Cursuri pentru mămici și tătici, la Maternitatea Buzău
Primul curs de educație sanitară din seria „Primii pași ca viitori părinți”, susținut de medici ginecologi, medici neonatologi și moașe, a fost apreciat de viitorii părinți, care și-au manifestat dorința de a afla mai multe despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului, la cursurile viitoare.
La Maternitatea Buzău a fost lansat, miercuri, 9 aprilie, proiectul „Primii pași ca viitori părinți”, inițiat de o echipă de medici specialiști ginecologi și neonatologi, alături de moașe ale unității sanitare, având ca scop informarea și educarea gratuită a viitorilor părinți despre sarcină, naștere, lehuzie și îngrijirea nou-născutului, oferindu-le astfel încredere, cunoștințe și instrumente practice pentru ca venirea bebelușului în familie să-i găsească pregătiți.
La primul curs au participat 9 mămici, dintre care două la a doua sarcină, și 2 tătici tineri, care așteaptă venirea pe lume a bebeluțului lor, dar și 6 lăuze internate în secția Obstetrică-Ginecologie a Maternității Buzău. Cusul a fost susținut de dr. Georgiana Ilie, medic specialist obstetrică-ginecologie, dr. Silvia Cemurtan, medic șef secție neonatologie, și dr. Iulia-Ivona Nicolae, medic specialist neonatolog și consultant în alăptare, alături moașele licențiate Melania Tudose și Maria Gheorghiu.
În deschiderea evenimentului, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, dr. Ștefania Szabo, le-a explicat cursanților că „acești medici și moașe își dedică din timpul lor pentru a vă învăța primii pași ca viitori părinți, pași esențiali pe care trebuie să îi urmați, precum și anumite manevre de urgență, semne și simptome care vă vor ajuta să recunoașteți momentul potrivit în care să vă prezentați la spital sau pentru a ști cum să gestionați anumite situații, care pot apărea oricând și pentru care nu sunteți încă pregătiți. Este important să veniți nu doar la primul curs, ci și la următoarele, deoarece toate aceste lucruri se învață treptat. Apariția unui copil reprezintă o mare schimbare în viața unei familii și mai ales a unei mame singure sau a unui tată singur. Este greu, dar dacă știm cum să gestionăm aceste situații, le depășim cu succes. Colegii mei vor încerca să fie cât mai expliciți și să vă arate exact ce trebuie să faceți acasă. Noi ne dorim să avem o colaborare foarte bună, suntem foarte deschiși și ne dorim ca și voi să fiți deschiși”, le-a transmis dr. Ștefania Szabo, care le-a mulțumit că vor să facă parte din proiect și i-a rugat, totodată, ca în cazul în care cunosc și alți părinți tineri, să le transmită că pot participa la aceste cursuri, care le vor oferi multe beneficii.
Dr. Georgiana Ilie, medic specialist obstetrică-ginecologie, coordonator al proiectului, le-a spus mămicilor și tăticilor prezenți cât de importantă este participarea la astfel de cursuri, atât pentru a ști la ce să se aștepte în fiecare etapă a maternității, cât și pentru consolidarea relațiilor și un start bun în viața de familie.
Aceasta le-a explicat etapele sarcinii și evoluția fătului în fiecare dintre ele, simptomele și sezațiile pe care le poate simți viitoarea mamă și necesitatea împărtășirii și trăirii acestora cu partenerul de viață, care sunt analizele și investigațiile care trebuie făcute și le-a vorbit despre problemele care pot apărea și cum pot fi depășite.
„În plus, trebuie știut că o sarcină poate fi diferită de alta diferită, la fel cum diferiți pot fi și frații între ei, dar pentru ca totul să fie bine, iar copilul să crească sănătos, important este ca, în perioada sarcinii, părinții să se evite stresul și gândurile negative, pentru că dacă mamei îi e bine, și bebelușului îi este bine, iar dacă mama are o suferință, o va resimti și el”, a atras atenția medicul Georgiana Ilie, dându-se expemplu chiar pe ea și copiii săi.
Viitorii părinți au aflat, de asemenea, că moașele sunt verigi importante ale sistemului de sănătate, iar prin serviciile medicale și sfaturile oferite de acestea, alături de medici, contribuie la creșterea sănătății materne și infantile. Buzoiencele au la dispoziție 30 de moașe licențiate, care pot ajuta viitoarele măici atât pe parcursul sarcinii, cât și în sala de nașteri și în lăuzie, oferindu-le toate sfaturi utile privind îngrijirea nou-născutului în cele mai bune condiţii.
„Moașa are rolul de a ajuta gravida pe tot parcursul sarcinii, travaliului, expulziei fătului și nu în ultimul rând, de a-i da sfaturi în legătură cu nașterea, alăptarea și creșterea bebelușului, fiind alături de viitoarea mamă de la începutul sarcinii până după naștere. Moașele sunt pregătite să ofere îngrijiri complete atât pentru sarcini normale, cât și să identifice potențiale complicații care necesită intervenția medicului specialist, iar viitoarea mamă trebuie să fie informată despre tot acest proces, inclusiv prin intermediul unor cursuri precum cel de astăzi”, a subliniat Maria Gheorghiu, moașă licenţiată, care le-a recomandat mămicilor ca, în perioada sarcinii să-și aleagă, atât medicul cât și moașa alături de care să parcurgă toate etapele.
Melania Tudose, președinta Asociației Moașelor Independente din România (AMI) și vicepreședintă a Asociației Europene a Moașelor (EMA), a explicat că educația pentru sănătate și sprijinul emoțional acordat viitoarei mame sunt esențiale, atât pentru ea cât și pentru bebeluș. Ea le-a explicat viitorilor părinți că, pe tot parcursul sarcinii, dar mai ales în a doua jumătate a perioadei, este important ca ambii părinți să discute cu bebelușul din burtică și să-l mângâie, să-i confere siguranță și dragoste, pentru că deși nenăscut, acesta înțelege, aude și simte totul.
„Numeroase studii arată că tot ceea ce face și simte mama în perioada sarcinii, emoțiile pe care le experimentează, muzica pe care o ascultă, mâncarea pe care o consumă îi aduc bebelușului o serie de beneficii importante pentru dezvoltarea lui inteuterină și după naștere. Este important ca și tatăl să vorbească des cu micuțul din burtică, care astfel va învăța să diferențieze sunetele și vocile părinților lui. Spunându-i zilnic multe cuvinte frumoase, citindu-i povești, ascultând muzică bună, bebelușul se va simți iubit și protejat încă din viața intrauterină. După naștere își va dezvolta cu ușurință abilitățile de vorbire și de exprimare, asociind toate acestea cu faptul că este iubit și protejat, iar când va crește va avea încredere în el și o bună capacitate de integrare socială”, a punctat Melania Tudose.
Mediciul neonatolog Silvia Cemurtan le-a vorbit viitoarelor mămici despre importanța alăptării bebelușului și le-a exliucat că deși bebelușii se nasc cu reflexul de a căuta sânul mamei lor, de multe ori este nevoie de ajutor practic pentru poziționarea corectă a copilului pentru alăptat și pentru ca bebelușul să fie corect fixat la sân. „Aducerea bebelușului în contact direct cu mămica, astfel încât pielea bebelușului să fie lipită de cea a mamei, în prima oră după nașterea naturală, sau după revenirea mamei din anestezie în cazul nașterii prin cezariană este extrem de importantă, atât pentru crearea unei conexiuni afective între cei doi cât și pentru a-l ajuta pe micuț să găsească și să apuce sânul, contribuind la un alăptat mai ușor, întrucât reflexele bebelușului sunt mai puternice în acest interval. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a pune copilul la sân, solicitați sprijinul unui consultant în lactație sau al unui alt specialist calificat, pentru că laptele matern este hrana cea mai sănătoasă pentru bebeluși, oferindu-le acestora nutrienții și anticorpii necesari unei dezvoltări armonioase”, a afirmat dr. Silvia Cemurtan, care a făcut și o demonstrație practică, pe un simulator, astfel încât mămicile să vadă care este poziția corectă a bebelușului și a sânului, pentru alăptare.
Dr. Iulia-Ivona Nicolae, medic specialist neonatolog și consultant în alăptare, le-a vorbit mămicilor despre igiena alăptării, explicându-le că trebuie să se spele pe mâni cu apă și săpun, iar sânul doar cu apă și le-a spus că nou născutul își stabilește singur frecvența alăptărilor, iar durata suptului este proprie fiecărui copil.
„În general, nou născutul poate să sugă în prima săptămână mai des, iar după stabilizarea lactației, la interval de 3-4 ore, timp de 10 până la 30 de minute. În primele zile, suptul durează mai mult, iar mama trebuie să aștepte până când copilul lăsă singur sânul. Unora dintre copii le face plăcere să mai sugă chiar când fluxul de lapte este diminuat. Mama trebuie să știe că golirea sânului și alăptarea frecventă cresc secreția de lapte. Un copil hrănit copilul suficient crește în greutate cam 200g / săptămână sau minim 750g / lună. Dacă din diferite motive, mama nu poate alăpta, pentru hrana bebelușului se va folosi doar lapte praf adaptat nevoilor lui, conform recomandărilor medicului neonatolog”, a atras atenția medicul neonatolog.
Reprezentanții sponsorilor, farmaciile Maxifarma și Töpfer, producător de lapte praf pentru sugari și produse alimentare pentru copii, dar și de produse de îngrijire pentru mămici și copii, au felicitat viitorii părinți pentru interesul manifestat față de aceste cursuri și le-au oferit informații despre produsele de îngrijire a mămicilor în perioada sarcinii și a bebelușilor, după naștere, precum și kituri cu astfel de produse.
Totodată, aceștia și-au exprimat disponibilitatea de a continua parteneriatul în acest proiect și au promis chiar că vor încerca să atragă și alți parteneri, astfel încât cât mai mulți părinți tineri să fie pregătiți pentru venirea bebelușului în familia lor și pentru creșterea și îngrijirea cât mai bună a acestuia, pentru a crește sănătos și armonios.
Inițiativa face parte dintr-un efort mai larg de a sprijini părinții în primii pași ai vieții lor de familie, contribuind astfel la o educație sanitară eficientă și accesibilă.
Atât medicii și moașele care s-au implicat în acest proiect, cât și invitații, au punctat importanța pregătirii mamelor pentru naștere și viața de după nașterea bebelușului. Astfel,viitorii părinți au posibilitatea să înțeleagă ce presupune îngrijirea prenatală și postnatală, riscurile potențiale și cum să acționeze în mod informat pentru a proteja sănătatea mamelor și a copilului lor.
Un ciclu de pregătire pentru viitorii părinți constă în oferirea a șase cursuri, de câte cel puțin două ore, iar pe lângă informațiile pe care medicii și moașele le consideră necesare, mămicile și tăticii pot pune întrebări, pentru a-și lămuri eventualele nedumeriri personale legate de nașterea, creșterea și îngrijirea bebelușului.
Mulțumind tuturor cadrelor medicale implicate în acest proiect și sponsorilor, conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău și-a exprimat dorința și susținerea pentru continuarea acestor colaborări.