Curatenia de Paste si durerile de spate

22 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Activitatile fizice precum aspiratul, maturatul, stersul podelelor sau al ferestrelor pot afecta in mod organismul in neplacut, mai ales daca persoanele respective au probleme la coloana vertebrala.

 

curatenie 2Curatenia de Paste poate deveni o provocare pentru orice persoana care a experimentat in ultimele luni o durere lombara, puternica sau usoara. Medicul Iulia Belc, specialist in recuperare medicala, medicina fizica si balneologie, spune ca persoanele care sunt in plin puseu dureros sau imediat dupa iesirea din el, ar fi mai bine sa apeleze la un ajutor pentru curatenia de Paste, pentru ca activitatile fizice specifice risca sa le afecteze din nou coloana.

 Potrivit dr. Iulia Belc, exista cateva masuri de preventie si de readaptare ce pot ajuta la evitarea un episod dureros neplacut. „Primul pas este sa evaluam momentul in care ne aflam fata de ultimul puseu dureros lombar. Ca regula generala, activitatea trebuie intrerupta de pauze periodice de 10-15 minute, la interval de 40-45 minute, sau imediat, in cazul aparitiei unei dureri sau a unui disconfort. La fel de important este sa ne alegem ustensile si echipamente usoare, usor de manevrat, precum galeti, cosuri usoare, mopuri si maturi cu maner lung, raglete de geam cu maner telescopic, aspirator usor, pe roti, cu tub lung, telescopic si cordon lung, sau utilizarea unui prelungitor, ca sa nu fim nevoiti sa ne aplecam repetat pentru a schimba priza. Mai mult, trebuie sa acordam atentie poziţiei adoptate in timp ce stam in picioare, ne miscam, ne aplecam, ridicam greutati, ne intindem dupa obiecte aflate pe rafturi inalte ori facem mişcari de du-te-vino si rotatii cand manipulam aspiratorul, matura sau mopul”, sunt recomandarile medicului.

 

curateniePoziţia ortostatica, adica in picioare, trebuie adaptata, tinand picioarele departate, la nivelul umerilor. Daca mobila de bucatarie nu are picioare de sprijin, tendinta oricui este de a se ridica pe varfuri, cu varfurile mult in afara, pentru a sta cat mai aproape de aceasta. Acest lucru va accentua scobitura lombara, va pune presiune asupra articulatiilor intervertebrale si va determina aparitia durerii. Ideal este sa se sprijinie alternativ cate un picior pe o mica treapta adaptata dintr-o cratita intoarsa, un teanc de carti, o scarita sau deschizand usa de la masca chiuvetei si sprijinind piciorul in interiorul dulapului.

Ridicarea oricarei greutati se face cu doua maini, ajutandu-se de membrele inferioare si indoind mereu genunchii. Miscarea de ridicare nu trebuie facuta cu genunchii intinsi. „Daca trebuie sa va intindeti spre o polita inalta si nu aveti o scarita in apropiere, ridicati-va doar pe varfuri, fara sa intindeti coloana vertebrala. Pentru manipularea maturii sau a mopului – obligatoriu cu maner lung – stati cu spatele drept, contractati musculatura abdominala si tineti ustensila aproape de corp pentru a evita miscarea de intindere. Mai mult, controlati miscarile de rasucire si aplecaţi-va doar din genunchi, nu din coloana. In cazul aspiratorului, pastrati pozitia dreapta, incordati muschii abdomenului, asezati un picior in fata, genunchii usor indoiti si lasati greutatea acorpului pe ei la miscarea de impingere in fata. Pentru a preintampina mscarea de du-te –vino, fasa-spate, destul de solicitanta pentru spate, puteti parcurge lungimea incaperii doar prin miscare in fata, intorcandu-va apoi si aspirand in acelasi mod, in sens contrar” mai spune dr. Iulia Belc.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*