Prin exercitii fizice se pot preveni boli dintre cele mai grave

O concluzie comuna a mai multor studii efectuate din 1980 pana in prezent arata ca oamenii care fac miscare frecvent sunt feriti de cancer de san, de colon, diabet, boli ale inimii, atac cerebral.

 

cros 4Un grup de cercetatori au analizat 174 de studii care au fost publicate in perioada 1980-2016 si au descoperit astfel ca oamenii cu un nivel ridicat de activitate fizica pe saptamana au avut un risc mai scazut de a face cancer de san, de colon, diabet, boli ale inimii sau atac cerebral.

Cercetatorii au folosit o formula denumita „minutele MET” pentru a estima cat de multa activitate fizica asigura cel mai mare beneficiu pentru sanatate. Minutele MET masoara cat de multa energie arde organismul in timpul activitatilor fizice.

Rezultatele studiului au aratat cel mai mare beneficiu de la 3.000 la 4.000 de minute MET pe saptamana. O persoana poate obtine 3.000 de minute MET incluzand activitatea fizica in rutina zilnica. Spre exemplu, 10 minute de urcat trepte, 15 minute de facut curatenie cu aspiratorul, 20 de minute de gradinarit, 20 de minute de alergare sau 25 de minute de mers de jos sau cu bicicleta pot duce la acest rezultat.

 

cu-bicicletaCoordonatorul studiului, Hmwe Kyu, profesor asistent la Institute for Health Metrics and Evaluation din Seattle, sustine intr-un articol in care prezinta rezultatele acestui studiu ca, in conditiile in care, din 1990, populatia imbatraneste, iar numarul deceselor cauzate de boli cardiovasculare sau tipurile de diabet creste, este necesara o mai mare atentie si mai multe interventii pentru a promova activitatea fizica in randul publicului general.

Studiul a avut insa si contestatari. Specialisti de la University of Strathclyde din Scotia si de la International Prevention Research Institute din Lyon sustin ca studiul nu are suficiente coordonate pentru a se putea formula concluzii general valabile. Ei au reactionat in cadrul unui alt articol, publicat intr-o revista de specialitate, in care sustin ca desi studiul profesorului Hmwe Kyu „aduce laolalta informatii privind activitatile fizice si prevenirea maladiilor, nu ne poate spune daca reducerea riscurilor ar putea fi diferita in cazul in care se desfasoara o activitate fizica intensa de scurta durata sau o activitate fizica de intensitate mai scazuta o perioada mai lunga de timp”, sustin acestia.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*