Dr. Cristina Dinu: Cum putem preveni durerile lombare prin obiceiuri sănătoase
Orice persoană, de orice vârstă, poate experimenta, la un momnet dat în viață, cel puțin un episod de durere lombară, care de obicei se tratează medicamentos și prin fizioterapie, dar prin adoptarea unui stil de viață sănătos, astfel de dureri pot fi prevenite.
Durerea lombară este o afecțiune comună a spatelui, pe care peste 80% din populația adultă a globului o experimentează cel puțin o dată în viață. Peste 600 de milioane de oameni din lume sunt afectați de dureri lombare și se estimează că, până în 2050, numărul acestora va crește la 843 de milioane. O mișcare greșită, o activitate fizică solicitantă sau anumite afecțiuni ale coloanei vertebrale, dar și sedentarismul, obezitatea, postura incorectă sau a alte comportamente nesănătoase fac să se tensioneze musculatura și să apară durerile de spate, care obligă pacientul să apeleze la ajutor medical.
Durerile de spate pot fi însă prevenite prin obiceiuri sănătoase, care mențin coloana vertebrală puternică și flexibilă, atrage atenția dr. Cristina Dinu, medic specialist medicină fizică și de reabilitare în cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, care în cadrul activităților de prevenție și screening în care sunt implicați medicii buzoieni, oferă o serie de sfaturi practice, într-un interviu transmis de Biroul de Presă al SJU Buzău.
Ce este durerea lombară?
Durerile lombare, cunoscute și ca dureri ale spatelui, dureri de mijloc sau lombalgii, constituie prima cauză de prezentare la cabinetul medical, a oamenilor din întreaga lume, și principala cauză reprezintă de dizabilitate, afectând atât femeile cât și bărbații, de orice vârstă, punctează medicul fizioterapeut.
„Zona lombară este principalul punct nevralgic al coloanei vertebrale, astfel că 4 din 5 oameni trec cel puțin o dată în viață printr-un episod de dureri lombare, cu o rată de recidivă destul de mare. Multe persoane care au avut un episod de durere lombară, vor experimenta astfel de simptome din nou, de-a lungul vieții lor. Durerea lombară este, de asemenea, una dintre principalele cauze de absenteism la locul de muncă și de dizabilitate temporară. Durerea poate fi cauzată de diverse afecțiuni ale structurilor coloanei vertebrale (vertebre, discuri intervertebrale, mușchi sau ligamente), cum ar fi leziuni ale mușchilor, hernii de disc, artrită sau probleme posturale”, punctează dr. Cristina Dinu.
Simptome și factorii de risc
Durerea de coloană lombară se referă la disconfort sau durere localizată în partea inferioară a spatelui, cunoscută sub denumirea de regiunea lombară și „poate varia de la o durere ușoară și surdă, până la o durere acută și severă, care poate limita mobilitatea și activitățile zilnice ale unei persoane. Durerea lombară poate fi clasificată în: durere acută, care durează, de obicei, câteva zile sau săptămâni, fiind adesea rezultatul unei leziuni sau al unei activități fizice intense; durere cronică, persistentă mai mult de 3 luni, care poate fi însoțită de simptome suplimentare precum amorțeală, furnicături sau durere care radiază spre membrele inferioare (în cazul în care există presiune asupra nervilor spinali). Factori precum vârsta, stilul de viață sedentar, muncile fizice solicitante, obezitatea și postura incorectă contribuie la creșterea incidenței acestor dureri. Prevalența durerilor lombare este mai mare în rândul persoanelor cu vârste între 30 și 60 de ani, iar factorii de risc includ și condițiile de muncă (munca de birou, munca fizică grea)”, exlică dr. Cristina Dinu.
Măsuri de prevenție
Durerile lombare pot fi prevenite prin „adoptarea unei posturi corecte la birou – asigurați-vă că scaunul are suport lombar și mențineți spatele drept și picioarele îndoite la 90 de grade, când stați pe scaun. Perosanele care stau mult timp pe scaun ar trebui să facă pauze de mișcare – ridicați-vă și faceți câțiva pași la fiecare 30-60 de minute pentru a evita rigiditatea. Pentru ridicarea obiectelor, folosiți picioarele, nu spatele, și mențineți obiectul aproape de corp. Exercițiile fizice regulate întăresc mușchii abdominali și ai spatelui și ajută la menținerea unui echilibru al coloanei vertebrale. De asemenea, stretching-ul zilnic ajută la menținerea flexibilității și previne rigiditatea spatelui. Mersul pe jos, înotul și ciclismul sunt excelente pentru protejarea coloanei vertebrale. Controlul greutății corporale și menținerea unei greutăți sănătoase sunt, de asemenea, importante – excesul de greutate pune presiune pe coloana vertebrală, iar un o alimentație echilibrată ajută la prevenirea durerilor”, afirmă medicul fizioteraput.
Igiena somnului
Mediul buzoian atrage atenția că și poziția în care dormim poate favoriza apariția dureilor lombare.
„Postura corectă în timpul somnului este importană, iar salteaua ar trebui să fie fermă pentru a susține alinierea corectă a coloanei vertebrale. Dacă dormim întinși pe spate este de preferat să flectăm genunchii la 90 de grade, iar dacă dormim așezați pe o parte, este indicat să flectăm genunchii la 90 de grade și să punem o pernă între ei. Dormitul pe burtă nu este indicat, deoarece va pune presiune asupra gâtului, iar dimineața vă puteți trezi cu dureri. Toate aceste posturi alcătuiesc «igiena somnului» și ne ajută să scădem presiunea asupra coloanei vertebrale și să ne odihnim mai bine. Iar atunci când ne dăm corect jos din pat, din poziția cu fața în sus, în primul rând ne vom așeza pe o parte, ne sprijinim în cot, ne lăsăm picioarele să atârne la marginea patului și apoi ne împingem în mână, pentru a ajunge în poziția de șezut, după care ne ridicăm”, detaliază dr. Cristina Dinu.
Controlul durerii
În cazul tuturor tipurilor și al tuturor etapelor de durere lombară, reabilitarea este esențială pentru ca pacientul să-și poată recupera capacitățile normale. Pentru o diagnosticare corectă, medicul are nevoie, în primul rând, de un istoric medical complet al pacientului. Va efectua apoi un examen fizic amănunțit, pentru a determina unde se simte durerea și dacă sunt afectați stimulii nervoși, după care va stabili conduita terapeutică, iar dacă va considera necesar, va recomanda investigații suplimentare.
„Multe cazuri de dureri lombare, ușoare sau moderate, se ameliorează prin odihnă, gheață și analgezice, iar pacientul va putea reveni la activitățile normale după câteva zile. În cazul unei dureri cronice persistente, opțiunile includ, de obicei, fizioterapie și tratament medicamentos (analgezice și antiinflamatoare pentru controlul durerii), dar uneori, intervențiile chirurgicale pot fi necesare pentru corectarea problemelor structurale ale coloanei vertebrale”, mai spune medicul.
Recomandări pentru un stil de viață sănătos
Un stil de viață sănătos ajută la prevenirea unor afecțiuni care pot genera durerile de spate.
„Pentru o alimentație sănătoasă, 50% din farfurie trebuie să fie ocupată de legume și fructe de toate culorile, 25% de proteine sănătoase (carne, pește, fructe de mare, ouă, lactate, brânzeturi, proteine vegetale) și 25% de carbohidrați complecși (cerealele integrale )”, recomandă dr. Cristina Dinu.
Durerea lombară îngreunează mișcarea, dar poate afecta calitatea vieții și echilibrul mintal și „poate duce la izolare, contribuind și la dezvoltarea unor stări de depresie sau anxietate. Practicarea unor tehnici de relaxare pot ajuta la reducerea tensiunii din corp și la prevenirea durerilor de spate asociate stresului. de asemenea, trebuie evitat consumul de alcool și fumatul, deoarece pot să epuizeze corpul de nutrienții vitali necesari pentru sănătatea osoasă”, atrage atenția medicul
În concluzie, un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată, mișcare regulată și posturi corecte, atât în timpul zilei, cât și în timpul somnului, poate contribui semnificativ la prevenirea și gestionarea durerilor lombare.
Interviul integral, pe site-ul SJU Buzău.