De astazi sunt interzise becurile incandescente

1 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Incepand cu 1 septembrie intra in vigoare Directiva europeana care interzice fabricarea lor, in scopul economisirii energiei si protejarii mediului, dar numeroase voci sustin ca becurile fluorescente sunt mai periculoase pentru mediu si pentru sanatate decat cele cu incandescenta.

 

Incepand cu data de 1 septembrie intra in vigoare directiva europeana ce prevede retragerea becurilor cu incandescenta pe ansamblul Uniunii Europene, o masura menita sa conduca la economisirea energiei, transmite Centrul European al Consumatorilor din Romania (ECC Romania) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Astfel se incheie perioada tranzitorie inceputa in septembrie 2009, cand au fost retrase de la comercializare becurile incandescente cu o putere de peste 100 de wati, in 2010 si 2011 fiind retrase si cele de 75, respectiv 60 de wati.

Consumatorii vor putea folosi becuri fluorescente compacte (care consuma cu 75% mai putina energie decat cele cu incandescenta) sau cu halogene, echivalente cu cele incandescente din punctul de vedere al calitatii iluminarii, dar care consuma cu 25-50% mai putin decat acestea din urma.

Lampile moderne LED se prefigureaza a fi succesoarele naturale ale celor cu incandescenta din punctul de vedere al calitatii, ele permitand in plus economisirea a pana la 70% din energia consumata. Pretul lor ridicat insa, cuprins intre 15 – 25 de euro, in comparatie cu un euro cat costa un bec traditional, este un obstacol major in extinderea utilizarii lor.

Odata cu inlocuirea becurilor traditionale, Comisia Europeana estimeaza ca fiecare camin va economisi in medie 50 de euro pe an. Va exista un impact favorabil si asupra mediului inconjurator, durata de viata mai mare a noilor becuri permitand reducerea cantitatii de reziduuri si scaderea cu 30 de milioane de tone a emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera.

Exista insa voci care sustin ca noile becuri sunt mai periculoase pentru mediu decat cele cu incandescenta, insa anumite interese economice au primat in decizia UE de a adupta aceasta directiva.

In 2009, BBC a identificat o mare problema a lampilor fluorescente, care ar agrava problemele persoanelor cu deficiente de vedere. Observatia jurnalistilor a fost sprijinita de un specialist de la Colegiul Regal al Oftalmologilor, Larry Benjamin, care a declarat ca „lumina difuza oferita de aceste surse de lumina poate provoca diverse probleme celor cu vedere slaba”. Becurile fluorescente folosesc cu pana la 80% mai puţina energie decat cele convenţionale, dar ofera o lumina difuza. Becurile clasice consuma mai mult, dar ofera spoturi de lumina, iar contrastul este ridicat.

Alte studii au aratat ca lampile fluorescente sunt responsabile si pentru unele eruptii cutanate.

Acestor probleme li se adauga si unele aspecte practice: durata lunga de aprindere a noilor becuri si faptul ca unele palpaie atunci cand sunt montate in dulie.


Categorii: Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*