De Ziua Internațională „One Health”, InfoCons lansează Aplicația Globală de Protecția Consumatorilor – pașaport pentru sănătate și mediu
Alicația este este un instrument util, pus la dispoziția consumatorilor de InfoCons, în 33 de limbi, care poate fi descărcată și utilizată gratuit, din App Store, Google Play și App Gallery.
Ziua Internațională „One Health” este celebrată anual pe data de 3 noiembrie, cu scopul de a atrage atenția asupra necesității unei abordări integrate a sănătății oamenilor, animalelor și mediului. În contextul provocărilor globale precum pandemiile, schimbările climatice și deteriorarea habitatelor, conceptul „One Health” subliniază interconexiunea dintre cele trei domenii și promovează abordarea integrată a acestora, evidențiind importanța colaborării interdisciplinare pentru prevenirea și controlul bolilor.
Prin evenientele organizate de Ziua Internațională „One Health” se dorește sensibilizarea publicului din întreaga lume și a factorilor de decizie cu privire la impactul pe care sănătatea animalelor și a mediului îl au asupra sănătății umane. În acest context, Asociația „One Health – Academician Nicolae Manolescu Strunga” a organizat un eveniment în cadrul căruia participanții au evidențiat nevoia de acțiune eficientă și de cooperare a specialiștilor din toate domeniile, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a asigura un viitor sigur pentru oameni, animale, plante, mediu și, în general, pentru întreaga viață.
În cadrul evenimentului, Sorin Mierlea, președintele InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor, membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori, a anunțat lansarea Aplicației Globale de Protecția Consumatorilor – unică din perspectiva sănătății și a protecției mediului, de tip pașaportul consumatorului „One Health”.
„Aplicația Globala InfoCons este este un instrument util și gratuit, ce poate fi folosit în 33 de limbi și care poate fi descărcat din magazinele: App Store, Google Play și App Gallery. Este un instrument util pentru a face alegeri informate și pune la dispoziția consumatorilor One Health informații precum: scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul de aditivi alimentari, alergeni, cantitatea de zahar, sare, calorii, posibilitatea de a personaliza aplicația pentru cei cu anumite probleme de sănătate și nevoi dietetice speciale prin stabilirea cantității de sare, zahar, alergeni, numeric și tipuri de aditivi, precum și Alerte în timp real pentru produse alimentare și non-alimentare la nivelul Uniunii Europene”, a explicat Sorin Mierlea, citat într-un comunicat al InfoCons.
În același context, InfoCons a anunțat lansarea Proiectului „InfoCons European One Health = One Consumer’s Protection!”.
„Principiul «One Health» înseamnă atât sănătatea oamenilor, cât și a animalelor și a mediului înconjurător. Elemente care sunt legate una de cealaltă. Dar legătura indisolubilă între diferitele domenii de activitate trebuie să aibă în prim plan omul. Omul care trebuie să traiască într-un mediu sănătos, cu animale sănătoase, într-un cadru sănătos, având alimente sănătoase, și astfel principiile protecției consumatorului se readuc astăzi după discursul lui Kennedy din 1962, la valențe mult mai reale și actuale: «Calitatea de consumator prin definiție ne include pe toți. Consumatorii sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influentează și este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important a cărui opinii nu sunt auzite foarte des». El a enunțat patru drepturi fundamentale ale consumatorilor: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a alege și dreptul de a fi ascultat”, a punctat Sorin Mierlea.
El a subliniat că, în noua sintagmă „One Consumer’s Protection”, consumatorul este om, iar omul este consumator, dar un „consumator văzut cu grija pentru resurse, pentru sănătate, pentru mediu, și integrand diferitele domenii și zone de dezbatere și de discuție, dar mai ales de cercetare, pentru a putea preveni, și mai ales pentru a putea crea noul principiu global One Health din viziunea holistica, un singur pământ dătător de viață Universului. Conceptul de «One Health» nu se referă doar pur și simplu la boli infecțioase care se transmit de la animale la oameni. Este vorba despre înțelegerea faptului că toată «sănătatea» – fizică, emoțională, socială, financiară, mentală – este legată de mediul nostru natural și construit în timp, fie dacă acele medii sunt curate, slab populate, zone «sălbatice» sau comunități urbane aglomerate”, a detaliat Mierlea, subliniind că One Health este despre unirea sistemelor de sănătate și de supraveghere, de la animale, la oameni, totul pentru protecția consumatorilor și a mediului în care trăim.
„În momentul de față, sunt atâtea organizații pentru protecția consumatorului, încât consumatorul nu mai știe unde să meargă dacă dorește să depună o sesizare”, a atras atenția președintele InfoCons.
În deschiderea evenimentului organizat de Asociaţia „One Health – Academician Nicolae Manolescu Strunga” au transmis mesaje pe aceeași temă președintele asociației, prof. dr. Ioan Sîrbu și președintele Academiei de Științe Medicale, prof. dr. Mircea Beuran.
Au mai avut intervenții Nastasia Belc, Cristinel Gigi Șonea și Petre Adrian Isar – IBA București, prof. dr. Emanoil Ceaușu și șef lucrări dr. Ștefan Lazăr – Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș”, prof. dr. Fănel Iacobescu – Asociația de Acreditare din România, dr. ing. Viorel Morărescu – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prof. dr. Ștefan Ioan Groza – membru fondator al Asociației One Health – Nicolae Manolescu Strunga, prof. dr. Daniel Simeanu– decan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare, conf. dr. ing. Cristina Maria Maerescu – decan Facultatea de Protecția Mediului – Universitatea Oradea, ing. Claudiu Anghelescu – președinte Asociația CAPRIROM, prof. dr. Alice Elena Munteanu și drd. Alexandru Popescu – Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.