Democrație bolnavă

13 august 2018 | 2 comentarii |

De trei zile protestează românii din diaspora și din țară împotriva corupției, a abuzurilor și a intereselor de grup care guvernează această țară. Peste o sută de mii de oameni au ieșit, vineri seară, în Piața Victoriei din Capitală. Un protest care s-a dorit „pașnic” și aducător de „unire în cuget și simțiri, în speranță și schimbare” s-a transformat însă într-unul violent, în urma căruia sute de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale și câteva zeci au fost internați în spitale. 440 de persoane, dintre care 24 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale la mitingul din Piața Victoriei. 65 de persoane au fost transportate la spital, iar 9 dintre acestea au fost jandarmi, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

În Piaţa Victoriei au existat, vineri seară, în mod repetat, ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine. Protestatarii au forţat gardurile, iar jandarmii au reacționat cu spray-uri, gaze lacrimogene şi, ulterior, şi cu tunuri de apă. La rândul lor, câțiva protestatari (unii spun că erau agitatori infiltrați) au aruncat cu pietre, sticle și alte obiecte către oamenii de ordine. Eu cred că niciunii nu au procedat cum era firesc. Dar, cum se spune, după război, toți suntem viteji.

Important este să învățăm din asta și că de la spitalele unde au ajuns victimele protestului vin informații optimiste. Toți cei care au ajuns la Spitalul de Urgență Floreasca sunt în stare stabilă. Niciuna dintre victimele altercațiilor dintre protestatari și jandarmi, care au ajuns la Spitalul Elias, nu a rămas internată. Spitalul Universitar a informat, sâmbătă, printr-un comunicat, că 19 persoane care au participat la protestul din Piaţa Victoriei şi s-au prezentat la Camera de gardă au necesitat îngrijiri. Una dintre ele a fost supusă unei intervenţii chirurgicale, patru au necesitat internare şi îngrijiri medicale suplimentare, alte trei au prezentat arsuri pe aproximativ 10 – 15% din suprafaţa corporală şi au fost internate în Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului, iar alte două au prezentat o conjunctivită iritativă ca urmare a expunerii accidentale la gaze toxice. Conform sursei citate, printre cei 19 pacienţi nu s-a aflat niciun jandarm şi niciun copil.

Despre femeia jandarm care a fost agresată vineri seară la mitingul din Piaţa Victoriei, internată la Spitalul Floreasca, au existat cele mai multe informații contradictorii. Inițial, jandarmii și ministrul de Interne au spus că a fost lovită la coloană și ar putea rămâne paralizată. Sâmbătă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a vizitat-o personal la spital, a transmis că femeia nu are fractură cervicală, ci doar un hematom şi se simte bine, că toate cele cinci persoane care au avut de suferit la mitingul de vineri seara şi sunt internate la Floreasca sunt bine, iar spitalele din Capitală sunt pregătite să facă faţă pe perioada mitingurilor.

Următoarele două zile de protest au fost pașnice, nu s-au mai semnalat incidente, deși protestul s-a extins în mai multe orașe din țară. Ba, chiar, între protestatari și jandarmi a fost un oarecare transfer de simpatie, dăruindu-și unii altora, flori. Ca niște oameni normali ai unei țări normale.

Violențele de vineri seară nu puteau rămâne însă fără urmări. Sâmbătă și duminică, mai multe victime ale protestului din Piața Victoriei s-au dus la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) pentru a obţine certificate medico-legale.

Pe de altă parte, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a autosesizat și a deschis un dosar penal privind modul în care au intervenit jandarmii. Procurorii militari au făcut apel la participanţii protestului de vineri seară, care au fost răniţi sau care pot oferi informaţii relevante pentru anchetă, să se prezinte la sediul instituției, din strada George Georgescu, nr. 2, pentru a oferi datele sau imaginile pe care le deţin. Parchetul Militar va prelua şi toate plângerile penale depuse la secţiile de poliţie, pe care le va reuni într-un singur dosar, informează instituția printr-un comunicat de presă. Nu știm ce se va întâmpla în final, nici dacă cineva va plăti pentru tot ce s-a întâmplat.

Știm însă că România a ajuns din nou pe harta lumii cu „AȘA NU” și că s-a intensificat și războiul politic intern. Fiecare, Putere și Opoziție, încearcă să facă din suferința celor care au căzut victime unui război fratricid de care speram să nu mai avem parte după evenimentele din 1989 și mineriada din 1990, propriul „câștig”. Să mai atragă câțiva simpatizanți, pentru viitoarele alegeri, ignorând, însă, cu bună știință esența problemelor care au declanșat protestul și care ar trebui rezolvate pentru însănătoșirea acestei țări, sau incapabili să facă asta.

A intervenit și Patriarhia Română, care se arată îngrijorată de violenţele de vineri şi îndeamnă lumea la „pace şi dialog”, menționând că BOR, deşi neutră din punct de vedere politic, e sensibilă la problemele sociale și a îndemnat preoții să se roage pentru „unitatea poporului român”.

De pierdut pierdem însă cu toții, pentru că trăim într-o democrație bolnavă, foarte bolnavă, care pentru a fi însănătoșită are nevoie nu doar de o cauterizare profundă, ci de un transplant, de o îndepăratre totală și definitivă a organului bolnav, a cancerului generalizat de care tinde să îmbolnăvească România, fără ca vreun medic să-l mai poată opera. E nevoie de o curățare profundă a întregii clase politice, dacă vrem cu adevărat să supraviețuim cu fruntea sus, să nu ne fie rușine în fața istoriei… Ar fi păcat să fim din nou amnezici, să „uităm” de aceste întâmplări, la fel cum s-a întâmplat și cu victimele „revoluției” sau cu cele ale „mineriadei”. Iar dacă va fi așa, atunci „ne merităm soarta”…

 



Comentarii (2)

  1. Dr Dr C C POPESCU spune:

    Ne meritam soarta si conducătorii…
    O Românie in agonie care nu-și găsește liniștea…

  2. Mariana Cojocaru spune:

    Perfect punctat, sa speram ca invatam cu totii cat de important e sa fim sanatosi noi, pentru o tara sanatoasa! Dumnezeu sa ne ajute!

Adaugati un comentariu


 

*