Deficienta de fier, depistata fara analize de sange

Este vorba de o noua metoda non-invaziva, bazata doar pe „scanarea” buzei inferioare cu o raza laser.

 

anemie lipsa de fier (1)Un grup de cercetatori germani au prezentat, recent, o noua modalitate non-invaziva de testare a deficientei de fier. Noua metoda presupune o masuratoare optica a fluorescentei albastre emise de zinc-protoporfirina – o substanta care se regaseste in sangele celor care sufera de anemie feripriva.

Aceasta noua metoda nu necesita recoltarea de sange pentru analize, ci foloseste o mica fibra optica pentru a emite un laser albastru pe buza inferioara a unei persoane. Daca zinc-protoporfirina este prezenta, aceasta emite o lumina fluorescenta, oferind un rezultat imediat. In acest mod, milioane de oameni vor putea beneficia de un mod mai simplu, mai rapid si mai ieftin de a detecta deficienta de fier.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 56 de femei, dintre care 35 aveau deficienta de fier. Acuratetea procedeului optic de testare a nivelului de fier din organism a fost de 90 la suta, iar sensibilitatea a fost de 97 la suta.  Pana in acest moment, noua metosa a fost testata doar pe femei, dar cercetatorii au anuntat ca urmeaza sa fie extinsa la copii si la barbati.

 

anemie lipsa de fier (2)Acest procedeu de testare a deficientei de fier nu este disponibil, pentru moment, publicului larg, testele fiind facute in laborator. Este insa un prim pas in dezvoltarea unei solutii non-invazive de detectare a anemiei feriprive, sustin oamenii de stiinta.

Deficienta de fier este cea mai raspandita problema de sanatate la nivel mondial. In Romania, 40 la suta dintre prescolari si 23 la suta dintre scolari sufera de anemie feripriva, conform unor studii realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Ministerul Sanatatii, ceea ce  claseaza tara noastra  pe locul 2 in Europa.

Carenta de fier poate avea mai multe cauze, cum ar fi o alimentatie saraca in fier, pierderi de sange, nevoi crescute de fier sau o tulburare de absorbtie a fierului. Dintre multiplele cauze care pot provoca aparitia anemiei feriprive, alimentatia joaca un rol esential atat in prevenirea, cat si in instalarea acestei carente.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*