Alergarile usoare, reteta pentru o viata lunga si sanatoasa

15 februarie 2015 | 0 comentarii |

Efectuate intr-un ritm calm si moderat, de trei ori pe saptamana si pe o durata totala intre una si doua ore si jumatate, aceste exercitii s-au dovedit mai eficiente decat sesiunile intense de alergare.

 

jogging alergareMiscarea si activitatile fizice fac parte din recomandarile pe care fiecare medic la va face pacientilor sai care doresc sa adopte un stil de viata sanatos. Aceste activitati sunt la indemana oricui, mai ales acum, cand sezonul rece se apropie de final.

O alergare usoara in parc sau chiar in jurul blocului face minuni, atat in ceea ce priveste mentinerea siluetei cat si mentinerea unui organism sanatos, rezistent la boli.

Alergarea este considerata unul dintre cele mai la indemana si cele mai sanatoase exercitii fizice, insa lucrurile nu sunt atat de simple precum par la prima vedere. Cercetatorii atrag atentia ca trebuie sa stim cum sa alergam, pentru ca fiecare persoana are stilul sau si propria rezistenta, mai redusa sau mai ridicata, la efort fizic, abordand un stil diferit de alergat. Daca nu tinem cont de aceste aspecte, apare riscul de a cadea in extrema cealalta. Cerectari recente scot la iveala faptul ca cei care alearga intens in sesiuni dese, prezinta un risc mai mare de deces decat cei care fac alergari usoare si chiar decat persoanele sedentare. Cu alte cuvinte, obligarea organismul la efort accentuat, in mod repetat, este mai periculoasa decat sedentarismul care, in aceasta situatie se  dovedeste mai putin riscant.

 

jogging alergareStudiul a fost efectuat de un grup de cercetatori danezi, plecand de la rezultatele unor cercetari anterioare care sugerau ca activitati precum maratoanele, triatloanele si cursele de ciclism pe distante foarte lungi pot cauza schimbari structurale ale inimii si arterelor principale, care in cele din urma pot duce la daune fiziologice de durata. Oamenii de stiinta danezi au urmarit timp de 12 ani 1.098 de practicanti sanatosi ai joggingului si 413 persoane sanatoase, dar care nu practicau alergarile. Studiul, care a analizat numarul de ore de alergare, frecventa si perceptia individuala asupra ritmului de alergare, a descoperit ca voluntarii care alergau intensiv aveau acelasi risc de deces ca persoanele sedentare, in timp ce voluntarii moderati au prezentat cel mai mic risc de deces.

Un program de alergari care se intinde pe durata a una pana la doua ore si 24 de minute pe saptamana a fost asociat cu cea mai mica rata de deces, iar frecventa optima a alergarilor a fost stabilita la  trei sedinte pe saptamana. Cele mai mici rate de deces au fost identificate in randul voluntarilor care au alergat intr-un ritm lent sau moderat, in timp ce voluntarii cu un ritm agresiv de alergare au prezentat acelasi risc ca si persoanele sedentare. Cercetatorii au inregistrat 28 de decese intre voluntarii care practicau joggingul si 128 in randul celor sedentari.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*