Privitul la televizor, cel mai nesantos dintre obiceiurile sedentare

S-a stabilit ca adultii care petrec mai mult de trei ore zilnic in fata micului ecran sunt mai expusi riscului de moarte prematura, la fel cum sunt si cei care petrec ore intregi in fata calculatorului.

 

sedentarism (1)Lasand la o parte calitatea execrabila a unor emisiuni si personaje care apar pe micile ecrane, in special la televiziunile din Romania, si a caror vizionare dauneaza grav inteligentei si confotrului psihic, timpul indelungat petrecut in fata televizorului poate fi nociv pentru sanatate, indiferent de calitatea emisiunilor urmarite. Un grup de cercetatori spanioli sustin chiar, ca pe langa faptul ca afecteaza vederea, mai mult de trei ore petrecute zilnic in fata televizorului cresc riscul de moarte prematura in cazul adultilor. Afirmatia se bazeaza pe un studiu indelungat, efectuat timp de mai bine de 8 ani, pe un esantion de 13.284 de persoane adulte. Referitor la aceste concluzii, medicul Miguel Martinez-Gonzales, profesor de sanatate publica la Universitatea Navarra din Pamplona, coordonatorul studiului, a afirmat ca „uitatul la televizor este unul dintre principalele obiceiuri sedentare ale modului nostru de viata, in care se dezvolta si alte tipuri de comportamente sedentare. Rezultatele noastre le confirma pe cele precedente, care au pus in evidenta o legatura intre timpul petrecut in fata televizorului si mortalitate”.

 

sedentarism (3)Cercetatorii au observat, timp de opt ani si doua luni, 13.284 de adulti spanioli sanatosi, cu varsta medie de 37 de ani, dintre care 60 la suta femei, cu studii superioare, pentru a stabili legatura dintre trei tipuri de comportamente sedentare, anume timpul petrecut in fata televizorului, a calculatorului, conducerea masinii si riscul de mortalitate din orice cauza. Autorii studiului au constatat 97 de decese, dintre care 19 din cauza unor boli cardiovasculare, 46 de cancer si 32 din alte cauze. Ei au calculat ca riscul de deces era de doua ori mai mare la cei care afirmasera ca se uita la televizor trei ore pe zi sau mai mult, decat la persoanele care petreceau mai putin timp in fata micului ecran. Cercetatorii nu au descoperit nicio corelare semnificativa intre timpul petrecut la calculator sau la volanul masinii si un risc crescut de moarte prematura, indiferent de cauza. Ei au apreciat totusi ca sunt necesare si alte studii pentru a confirma posibilele legaturi intre cei doi factori si rata mortalitatii, putandu-se afla astfel mecanismele biologice care le-ar putea explica.

 

sedentarism (2)Medicul spaniol mai sustine ca odata cu imbatranirea populatiei, gradul de sedentarism va creste, indeosebi ca urmare a timpului petrecut la televizor, iar acest lucru va spori problemele de sanatate legate de varsta. El spune ca rezultatele studiului ar trebui sa ii determine pe adulti sa faca mai multa miscare, sa evite perioadele lungi de imobilitate si sa stea la televizor doar una sau doua ore pe zi.

Conform specialistilor, sunt necesare cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana, sau cel putin 75 de minute de activitate aerobica sustinuta, pentru mentinerea unei bune stari de sanatate, important fiind ca prin miscare sa se contrabalanseze perioadele de sedentarism.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*