Cursuri de educație sanitară pentru viitorii părinți oferite de Maternitatea Buzău
O echipă multidisciplinară din cadrul unității medicale va oferi viitorilor părinți un program educațional interactiv, de informare corectă și completă despre sarcină, naștere, alăptarea și îngrijirea bebelușului.
La Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Buzău este în pregătire un program de educație sanitară pentru viitorii părinți, coordonat de dr. Andreea Georgiana Ilie, medic specialist OG, anunță Biroul de presă al unității medicale. Viitoarele mame și cuplurile tinere vor primi informații corecte și complete despre sarcină, naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului, prin intermediul unor cursuri oferite de personalul medical al maternității, în cadrul proiectului „Școala mamei”, un program de cursuri de educație sanitară pentru viitorii părinți, pe teme relevante pentru perioada sarcinii, nașterii, lăuziei și a îngrijirii nou-născutului.
Lansat cu scopul de a iniția cadrele medicale în tehnici moderne de educare sanitară a viitorilor părinți și de prevenire a sarcinilor nedorite – mai ales în cazul minorelor -, proiectul „Școala mamei” a debutat în urmă cu mai bine de 10 ani, în maternitățile din București, iar între timp au fost pregătite zeci de mii de cadre medicale din toată țara pentru a acorda consultanță viitoarelor mame și cuplurilor care doresc să devină părinți.
Dr. Andreea Georgiana Ilie, un medic tânăr, empatic și implicat în activitatea medicală, și-a început activitatea la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău ca medic rezident cu contract de gărzi, iar în 2024, după finalizarea rezidențiatului, a ales să rămână în această unitate medicală și a dat examen pe post. Tânărul medic ginecolog acordă o importanță deosebită informării și educării pacientelor, iar din dorința de a le ajuta să ia cele mai bune decizii în privința sănătății lor și a copiilor lor, s-a implicat în proiectul „Școala Mamei”, iar alături de medicul neonatolog Silvia Cemurtan, pregătește deja primul curs.
„Aceste cursuri de educație sanitară sunt binevenite pentru viitorii părinți și considerăm că informațile sunt extrem de utile, venind din partea personalului medico-sanitar avizat. Cursurile vor avea loc în incinta Maternității Buzău, într-o sală special amenajată și sunt gratuite pentru pacientele care urmează să nască în Maternitatea Buzău”, precizează dr. Andreea Georgiana Ilie, care menționează că primul curs – „Primii pași ca viitori părinți” -, va avea loc pe data de 9 aprilie 2025.
Tânăra doctoriță speră că aceste cursuri vor avea „un impact pozitiv asupra viitorilor părinți, prin furnizarea de cunoștinte, abilități și suport emoțional necesar pentru a naviga în perioada sarcinii, nașterii, lăuziei și îngrijirii nou-născutului, prin abordarea unor teme diverse”.
Programul este destinat viitoarelor mame și partenerilor acestora, iar „durata unui curs este de aproximativ 2 ore. Viitorii părinți, prin subiectele abordate, pot învața să gestioneze corect diversele situații apărute în perioada maternității și vor primi informații esențiale despre sănătatea gravidei pe tot parcursul sarcinii, despre pregătirea pentru naștere, modalități de gestionare a lăuziei, îngrijirea nou-născutului, nutriția și dezvoltarea copilului, contribuind astfel la formarea unei baze solide . De asemenea, ne dorim să promovăm dezvoltarea abilităților practice, prin învățarea unor tehnici utile de îngrijire a nou născutului, cum ar fi alăptarea, igiena”, explică dr. Ilie.
Dr. Silvia Cemurtan, medic primar neonatolog, șef secție Neonatologie în cadrul Maternității Buzău, subliniază importanța sistemului rooming-in și alăptarea nou-născutului, incluse în proiectul „Școala Mamei” și precizează că „în cadrul cursului «Primii pași cu viitorii părinți» vom aborda și tema «Importanța sistemului rooming-in, la cerere, a nou-născutului». Sistemul rooming-in este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și ne bucurăm că Maternitatea Buzău dispune de acest sistem, care înseamnă internarea nou-născutului împreună cu mama sa, imediat după naștere, și sprijină continuarea legăturii create între mamă și făt pe parcursul sarcinii. Crearea conexiunii dintre mamă și nou-născut permite facilitarea alăptării nou-născutului și o adaptare mai bună la viața extrauterină. De asemenea, mama poate observa și răspunde mai ușor la semnalele nou-născutului, ceea ce poate reduce stresul și îmbunătățește experiența postpartum a mamei. În plus, sistemul rooming-in poate reduce riscul de infecții, deoarece nou-născutul rămâne într-un mediu controlat, mai puțin expus la factori externi”, explică medicul neonatolog.
Potrivit dr. Andreea Georgiana Ilie, cursurile pentru viitorii părinți le pot oferi acestora încredere și siguranță, ajutându-i să înțeleagă mai bine nevoile proprii și ale copilului. „Participarea la astfel de cursuri creează oportunități de socializare, oferind un cadru în care viitoarele mame își pot împărtăși experiențe, pot construi rețele de sprijin, pot obține informații esențiale despre diverse resurse disponibile – inclusiv servicii de sănătate -, grupuri de suport etc.”, adaugă medicul ginecolog, care este și persoană de contact pentru viitorii părinți care doresc să se înscrie la aceste cursuri.
Inițiat de cadre medico-sanitare din cadrul Maternității Buzău, proiectul include echipe multidisciplinare care vor susține cursurile – medici ginecologi, medici neonatologi, moașe, asistente medicale, psiholog etc., astfel încât participanții să beneficieze de informații corecte și complete despre sănătatea și starea de bine a viitoarelor mame și a bebelușilor.