Dezbatere privind preventia si controlul diabetului zaharat

4 iulie 2014 | 0 comentarii |

Societatea Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice organizeaza la Constanta, un curs privind preventia, depistarea precoce, tratamentul si complicatiile bolilor metabolico-nutritionale.

 

cursDIAMOND_iasi-03Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, impreuna cu Universitatea Ovidius organizeaza, pe 5 iulie, la Constanta, Cursul Diabet, Sindrom Metabolic si alte boli legate de nutritie (DIAMOND – Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition – related Diseases).

Manifestarea isi propune sa ofere medicilor din judetul Constanta si din celelalte cinci judete ale Regiunii Sud-Est (Braila, Buzau, Galati, Tulcea, Vrancea), informatii de actualitate cu privire la preventia, depistarea precoce si tratamentul bolilor metabolice, precum si al complicatiilor asociate, pentru un management cat mai eficient al acestor afectiuni.

Sunt extrem de bucuroasa ca aceasta  editie a cursului DIAMOND urmeaza sa se desfasoare la Constanta.  Prevalenta diabetului zaharat este in continua crestere in Romania, iar judetul nostru nu face exceptie. Rezultatele studiului PREDATORR arata ca prevalenta acestei afectiuni in regiunea de Sud-Est este de 10,44%. Drept urmare, consider ca informarea si educarea continua a specialistilor din sistemul sanitar cu privire la noutatile in materie de preventie, diagnostic si tratament al bolilor metabolice si de nutritie sunt mai mult decat necesare”, a declarat prof. dr. Doina Catrinoiu, seful Centrului Judetean de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Constanta si coordonatorul local al Cursului DIAMOND.

 

DIAMOND_Maria-MotaPrevalenta diabetului zaharat este in crestere in randul persoanelor de toate varstele din Regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), din cauza numarului mare de cazuri de suprapondere si obezitate, dar si din cauza dietelor nesanatoase si a lipsei de miscare.

Sedentarismul, obezitatea si supraponderea, fumatul, consumul excesiv de alcool sau alimentatia sunt factori de risc ai diabetului zaharat care pot fi modificati. Stim ca aproape 80% din persoanele cu diabet zaharat sunt supraponderale si obeze, iar studiile arata ca riscul de a suferi de aceasta afectiune poate fi redus prin practicarea zilnica a 30 de minute de miscare moderata. Prin urmare, trebuie sa intensificam eforturile de preventie si control, iar factorii de risc pe care i-am amintit mai sus sunt cei asupra carora trebuie sa ne concentram. Acesta este si scopul cursurilor DIAMOND, de a facilita schimbul de idei si de informatii intre toti specialistii implicati in managementul diabetului zaharat pentru a smbunatati metodele de preventie si control, a declarat prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

In cadrul cursului vor fi abordate teme precum Screeningul si diagnosticul bolilor metabolico-nutritionaleprof. dr. Maria Mota; Diabetul zaharat gestational conf. dr. Gabriela Roman; Farmacoterapia controlului glicemic sn diabetul zaharat tip 2 conf. dr. Romulus Timar; Preventia diabetului zaharat tip 2” – prof. dr. Doina Catrinoiu.

Manifestarea este creditata EMC si se adreseaza exclusiv profesionistilor din sistemul sanitar romanesc. Intrarea este gratuita si se face pe baza de inscriere pe site-ul www.societate-diabet.ro, in limita locurilor disponibile.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*