul anului.

 

Dr. Karmencita PricopTrecerea la ora de vara ne afecteaza si sanatatea inimii. Potrivit unui studiu realizat de specialistii de la Institutul Karolinska din Suedia, aparut in publicatia New England Journal of Medicine, aceasta schimbare creste riscul de infarct miocardic, in special in saptamana de dupa schimbarea orei.

Dr. Karmencita Pricop, medic primar medicina interna, atrage atentia ca omul resimte nu prea placut efectele trecerii la ora de vara si din cauza faptului ca „organismul sau este slabit si are o imunitate scazuta in aceasta perioada, dupa lunile de iarna. Din aceasta cauza, este posibil sa ne fie foame mai mult decat de obicei, iar reducerea orelor de somn poate provoca un anumit dezechilibru hormonal. Creste, de asemenea, tensiunea arteriala, iar odata cu aceasta creste si riscul de infarct, mai ales in cazul persoanelor care au antecedente medicale cardiace. Totodata, scade nivelul energetic, iar din aceasta cauza stresul se va accentua, astfel ca oboseala se va instala mult mai repede decat in alte perioade ale anului. Tocmai de aceea este recomandat ca in seara de duminca si in cele care irmeaza, timp de cel putin o saptamana, pana organismul se adapteaza, sa se merga la culcare mai devreme decat de obicei. Se poate recurge si la administrarea de polivitamine pentru cel putin 10 zile. Este foarte bine sa se consume multe fructe, legume si zarzavaturi proaspete, mai ales ca acum au iesit trufandalele si acestea sunt surse extraordinare de vitamine si minerale. Urzicile, stevia, loboda, salatele, spanacul sunt surse extraordinare de revitalizare a organismului si de recapatare a energiei si optimismului”.

 

schimbarea orei si ceasul biologicIn Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932. Pana in anul 1939, a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie, ora 00.00 si prima duminica din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata.

In anul 1979, Romania a semnat Conventia fusurilor orare, iar 1997, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat in tarile UE.

Pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.

In conformitate cu Conventia fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus.

Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 si a Europei Orientale – ora fusului 2. Romania se afla in fusul orar 2.

Ora de vara in Romania se aplica pentru perioada cuprinsa intre ultima duminica a lunii martie (in 2014 -30 martie) si ultima duminica a lunii octombrie (26 octombrie).

Dupa ce ceasurile vor fi date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (numit impropriu si GMT) va fi de trei ore.

 

ora de varaBenjamin Franklin a sugerat, in 1784, introducerea orei de vara, intr-o satira in care mentiona ca s-ar realiza o economie de lumanari prin folosirea luminii de dimineata a soarelui. Ideea folosirii orei de varaeste atribuita insa entomologului neozeelandez George Vernon Hudson, care a sustinut ca ar avea nevoie de mai multa lumina pentru a studia insectele si a lansat ideea in 1895.

Schimbarea orei a fost aplicata, pentru prima data, in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de cateva tari din Europa. Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie — 1 octombrie), urmati de britanici, caree au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

La 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite. Pentru o perioada mai indelungata, a fost aplicata in SUA, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, intre 3 februarie 1942 si 30 septembrie 1945.

La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vara la nivel national, din ultima duminica a lui aprilie, pana in ultima duminica din luna octombrie. Douazeci de ani mai tarziu, presedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce continea si o prevedere care solicita conservarea energiei si respectarea orei de vara care de atunci a ramas valabila intre echinoctiul de primavara si cel de toamna.

In prezent, ORA DE VARA este folosita in 70 de tari din intreaga lume.

 



Comentarii (1)

  1. Ilie spune:

    Foarte tare!!! Deci, o simpla lege de schimbare a orei, data de stat, afecteaza sanatatea populatiei! Noroc ca tot statul ne salveaza cu asigurari de sanatate!!! (Sic!)

Adaugati un comentariu


 

*