Sănătatea, unul dintre cei mai mari angajatori

13 august 2018 | 0 comentarii |

Numărul total al angajaţilor din sănătate și servicii sociale a ajuns, în iunie 2018, la 385.400 de persoane, în creştere cu 15.000 de persoane faţă de anul anterior.

 

Mai mult de jumătate din totalul celor 87.000 de noi locuri de muncă create în perioada iunie 2017-iunie 2018 sunt în sănătate și asistență socială, comerț și IT, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Criza de medici din sistemul public de sănătate este încă departe de a fi compensată de creșterea salariilor din acest an, iar dezvoltarea continuă a sectorului privat din domeniul medical au făcut ca, în ultimul an, numărul locurilor de muncă din sănătate și asistență socială să fie tot mai numeroase.

După comerț, sănătatea și asistența socială este în topul sectoarelor care au făcut cele mai multe angajări, astfel că numărul total de angajaţi a ajuns la 385.400 de persoane în iunie 2018, în creştere cu 15.000 de persoane faţă de anul anterior.

Un aspect pozitiv, față de anii precedenți, este acela că locurile de muncă din acest domeniu au început să devină și din ce în ce mai solicitate, ceea ce generază speranța că posturile disponibile din sectorul medical vor fi ocupate în anii următori, iar migrația profesioniștilor din sănătate se va reduce, traptat.

 

Criza de personal medical este generată în continuare de faptul că foarte mulţi medici și personal mediu sanitar au emigrat și mulți dintre ei nu au curaj să se întoarcă „acasă”, din cauza condițiilor de muncă din România, care au rămas mult în urma creșterilor salariale. Totodată, instabilitatea politică și impredictibilitatea în ceea ce privește posibilitatea avansării în carieră face ca mulți tineri să își dorească în continuare să profeseze în străinătate. În plus, numărul mare de oferte se datorează şi faptului că românii nu mai acceptă să lucreze pe bani puţini, cu efort mare, susțin specialiștii în resurse umane.

Așa că, în continuare, deși se află în topul sectoarelor care au făcut cele mai multe angajări, numărul total de angajaţi ajungând la 385.400 de persoane în iunie 2018, în creştere cu 15.000 de persoane faţă de anul anterior, specialiștii în Resurse Umane estimează că „sănătatea şi asistenţa socială“ se va mnține în topul celor mai mari angajatori. Numărul ofertelor în domeniul serviciilor medicale este generat și de faptul că, pe lângă unitățile sanitare publice, se deschid în continuare centre medicale private, clinici de mici sau de mari dimensiuni şi este nevoie de personal suplimentar.

 

Sute de posturi sunt scoase la concurs, în fiecare lună, în spitalele publice și în cele private. Cele mai multe sunt de asistent medical, infirmieră, brancardier și îngrijitoare, dar toate spitalele au nevoie, pentru a funcționa normal, de zeci sau sute de medici în plus.

Numai la Buzău, anul acesta, cele cinci spitale publice au scos la concurs peste 50 de posturi de medic, dar din păcate, doar căteva au și fost ocupate.

Nu același lucru s-a întâmplat însă atunci câd au fost oferite posturi de personal medical cu studii medii și personal auxiliar, unde concurența a fost ca „pe vremurile bune”, chiar și de peste 10 candidați pe un loc. Numărul mare de școli sanitare postliceale, care scot anual sute de absolvenți, dar șoi salariile mari care sunt oferite personalului medical și (după mai multe proteste) din spitale și asistență socială atrag ca un magnet concurenții, mulți dintre ei preferînd să rămână în țară să profeseze.

Potrivit INS, numărul total al salariaților din economie a ajuns, la sfârșitul primului semestru al anului în curs, la 4,94 de milioane, în creștere cu 87.500 faţă de perioada similară din 2017, iar 15.000 dintre noii angajați au intrat în sistemul medical.

 


Categorii: Actual, IT & C, Jobs, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*