Aproape 35.000 de buzoieni suferă de diabet zaharat. Află cum poți evita complicațiile!

14 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Medicii diabetologi buzoieni Dana Marinescu și Ecaterina Zoican atrag atenția că diabetul este o boală silențioasă, iar pentru a o preveni, a o depista la timp și a o ține sub control este necesar să ne testăm glicemia anual, să mâncăm sănătos și să facem mișcare. 

 

Ziua Mondială a Diabetului, celebrată anual pe 14 noiembrie, la inițiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), este marcată în peste 160 de ţări din lume, prin campanii de informare și conștientizare a impactului diabetului zaharat asupra sănătăţii populaţiei. Tema generală a Zilei Mondiale a Diabetului pentru perioada 2021 – 2023 este „Acces la îngrijirea diabetului zaharat” (Access to Diabetes Care), iar sloganul pentru anul acesta este „Cunoscându-ţi riscul, ştii răspunsul” (Know your risk, know your response) – cu referire la riscurile apariţiei diabetului zaharat de tip 2 (boala secolului XXI) și a complicaţiilor acesteia.

Dr. Dana Marinescu și dr. Ecaterina Zoican, medici primari diabetologi, Secția Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, atrag atenția că „diabetul este o boală cronică netransmisibilă, care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină sau organismul nu poate utiliza eficient insulina. Oamenii trebuie să știe că printr-o alimentație sănătoasă și cât mai multă mișcare, diabetul poate fi prevenit, iar prin depistarea precoce și respectarea terapiei specifice, boala poate fi ținută sub control și sunt evitate complicațiile”.

 

În județul Buzău, 34.266 de pacienți au fost diagnosticați cu diabet, iar aproximativ 7.000 dintre ei sunt insulinodependenți, precizează dr. Dana Marinescu, șef secție Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, coordonator al Programului Național de Diabet la nivel județean. Potrivit medicului, majoritatea pacienților diagnosticați prezintă diabet de tip 2, fac parte din grupa de vârstă 45-65 de ani, iar repartizarea pe sexe este aproape egală.

Diabetul este o boală din ce în ce mai frecventă, cu evoluție lentă și silențioasă – nu prezintă simptome în faze incipiente, iar dacă nu este descoperită la timp poate duce la complicații grave. Din fericire, diabetul poate fi prevenit în cele mai multe cazuri. Tocmai de aceea noi, medicii diabetologi, insistăm ca fiecare persoană să își facă un screening al valorii glicemiei, măcar o dată pe an. Așa, putem determina formele de prediabet, acea stare în care nivelul zahărului din sânge este ridicat și care poate evolua către diabet, iar cu o terapie adecvată și un stil de viață care include alimentația sănătoasă și mișcarea (recomandare valabilă și pentru oamenii sănătoși), boala poate fi oprită din evoluție. O condiție necesară pentru ca persoanele care suferă de diabet să aibă acces la îngrijire și tratament corespunzător este să fie diagnosticate la timp”, subliniază dr. Dana Marinescu.

 

Dr Dana Marinescu

Diabetul este o boală progresivă, dar oamenii care suferă de această afecțiune trebuie să știe că „pot trăi o viață lungă și fără probleme, dacă știu cum să-și gestioneze boala. Pentru asta este necesar să se informeze corect, din surse autorizate, să cunoască riscurile și să respecte indicațiile terapeutice. Pentru gestionarea eficientă a diabetului, este necesară în primul rând monitorizarea constantă a nivelului de glucoză în sânge. Accesul la medicamente orale anti-diabetice și la insulină, accesul la educație și suportul psihosocial și accesul la alimentele sănătoase și condiții ce ar încuraja activitățile fizice sunt esențiale. În ceea ce privește factorii de risc, trebuie știut că alimentația nesănătoasă, cu un consum ridicat de zahăr adăugat și carbohidrați, precum și regimul alimentar dezechilibrat pot declanșa diabetul. Dislipidemia – afectarea metabolismului (schimbului de substanțe) grăsimilor (modificarea valorilor colesterolului, fracțiilor LDL și HDL și trigliceridelor), hipertensiunea arterială, factorul ereditar, activitatea fizică redusă (mai puțin de 30 min/zi), consumul de tutun și alcool și obezitatea sunt alți factori care pot duce la diabet”, explică dr. Marinescu.

 

Există trei tipuri principale de diabet: Tipul 1 – se poate dezvolta la orice vârstă și necesită tratament cu insulină pentru supraviețuire; Tipul 2 – reprezintă aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet zaharat și este mai frecvent diagnosticat la adulți; Diabetul gestațional – apare cu glicemie crescută în timpul sarcinii și poate provoca complicații, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

„Diabetul de tip 2 este determinat de factori socio-economici, demografici, de mediu și genetici. Principalii factori care contribuie la creșterea prevalenței la nivel populațional a diabetului de tip 2 includ: scăderea nivelului de activitate fizică și creșterea prevalenței excesului de greutate și a obezității mai ales în contextul urbanizării și a îmbătrânirii populației. Cu toate acestea, este posibil să se reducă impactul diabetului prin luarea de măsuri preventive, diagnosticare precoce și îngrijire adecvată pentru toate tipurile de diabet. Aceste măsuri pot ajuta persoanele care trăiesc cu această afecțiune să evite sau să întârzie apariția complicațiilor”, mai spune medicul diabetolog.

 

Dr Ecaterina Zoican

O veste bună pentru pentru buzoienii cu diabet este că în secția Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a SJU Buzău s-a început, pentru pacienții cu diabet zaharat tip I, tratamentul cu infuzie continuă cu insulină-pompă de insulină și monitorizarea continuă a glicemiilor cu ajutorul senzorilor de monitorizare continuă  a glicemiilor”, a mai spus dr. Gabriela Marinescu.

Spre deosebire de diabetul zaharat de tip 2, care  este mai frecvent la adulți, la copii de obicei, se întâlnește diabetul zaharat de tip 1, care este diferit ca mecanism de declanșare față de diabetul de tip 2, la copii, fiind o boală autoimună, cu distrugerea celulelor secretante de insulină astfel se impune insulino-terapia. De cele mai multe ori, părinții pot observa la copii anumite simptome cum ar fi: sete și consum mare de lichide , cu urinat chiar și pe timpul nopții; deși au poftă de mâncare, unii copii slăbesc foarte mult, fără un motiv evident. În aceste cazuri, este de preferat, ca părinții împreună cu copiii să se adreseze medicului de familie sau pediatrului pentru a fi evaluați și ulterior direcționați după caz”, a completat dr. Ecaterina Zoican.

 

În contextul Zilei Mondiale a Diabetului 2023, dr. Marinescu și dr. Zoican recomandă buzoienilor care doresc să evite declanșarea diabetului să respecte, începând chiar de astăzi, câteva reguli simple, ale căror rezultate au fost demonstrate și care sunt disponibile și pe site-ul web al SJU Buzău:

• Menținerea greutății în limite normale;

• Alimentație sănătoasă;

• Activitate fizică zilnică;

• Evitarea consumului de cafea;

• Evitarea consumului produselor de tip fast-food;

• Respectarea orelor de odihnă și somn;

• Evitarea singurătății;

• Efectuarea, periodic, de analize de sânge.

 

Cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului, comunitatea medicală recomandă diagnosticarea precoce și tratarea cu medicamente de ultimă generație în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 2, însoțite de identificarea timpurie a complicațiilor inimii și rinichilor.

Controlul medical periodic este cheia în managementul diabetului. Discutarea soluțiilor cu medicul specialist reprezintă, de asemenea, un rol important, deoarece accesul la tratamente de ultimă oră este esențial. Persoanele cu diabet au nevoie de acces neîntrerupt la medicamente, îngrijire, educație și sprijin!

Începând cu anul 1991, ziua de 14 noiembrie (ziua de naștere a fiziologului şi farmacologului canadian Frederick Banting, care a introdus insulina în terapie, în 1922), este dedicată luptei împotriva diabetului zaharat, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a declarat această zi oficială începând cu anul 2007.


Adaugati un comentariu


 

*