„Deblocarea” angajărilor, singura soluție de salvare a spitalelor din criza acută de specialiști

15 decembrie 2023 | 0 comentarii |

Criza majoră de personal specializat cu care se confruntă majoritatea spitalelor fac iminentă nevoia de deblocare a posturilor de medici și asistente medicale, pentru ca sistemul să nu se blocheze.

 

Criza acută de medici din majoritatea spitalelor județene, municipale, orășenești și comunale se adâncește pe zi ce trece, în contextul în care, ba din cauza pandemiei, ba a austerității sau din alte motive care nu au nicio justificare pentru sistemul medical, angajările sunt blocate de aproape cinci ani.

Managerii unităților medicale se plâng că nu pot angaja specialiștii de care au nevoie, chiar dacă identifică un posibil candidat pentru posturile disponibile și sunt puși în situația de a nu putea asigura liniile de gardă sau chiar de a suspenda activitatea unor secții, iar pacienții riscă să nu poată fi tratați.

Guvernul a decis blocarea ocupării locurilor de muncă finanțate de stat, motivând reducerea cheltuielilor bugetare, bazându-se doar pe niște calcule contabile, fără a ține cont de efectele negative care afectează unele sectoare de activitate importante, precum Sănătatea și Educația, considerate „motorul” dezvoltării oricărei societăți.

 

„Cârpeli” în loc servicii medicale de calitate

 

Pentru că nu pot face angajări, managerii spitalelor sunt nevoiți să se descurce cum pot. Unii se limitează doar la personalul de care dispune spialul, dar majoritatea fac memorii peste memorii către ministerul de resort în speranța că Guvernul va emite un memorandum și vor putea încadra specialiștii de care au nevoie. Între timp, apelează la rezidenți și la resursă externă, la medici care și-au înființat cabinete private și acceptă să colaboreze cu jumătate de normă în spital sau să facă gărzi, dacă au norocul să-i găsească și pe care unitatea medicală nu are garanția că-i poate păstra să lucreze în acest regim, pe termen lung.

Pe de altă parte, pare halucinant faptul că politicienii, care clamează că în centrul sistemului medical trebuie să fie pacientul, se mulțumește cu „cârpeli” și nu le permite medicilor care au învățat 11-12 ani de zile pentru a se specializa și a putea acorda servicii medicale de calitate pacienților, să ocupe un post într-un spital, pentru că Guvernul vrea să facă economie pe spatele sistemului sanitar, care se confruntă cu o criză majoră de specialiști.

 

Din rău în mai rău

 

Și pentru că așa cum se spune, niciun rău nu vine singur, sistemul medical este afectat și de protestele personalului nemedical – TESA din spitale și ale celor din DSP-uri, care pe bună dreptate își revendică drepturi salariale de la care au fost exceptați de aproape 7 ani încoace, în timp ce altor colegi ai lor din sistem li s-au acordat, iar sindicatele cer deblocarea posturilor din sistem, pentru a nu intra în colaps, criza de specialiști fiind una acută.

În Spitalul Județean de Urgență Buzău, spre exemplu (iar în această situație sunt sute de spitale din țară), este nevoie de angajarea a încă cel puțin 30 de medici, pentru a asigura serviciile medicale la cote decente de calitate. Secția de Cardiologie, spre exemplu, funcționează doar cu un medic titular și un medic pensionar care a acceptat să colaboreze cu unitatea medicală. În secția ATI, numărul specialiștilor este la „limită”, la UPU mai trebuie 10-12 specialiști, dar și alte secții funcționează la cote de avarie din cauza lipsei de medici, în ultimii cinci ani neputându-se angaja decât câțiva medici, din cauza blocării angajărilor.

 

Nevoia debirocratizaării sectorului sanitar

 

În fața acestei probleme stringente a sistemului sanitar, Guvernul și-a anunțat intenția de a debirocratiza procedura pentru ocuparea posturilor. „Pentru asigurarea continuităţii serviciilor medicale, va fi aprobată de Guvern o soluţie legislativă care să permită ca fiecare post vacantat în sistemul public de sănătate să fie ocupat prin concurs, fără a mai fi nevoie de Memorandum adoptat în şedinţa de Guvern. Această măsură va simplifica procedura de ocupare prin concurs a posturilor vacantate din sistemul public de sănătate”, începând de anul viitor, precizează Executivul, într-un comunicat, emis după negocierile dintre premierul Marcel Ciolacu și sindicatele din sănătate, în cadrul cărora s-a luat în calcul găsirea unor soluţii de angajare a tinerilor medici specialişti, în sistemul public de sănătate.

Sperăm ca de anul viitor să nu mai fie nevoie de memorandum şi fiecare post liber să poată fi ocupat prin concurs, aşa cum e firesc, să scurtăm, dacă vreţi, birocraţia, şi să găsim o soluţie pentru tinerii medici specialişti care au terminat, au promovat examenul, şi de la 1 ianuarie 2024 vor putea să profeseze”, susține Iulian Pope, prim-vicepreşedinte Federaţia Sanitas, exprimându-și speranța că astfel, tinerii medici nu vor mai pleca în străinătate.

În acest moment, totul este însă doar la nivel de discuție… Singura certitudine este aceea că spitalele au nevoie de specialiști, sute de posturi fiind neocupate.

 


Adaugati un comentariu


 

*