Curs international de chirurgie artroscopica organizat zilele acestea la Targu Mures
Evenimentul stiintific reuneste personalitati de prestigiu ale chirurgiei ortopedice din tara si din strainatate, care le vor prezenta cursantilor cele mai noi terapii in tratamentul afectiunilor osteocondrale.
Timp de patru zile, municipiul Targu Mures va gazdui un curs international de artroscopie, ajuns anul acesta la cea de-a doua editie. Cursul este destinat in egala masura rezisentilor si medicilor cu experienta in domeniul chirurgiei ortopedice. Evenimentul a fost deschis oficial astazi si se bucura de participarea a peste 60 de rezidenti, medici specialisti si medici primari ortopezi, carora li se adauga 14 speakeri din tara si din strainatate, intre care personalitati recunoscute pe plan international in domeniul chirurgiei ortopedice.
Cursul International de Chirurgie Artroscopica nu este organizat intamplator la Targu Mures, dupa cum a precizat la festivitatea de deschidere seful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, dr. Tiberiu Bataga. Medicul spune ca evenimentul are la baza performantele obtinute de medicii mureseni din aceasta clinica, in domeniul ortopediei. Ca o recunoastere a acestor performante si a calitatii cursului, de anul viitor, evenimentul va fi organizat sub patronajul Academiei Europene de Chirurgie Artroscopica, iar Centrul medical de la Targu Mures va fi inclus intr-un circuit european si in ceea ce priveste pregatirea specialistilor. „Este depusa documentatia pentru a deveni si Centru de teaching ESSKA, unde personalitati de marca vor veni sa predea. Vom avea si rezidenti din strainatate si vom da posibilitatea rezidentilor nostri sa participe la cursuri in strainatate”, a explicat profesorul Bataga.
Printre invitatii de onoare la cursul inceput astazi se numara si profesorul Laszlo Hangody, seful Departamentului de Chirurgie Ortopedica de la Spitalul Uzsoki al Universitatii de Medicina si Farmacie Semmelweis din Budapesta, cel care a creat tehnica mozaicplastiei pentru leziunile osteo-cartilaginoase, preluata ulterior in toata lumea.
Acesta a vorbit despre tehnica sa, creata in urma cu 22 de ani, precizand ca aceasta a suferit mai multe modificari de-a lungul timpului, tinand pasul cu evolutia tehnologiei. „Se trece de la partea de ortopedie mecanica, insemnand artroplastii pentru afectiunile degenerative, la partea de ortopedie regenerativa. Targu Mures se afla la un nivel ridicat in ceea ce priveste aceasta procedura chirurgicala. In ultimii zece ani, Universitatea noastra a avut mai multe colaborari cu Centrul medical din Targu Mures, am organizat cursuri, programe de schimb de experienta pentru tinerii doctori si nu numai”, a precizat acesta.
Medicul maghiar a amintit ca este pentru a treia oara oaspetele Clinicii de Ortopedie din Targu Mures si ca in urma cu cativa ani a participat chiar la efectuarea unor interventii chirurgicale impreuna cu medicii de aici. „Sunt foarte incantat sa ma aflu aici pentru a treia oara. In urma cu cativa ani am efectuat si primele interventii live cu profesorul Nagy Ors si cu profesorul Tiberiu Bataga, de la Clinica de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures. Imi doresc sa extindem colaborarea si imi doresc un parteneriat mai strans intre Universitatea Semmelweis din Budapesta si Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures”, a mai declarat medicul maghiar, la deschiderea cursului.
Evenimentul stiintific se va incheia duminica, pe parcursul celor patru zile cursantii urmand a fi pusi la curent cu cele mai noi strategii terapeutice in tratamentul afectiunilor osteocondrale, in patologia ligamentului incrucisat anterior si patologia meniscului. Pentru toate cele trei patologii vor avea loc prezentari de caz live, la cer cursantii vor asista.