Ingrediente de leac pentru masa de Revelion

31 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Medicii specialisti recomanda o serie de condimente care, adaugate in alimentele puse pe masa in noaptea dintre ani, diminueaza efectele exceselor alimentare din perioada Sarbatorilor.

 

Masa de revelionRomanii au respectat si anul acesta, traditia Sarbatorilor de Iarna, petrecand Craciunul in jurul meselor incarcate din abundenta cu produse traditionale, stropite din belsug cu vin sau tarie, pregatindu-se sa petreaca in mod similar si in noaptea de Revelion. Din fericire, se pare ca oamenii au invatat sa fie ceva mai cumpatati in aceasta perioada si ca nu trebuie neaparat sa dea gata toate bucatele si toate sticlele cu bautura la o singura masa, asa ca numarul celor ajunsi la sectiile de Urgenta ale spitalelor din cauza exceselor alimentare sau bahice nu a mai fost atat de ridicat ca in alti ani. Numarul apelurilor primite la Ambulanta si al pacientilor prezentati la Urgente a fost apropiat de cel inregistrat in zilele normale de lucru, pana acum nefiind consemnate nici cazuri de pacienti schiloditi de petarde sau artificii.

Chiar daca nu au ajuns la spital, multi dintre romani au resimtit efectele meselor inbelsugate din ultimele zile, manifestate fie prin dureri abdominale, balonari, stari de greata sau ameteala, simptome ce pot aparea sau chiar se pot agrava dupa noaptea de Revelion, cand traditia cere din nou ca mesele sa fie imbelsugate si stropite din plin cu licori.

Pentru a mai diminua din aceste efecte negative ale meselor imbelsugate, medicii ne recdomanda cumpatare, dar si cateva trucuri” in privinta ingredientelor ce ar trebui adaugate in alimentele consumate de Revelion, avand efecte benefice asupra starii de sanatate.

 

ceaiDr. Carmen Nistor, medic de familie, are cateva sugestii in acest sens si ne-a vorbit despre efectele benefice pe care unele ingrediente aflate la indemana oricui le pot avea asupra organismului, dupa aceasta perioada caracterizata de excese alimentare. Primul dintre acestea ar fi menta, care este indicata pentru a scapa de balonarea dupa mesele copioase. „Este un fapt dovedit ca menta usureaza problemele intestinale, iar in majoritatea cazurilor, un ceai sau chiar o bomboana cu menta sunt de ajuns pentru a scapa de de durerile abdominale si balonare in aceasta perioada”, a declarat dr. Carmen Nistor.

Frunzele proaspete de menta sunt de aceea foarte indicate la prepararea salatelor pentru Revelion sau la ornarea farfuriilor.

Salvia este un alt condiment recomandat pentru noaptea dintre ani, Pe langa binecunoscutele beneficii impotriva transpiratiei excesive, a amigdalitei şi chiar a herpesului, noi studii arata ca aceasta planta ajuta la imbunatatirea memoriei. Poate fi folosita ca ingredient in umplutura pentru gasca sau curcanul la cuptor, precum si in supe si paste.

 

condimenteCuisoarele au cel mai mare aport de antioxidanti dintre toate condimentele si pot fi folosite la salatele de fructe, in vinul fiert sau ca aroma suplimentara la  ceaiurile de menta pentru calmarea stomacului. Despre scortisoara, medicul Carmen Nistor spune ca „o singura lingurita pe zi poate scadea nivelul de zahar din sange, ajutand la prevenirea sau controlul diabetului. Poate fi folosita in ceaiuri, vin fiert, salate, placinte, prajituri si, mai mult, poate fi presarata pe painea prajita dimineata”.

Cimbrul poate fi folosit la prepararea fripturilor dar si a fructelor de mare, continand antioxidanti care  ajuta la usurarea problemelor respiratorii, cum ar fi cele date de bronsita si ajuta la o respiratie  mai usoara. La fel ca si menta, anasonul rezolva problemele cu stomacul. Condimentul relaxeaza muschii gastrointestinali si poate fi folosit in placinte, pateuri si chiar la coptul merelor sau al altor fructe.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

Foarte indicata dupa Sarbatori este urmarea unei cure de detoxifiere a organismului, despre care dr. Carmen Nistor spune ca poate face minuni: „Un stil de viata prin care avem grija sa fie stimulat procesul natural de detoxifiere a organismului presupune renuntarea la sedentarism, inlaturarea stresului, hidratarea organismului si o dieta formata in principal din fructe si legume proaspete, daca se poate ecologice. Varza cruda, salata verde, rosiile, castravetii, spanacul, patrunjelul, morcovul, sparanghelul, lamaia, merele, portocalele, kiwi pot fi considerate vedetele oricarei cure de detoxifiere. Dupa masa de Revelion, care in multe cazuri se continua cu cea a sarbatoririi celor care poarta numele Sf. Vasile, se pot manca, timp de cateva zile, numai salate si cruditati. Se recomanda sa se bea multa apa si sa se evite grasimile animale si prajiturile. Este nevoie insa si de foarte multa miscare”, arata dr. Carmen Nistor, atragand insa atentia asupra faptului ca a nu manca sau a sari peste mese nu este, sub nicio forma, o solutie.

„Pentru a accelera metabolismul este recomandat sa se bea, in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate un pahar de apa calduta cu zeama de lamaie si putina scortisoara”, ne mai sfatuieste dr. Nistor, mentionand ca dupa mesele festive, bogate in calorii, se poate urma o dieta de doua-trei zile formata in totalitate din lichide, ceaiuri de plante, sucuri de legume, sucuri de fructe, sau una pe baza de cruditati – fructe, legume, alune, migdale sau se pot elimina toxinele din organism cu o dieta de detofixiere mai blanda, care nu are efecte secundare si nu presupune infometare, dar numai in conditiile in care suntem sanatosi, iar medicul curant nu a decis altfel.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*