Nu toate intepaturile de capuse produc boala Lyme

28 iunie 2014 | 0 comentarii |

Atrage atentia conf. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, care mai spune ca diagnosticul de boala Lyme poate fi pus doar de catre medicii infectionisti.

 

Conferinta-capuseBoala Lyme sau Borelioza Lyme este o boala infectioasa produsa de bacteria Borrelia Burgdorferi si transmisa omului prin intepatura de capusa. Trebuie mentionat ca nu toate capusele sunt purtatoare ale acestei bacterii si ca nu toate intepaturile de capuse produc boala Lyme, a atras atentia dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, la conferinta de presa Mituri si adevaruri in boala Lyme”, organizata cu ocazia simpozionului „Infectiile transmise prin vectori in contextul globalizarii si al schimbarilor climatice”, organizat de Societatea Romana de Microbiologie si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”, sub egida Academiei de Stiinte Medicale.

Dr. Rafila a spus ca Boala Lyme poate fi prevenita simplu, prin inlaturarea capusei la camera de garda, toaletarea plagii si administrarea unei singure doze de antibiotic, la indicatia medicului. „Stadiile secundare si tertiare ale acestei afectiuni sunt foarte rare si nu reprezinta in niciun caz o problema de sanatate publica. Pentru a evita diagnosticul eronat, tratamentul prelungit si nejustificat cu antibiotice, care este deosebit de periculos pentru pacienti, recomandarea noastra pentru public este de a se prezenta doar la clinici si spitale de boli infectioase pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului”, a adaugat acesta.

 

capuseIn cadrul aceleiasi conferinte, la care au mai participat conf. dr. Gabriel Popescu, medic primar Boli infectioase la Institutul „Matei Bals”, presedinte subcomisia Ministerului Sanatatii pentru infectii nosocomiale si rezistenta la antibiotice, dr. biol. Radu Iordachel, director general Institutul „Cantacuzino” si dr. Victor Olsavszky, reprezentant Organizatia Mondiala a Sanatatii in Romania, s-a mentionat ca afectiunea este atent monitorizata in tara noastra din anul 2010, cand au fost diagnosticate 312 cazuri.

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in 2013 au fost diagnosticate 1.052 de cazuri de boala Lyme, cu 60% mai putine decat in anul precedent, cand au fost depistate 1.762 de cazuri.

La nivel european sunt raportate, anual, aproximativ 85.000 de cazuri de boala Lyme, potrivit datelor Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (European Center for Disease Prevention and Control – ECDC).

In ultimii ani, in randul opiniei publice se vehiculeaza diverse informatii legate de boala Lyme. In acest context, specialistii atrag atentia asupra importantei informarii corecte, din surse legitime, despre ce inseamna aceasta afectiune, cum trebuie actionat si care sunt riscurile atunci cand vine vorba de intepatura de capusa.

 

Dr. Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila

Potrivit specialistilor, Romania nu se afla intr-o zona geografica in care incidenta bolilor transmise prin vectori sa fie ridicata, dar, cu toate acestea, modificarile climatice din ultimii ani, transporturile si turismul international favorizeaza aparitia acestor afectiuni in zone in care pana acum nu erau raportate astfel de cazuri. Drept urmare, anumite boli transmise prin vectori au inceput sa fie identificate si in tara noastra.

Malaria, febra dengue si febra galbena reprezinta cazuri de import in Uniunea Europeana, insa probleme medicale precum infectia cu virusul West Nile, febra Chikungunya si boala Lyme apar in fiecare an in Europa, inclusiv in Romania”, a spus conf. dr. Alexandru Rafila, mentionand ca bolile transmise prin vectori constituie o problema de sanatate publica la nivel global, reprezentand aproximativ 17% din patologia infectioasa.

In fiecare an, la nivel mondial, se inregistreaza peste un miliard de cazuri de malarie, febra dengue, boala Lyme sau febra galbena, boli transmise de tantari, muste, capuse si alti vectori, potrivit OMS. In ciuda faptului ca majoritatea acestor boli pot fi prevenite si tratate cu succes, anual ele sunt raspunzatoare de mai mult de un milion de decese. De asemenea, datele OMS la nivel global arata ca peste 600.000 de persoane mor anual din cauza malariei, in timp ce boala Chagas, leishmanioza si schistosomiaza afecteaza cateva milioane de oameni.

 

muscatura_capusaLa Buzau, potrivit Directiei de Sanatate Publica, numarul intepaturilor de capuse a inregistrat o usoara scadere fata de anul precedent, iar in doua cazuri s-a confirmat Febra Burunoasa.

In urma rezultatelor primite de la Institutul Cantacuzino s-au confirmat doua cazuri de febra butonoasa: primul caz, la o femeie de 57 ani, fara ocupatie, din localitatea Berca, iar al doilea caz, la un barbat de 49 ani, din localitatea Rusetu.     Ambii pacienti au manifestat o forma usoara a bolii si nu au necesitat internare, fiind tratati la domiciliu”, a precizat Mihaela Voineagu purtatorul de cuvant al DSP Buzau, mentionand ca in 2013 nu au fost inregistrate cazuri de febra butonoasa si nici Boala Lyme la nivelul judetului Buzau, iar in anul 2012 au fost confirmate 6 cazuri de Febra Butunoasa.

Febra butonoasa este o boala eruptiva, febrila, care apare la cateva zile dupa o intepatura de capusa. Deseori apar chiar dureri articulare si o stare generala proasta.

Vremea in continua incalzire poate determina inmultirea excesiva a capuselor care pot genera noi cazuri de imbolnaviri, astfel ca specialistii recomanda masuri de protectie in cazul iesirilor la iarba verde,  tratamente cu acaricide adecvate ale animalelor „gazda” (de companie sau domestice – caini, pisici, oi, capre etc) si adaposturilor acestora, reducerea vegetatiei inalte in zonele rezidentiale, masuri de combatere a capuselor in mediul lor natural si masuri de protectie a personalului care poate fi expus profesional.

 


Adaugati un comentariu


 

*