De Ziua Națională a Ambulanței, salvatorii buzoieni au fost premiați de ministrul Sănătății

28 iulie 2022 | 0 comentarii |

Cei 116 ani de la înființarea Ambulanței în România au fost sărbătoriți în Piaţa Palatului din Iaşi, unde au fost aduse, pentru eveniment, zeci de ambulanţe din întreaga ţară, iar salvatorilor li s-au oferit Diplome de recunoștință și plachete. 

 

Peste 250 de angajaţi ai serviciilor de ambulanţă din toate judeţele ţării au fost prezenţi joi, 28 iulie, la Iaşi, unde au avut loc manifestări organizate cu prilejul Zilei Naţionale a Ambulanţei, stabilită prin Legea nr. 22/2015, în semn de recunoaștere a rolului ambulanței în salvarea de vieți omenești. Serviciile județene de ambulanță (SAJ) și Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) au un rol esențial în medicina de urgență. În anii 2020-2021, serviciile de ambulanță au avut peste 6,2 milioane de intervenții.

A avut loc și un marș al ambulanţelor, pe un traseu aprobat de Primăria Municipiului Iaşi, la care a participat câte o ambulanţă din fiecare judeţ. La eveniment au participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, fostul ministru Nelu Tătaru, oficialități locale, reprezentanți ai ISU. În semn de recunoștință pentru activitatea lor, ministrul Rafila le-a înmânat echipajelor de la ambulanță, plachete și Diplome de merit.

Ministrul Sănătății a admis că este necesară dezvoltarea unei noi strategii de dezvoltare „a serviciilor de ambulanță, pentru că trebuie să avem momente de integrare atunci când sunt situații de urgență, catastrofe, accidente. Pe de altă parte, responsabilitatea este a Ministerului Sănătății în ceea ce privește asigurarea resursei umane, dezvoltarea și pregătirea și dotarea cu mijloace tehnice. În momentul de față există un deficit de ambulanțe care au sute de mii de kilometri, și e clar că lucru acesta trebuie corectat, a declarat Alexandru Rafila, reiterând intenția de a trece Ambulanța de la Ministerul de Interne, la Ministerul Sănătății.

 

Ministrul Sănătății i-a felicitat pe toți reprezentanții serviciilor de Ambulanță din țară și le-a mulțumit pentru implicarea în gestionarea urgențelor medicale dar și a pandemiei, amintind că „în 28 iulie 1906 a luat fiinţă «Societatea de Salvare din Bucureşti» şi, odată cu ea, prima staţie de Salvare din România, creată din iniţiativa profesorului Nicolae Minovici, sub deviza «Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor». Serviciile județene de ambulanță (SAJ) și Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) au un rol esențial în medicina de urgență. Peste 90% din intervențiile medicale de urgență prespitalicești la nivel național sunt furnizate de SABIF/SAJ-uri. Este nevoie de angajarea unui număr mai mare de medici de urgență în serviciile de ambulanță, precum și de dotarea corespunzătoare cu mașini. În acest fel vor putea fi acordate populației servicii medicale de calitate, iar presiunea asupra spitalelor va fi redusă. În anii 2020-2021, serviciile de ambulanță au avut peste 6,2 milioane de intervenții. La mulți ani, salvatorilor noștri! Mulțumim pentru tot efortul depus și pentru că aveți grijă de noi într-una dintre cele mai grele crize sanitare, pandemia de COVID-19!”, le-a transmis ministrul Rafila celor 250 de reprezentanți ai Ambulanței prezenți la Iași și tuturor celor care au rămas „acasă”, urându-le „La mulți ani!”. 

 

Premierul Nicolae Ciucă a transmis la rândul său, că de Ziua Națională a Ambulanțeiîi sărbătorim pe salvatorii de vieţi din cadrul serviciilor de ambulanţă, cu gândul la activitatea lor pe cât de complexă, pe atât de importantă. Pe lângă profesionalism, aceasta implică dăruire, capacitate de reacţie rapidă, empatie şi curaj. Indiferent că este vorba despre echipajele din teren sau despre celelalte categorii de personal din cadrul Ambulanţei care gestionează derularea misiunilor de salvare, munca lor se măsoară în milioane de vieţi salvate, de multe ori în situaţii când şansele pot să pară inexistente.Perioada de pandemie a pus o presiune suplimentară asupra profesioniştilor din asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească, care şi-au făcut datoria cu aceeaşi responsabilitate”, a spus premierul, subliniind că îi vedem şi acum solicitaţi intens la cazuri de urgenţă provocate de temperaturile caniculare, accidente sau oameni cu probleme grave de sănătate care au nevoie urgentă de asistenţă medicală”.

 

Nicolae Ciucă a amintit că serviciul public de ambulanță a ajuns la 116 ani de existenţă și funcţionează după acelaşi principiu pe baza căruia a fost creat la iniţiativa profesorului dr. Nicolae Minovici: «Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor». Dedicarea dumneavoastră pentru tratarea fiecărui pacient rămâne o constantă. Alături de întreaga societate românească, aţi fost parte la solidaritatea extraordinară faţă de cetăţenii ucraineni refugiaţi în România, acordându-le îngrijire celor care au avut nevoie” și a promis că, aşa cum s-a angajat prin Programul de Guvernare, Executivul va majora de la an la an finanţarea publică a sectorului de sănătate cu cel puţin 0,5% din PIB, pentru a ne apropia de media europeană. În același timp „pregătim accesarea fondurilor europene destinate domeniului sănătăţii. Cele aproape 2,5 miliarde de euro din PNRR şi cele 4 miliarde prin POR sunt bani pentru un sistem de sănătate modern, digitalizat şi transparent”, a mai spus premierul, care le-a urat serviciilor publice de ambulanţă din România şi tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în aceste structuri dedicate salvării de vieţi „La mulți ani!”.

 

Din echipajul din Buzău prezent la Iași au făcut parte, între alții, Rodica Corneci, asitenta-șefă a SAJ Buzău, Gabriel Mihalașcu – directorul tehnic și Vasile Dogaru, liderul Sindicatului Ambulanța.

Dr. Lhuana Zissu, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Buzău, a mulțumit autorităților centrale pentru supot și recunoașterea eforturilor pe care salvatorii le fac permanent pentru salvarea de vieți, pacienților pentru încredere și colegilor pentru profesionalism și dedicare, amintind că „pentru noi, buzoienii, aceasta zi are o semnificație cu atât mai aparte cu cât cel care a inființat Ambulanța în România este profesorul râmnicean Nicolae Minovici. Special pentru aceasta ocazie, participanții la eveniment poartă costume de gală, iar pe mașini au fost montate stegulețe cu drapelul național și un banner pe care scrie „116 ani de ambulanță în România «Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor», deviza sub care a fost creat serviciul român de salvare”.

Dr. Zissu le-a urat colegilor săi din întreaga țară „La mulți ani, multă sănătate, putere de muncă și eficiență în salvarea de vieți!”.

 

Din păcate, evenimentul a fost umbrit de un grup de aproximativ 20 de persoane care l-au huiduit pe ministrul Sănătății și au scandat lozinci împotriva acestuia, și a vaccinării, după care și-au îndreptat atacurile și către personalul medical și alte autorități locale prezente.

Pe bannerul cu care aceștia au venit la eveniment scria „Afară cu OMS din țară” – referire la faptul că Alexandru Rafila era reprezentant României la OMS la începutul pandemiei. În timpul discursului ministrului, aceștia au strigat „mincinosule” și „criminalilor”, spunând totodată că nu vor să fie „sclavii noii ordini mondiale”, făcând referire și la personalul medical, în ciuda numeroaselor apeluri ale autorităților locale la calm și respect.

La finalul evenimentului, ministrul a declarat că nu a înțeles „care era sensul acestor huiduieli, în general când sunt astfel de evenimente, când recunoşti munca unor oameni care îşi sacrifică existenţa, şi-au sacrificat şi viaţa pentru semenilor lor, mi se mare nepotrivit să huiduieşti. Este o lipsă de respect la adresa profesioniştilor”.

 

Prof. dr. Nicolae MinoviciZiua Națională a Ambulanței nu a fost aleasă întamplator pe 28 iulie. Prima „Salvare” (Societatea de Salvare din București) a apărut la 28 iulie 1906, la inițiativa privată a prof. dr. Nicolae Minovici. Se întimpla la București, iar „echipajul” era format dintr-un vizitiu și sergenți de oraș. Este cea mai mare „operă socială” a profesorului Minovoci, pe care o va conduce timp de 35 de ani, până la moartea sa.

De la 1 august 1907, Salvarea a început să aibă o activitate permanentă, personalul fiind „întregit” prin prezența studenților mediciniști din anii terminali. Prin această inițiativă, România devenea a-3-a țară din Europa care avea un Serviciu de Ambulanță, după Olanda și Austria. În 1912 au fost aduse de la Paris primele ambulanțe de tip auto, iar în 1931, profesorul Nicolae Minovici ia în considerare, pentru prima data în lume, „împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.
În 1934 apare primul Spital de Urgență în localul Savarii din București, iar în anul 1948, Salvarea este naționalizată și devine Stația de Salvare a Municipiului București. În 1995, Stația de Salvare a Municipiului București devine Serviciul de Ambulanță al Municipiului București, iar Stațiile de Salvare din județe devin Servicii de Ambulanță Județene.

*Prof. Nicolae Minovici s-a născut în 1868, la Râmnicu Sărat, într-o familie cu 13 copii, fiind fratele medicului legist, Prof. Mina Minovici și a chimistului de renume mondial Ștefan Minovici.

 A ales să practice aceeași specialitate ca și fratele său mai mare, medicina legală, fiind întemeietorul Societății de Salvare și a Spitalului de Urgență, dar și al primului muzeu etnografic din România – Muzeul de Artă Populară Prof. Nicolae Minovici din București.

 

De ziua lor, noi le mulțumim salvatorilor că sunt mereu la datorie, salvând vieți, și le urăm „La mulți ani cu sănătate!”

 


Adaugati un comentariu


 

*